Το πείραμα Βαρουφάκη

Με αφορμή τις δηλώσεις του του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕSM) κυρίου Καλίν Άνεβ Γιάνσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ολλανδίας. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα η περίοδος Βαρουφάκη. Όταν ο Βαρουφάκης έγινε υπουργός Οικονομικών τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά για την Ελλάδα. Το 2014 εργαζόμασταν για μια “καθαρή έξοδο” της Ελλάδας. Θέλαμε να βγουν ( σσ οι Έλληνες) από το πρόγραμμα χωρίς δάνειο. Αλλά όταν έγινε υπουργός ο Βαρουφάκης δεν ήθελε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Προσπάθησε να μην προσαρμοστεί με όλες τις προϋποθέσεις που είχε βάλει ο ESM και το ΔΝΤ. Αυτό κόστισε αρκετά χρήματα στην Ελλάδα. Δυστυχώς έστειλε πίσω την Ελλάδα αρκετά χρόνια»
Και συνέχισε λέγοντας:
«Πιστεύω ότι όσα έκανε δεν ήταν καλά για τους Έλληνες πολίτες»
Στην ερώτηση, για το αν με την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ είναι «το τέλος της ιστορίας», ο κ. Γιάνσε απάντησε: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αν η Ελλάδα υλοποιεί όλες τις προϋποθέσεις στο μέλλον. Τα δάνεια μας “τρέχουν” μέχρι το 2060. Οπότε τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ότι παραμένει μια μοντέρνα χώρα ώστε να μπορεί να μας αποπληρώσει τα χρήματα».
Στο τέλος του 2014, η οικονομία μας έπαιρνε τον δρόμο της ανάπτυξης, η καθαρή έξοδος χωρίς νέο δάνειο και επιπλέον εποπτεία ήταν δεδομένη. Άλλωστε είχε ανακτήσει την αξιοπιστία της η ελληνική οικονομία και είχαν γίνει οι κινήσεις για άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς!
Ο τέως υπουργός οικονομικών, επεδίωξε ένα οικονομικό πείραμα στον πολύπαθο ελληνικό λαό. Δοκίμασε να δοκιμάσει τα όρια της ελληνικής οικονομίας καθώς και του ενιαίου νομίσματος. Χρησιμοποίησε τον ελληνικό λαό ως πειραματόζωο βλέποντας τον με αλαζονεία, άλλωστε σε συνέντευξη του είχε δηλώσει πως είναι υποτιμητικό για εκείνον και την Δανάη να περιμένει στην ουρά για ανάληψη 60 ευρώ. Μια προσβολή για τους πολίτες που εξανάγκασε με τις μεθόδους του σε αυτήν την ενέργεια.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έδρασε ως υπουργός οικονομικών, αλλά σαν ένας επιστήμονας που επιχειρεί ένα επικίνδυνο πείραμα για προσωπική του έρευνα, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι συνέπειες των πράξεων του. Ένας ψυχρός οικονομικός εκτελεστής.
Τα μνημόνια ήταν το ψωμοτύρι του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η ελληνική οικονομία θα τα κατάφερνε δεν θα είχε λόγο ύπαρξης, έπρεπε να πετάξει λάσπη να εκβιάσει τις εκλογές πριν την επιτυχημένη έκβαση του προγράμματος, κρατώντας όμηρο τον ελληνικό λαό, τον οποίο καθοδηγούσαν προπαγανδίζοντας, χρησιμοποιώντας έντονες συναισθηματικές εκφράσεις.
Το πείραμα του Βαρουφάκη συνέφερε και τον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος μέσω της γενικής κατάστασης χάους που θα είχε δημιουργηθεί, θα επέβαλε το καθεστώς που ονειρευόταν. Άλλωστε σε αυτό είχε συμφωνήσει και ο Πάνος Καμμένος, λέγοντας πως ο στρατός εγγυάται την ισορροπία στο εσωτερικό της χώρας.
Ίσως γλιτώσαμε τα χειρότερα επειδή ο Τσίπρας φοβήθηκε, αλλά η ζημιά είναι τεράστια. Η οικονομική ζημιά εκείνη την περίοδο ξεπέρασε τα 100 δις ευρώ. Επενδυτές έφυγαν, στερώντας ρευστότητα στην οικονομία και νέες θέσεις εργασίας. Νέοι φόροι που εξάντλησαν κάθε περιθώριο στην φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων. Συμφώνησαν σε τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα και ενισχυμένη εποπτεία θα είναι μέχρι το 2060, με υποθήκη της εθνικής κυριαρχίας μέχρι το 2099.
Και έχει το θράσος ο πρωθυπουργός να μιλάει για καθαρή έξοδο, την οποία ο ίδιος μας στέρησε. Έχει το θράσος να παρουσιάζει ως έξοδο από τα μνημόνια μια ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας που απαιτεί υψηλότερα ακόμα πρωτογενή πλεονάσματα. Έχει το θράσος να ζητάει και τα ρέστα για την ζημιά που προκάλεσε γιατί είναι μόνο 44 χρονών και είχε αυταπάτες.
Νίκος Μιχαλόπουλος