ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΩΝ 27% ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ!
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερα λόγια, προκειμένου, να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα οικονομίας των φυσικών πόρων του πλανήτη και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Τα σημεία των καιρών είναι σαφή. Οι άμεσες επιπτώσεις, είναι εμφανείς και τις βιώνουμε όλοι, σε όλη τη Γη. Με κύριο φαινόμενο την κλιματική αλλαγή, η προοπτική εξαφάνισης ειδών ή ειδών των οποίων ο πληθυσμός έχει φθάσει σε οριακά σημεία, σε βαθμό διαταραχής της ισορροπίας του οικοσυστήματος, η φύση προειδοποιεί πως η ανθρώπινη δραστηριότητα πρέπει να οριοθετηθεί και να εξορθολογισθεί.
Σε αυτό, πρώτης γραμμής άμυνα προφανώς είναι η εντατικοποίηση της ανακύκλωσης. Η αξιοποίηση υλικών όπως το χαρτί, τα μέταλλα (αλουμίνιο κ.λπ.), το γυαλί, υλικών δηλαδή, τα οποία απαιτούν όχι μόνον την σπατάλη μεγάλων ποσοτήτων εκ των φυσικών πόρων, αλλά και απαιτούν για την μετατροπή τους σε χρησιμοποιήσιμα υλικά μεγάλες ποσότητες ενέργειας και συνεπώς, επιβαρύνουν σημαντικά, τα ποσοστά ρύπανσης του πλανήτη, είναι μία πρακτική η οποία μπορεί να αποτελέσει μία αποδοτική επιλογή προστασίας και του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης φυσικών πόρων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας, κ. Λάμπρος Μίχος, από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης καθηκόντων του σε κάθε σχετικό φόρουμ επιμένει και υποστηρίζει με πάθος την συνολική προσπάθεια της Περιφέρειας, αλλά και της χώρας, για την μεγιστοποίηση των ποσοστών ανακύκλωσης.
Πράγματι, φαίνεται ότι η ευαισθητοποίηση του κ. Μίχου έχει βρει ανταπόκριση όχι μόνον στα αρμόδια στελέχη της Διοίκησης, αλλά και στους υπαλλήλους και τους πολίτες.
Όταν, περίπου, στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, σε σύσκεψη της Περιφέρειας με την συμμετοχή των Δημάρχων του Λεκανοπεδίου, ο Λάμπρος Μίχος έβαζε στοίχημα ότι τέλη της τρέχουσας θητείας της Δημοτικής Αρχής ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας θα πετύχαινε ποσοστό 50% στην ανακύκλωση, πολλοί χαμογελούσαν λέγοντας ότι επιτέλους ο Μίχος θα χάσει στοίχημα. Εκείνοι, όμως που γνωρίζουν την προσωπικότητα και τις ικανότητές του, ήξεραν ότι όχι μόνο θα κάλυπτε το ποσοστό, αλλά, θα το υπερέβαινε κιόλας.
Και ομολογουμένως, είναι, πράγματι, εντυπωσιακή η σύγκριση των ποσοστών ανακύκλωσης τα οποία σημειώνονται κατά τον τελευταίο χρόνο. Και εδώ δεν χωράνε ερμηνείες. Είναι τα καθαρά, αδιαμφισβήτητα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει η Περιφέρεια.
Διαβάστε επίσης: Μήνυμα δημάρχου Λάμπρου Μίχου για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής
Βάσει αυτών είναι φανερή η προσπάθεια και ενδεικτική της σοβαρότητας με την οποία η σημερινή Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το θέμα. Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε την διαφορά μεταξύ πρώην και νυν Διοίκησης. Η σύγκριση αφορά στο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2018 – Ιουνίου 2020 (Σ.Σ. η Διοίκηση άλλαξε τον Σεπτέμβριο 2019).
Με τα ίδια μέσα και λιγότερο προσωπικό, σήμερα βλέπουμε ότι με την νέα Διοίκηση, με τον Λάμπρο Μίχο στην θέση του Δημάρχου το ποσοστό ανακυκλούμενων υλικών (αφορά στα υλικά συσκευασίας, όσα δηλαδή, συλλέγονται στους μπλε κάδους) παρουσιάζει σημαντική αύξηση και σχεδόν προσεγγίζει το 30%. Δηλαδή, πολύ κοντά στον στόχο που ο Δήμαρχος έθεσε στις αρχές της θητείας του.
Ο Δήμαρχος με το κύρος του και την ικανότητά του να εμπνέει έχει σημαντικό, καίριο ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος. Όμως, περισσότερο από κάθε ενέργεια των υπηρεσιών και της Διοίκησης, το κρίσιμο σημείο το οποίο θα κάνει την διαφορά και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάσχεση των επιβαρυντικών επιπτώσεων της ρύπανσης εξ αιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι η συμμετοχή των πολιτών.
Ήδη, από την χρονιά αυτή, ο Δήμος ξεκινά πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των κατοίκων, με έμφαση στα σχολεία και βέβαια, θα γίνεται τακτική αποκομιδή του περιεχομένου των μπλε κάδων. Πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι η προηγούμενη διοίκηση άφηνε τους μπλε κάδους δίχως τακτική αποκομιδή με συνέπεια, οι κάτοικοι, σιγά-σιγά, να τους χρησιμοποιούν για την τοποθέτηση οικιακών απορριμμάτων.
Αυτό το φαινόμενο, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, έχει αρχίσει να υφίεται, μένει, όμως, αρκετή δουλειά να γίνει ακόμη.
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία και δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και αντιλαμβανόμαστε και εμείς την αλήθεια η οποία υπάρχει στην γνωστή φράση: «Τον πλανήτη δεν τον κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας».
Χρέος όλων μας είναι η συμβολή στην βιωσιμότητά του…