Λίγες ώρες έμειναν για την πολύ σπουδαία αναμέτρηση ανάμεσα στην Ελλάδα Ποντίων και στην Προοδευτική (16.30). Οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο «Γ. Καραϊσκάκης» με φόντο το Κύπελλο της ΕΠΣ Πειραιά.

Remaining Time 0:00

Οι Πόντιοι με τη δίψα για διάκριση και την ιστορική τους εμφάνιση σε τελικό και οι Κορυδαλλιώτες με την πείρα, τη φόρα από το πρωτάθλημα στον 6ο όμιλο αλλά και τον κόσμο στο πλευρό τους. Μοναδικό κοινό των δύο το βυσσινί χρώμα.

ADVERTISING

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σήμερα στο Φάληρο και στη μεγάλη γιορτή του πειραϊκού ποδοσφαίρου. Η έδρα του Ολυμπιακού θα φιλοξενήσει για μία ακόμα χρονιά τον τελικό της διοργάνωσης και το «ΦΩΣ» σάς αναλύει τους δύο μονομάχους λίγο πριν από τη σέντρα. Τι λένε παίκτες και προπονητές, η πορεία και τα εμπόδια που ξεπέρασαν για να φτάσουν έως εδώ.

Σπάει τα κοντέρ και φουλάρει για Γ’ Εθνική

Η Ελλάς Ποντίων επιβεβαίωσε από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια πως είναι το πρώτο φαβορί για το ένα από τα δύο εισιτήρια της ΕΠΣ Πειραιά στα μπαράζ ανόδου της Γ’ Εθνικής. Το συγκρότημα του Σταύρου Τζαναβάρα σε 22 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου μέτρησε 21 νίκες και μόλις μία ήττα. Το εκπληκτικό είναι πως πέτυχε 88 γκολ, ενώ δέχθηκε μόλις 10. Νούμερα που δεν συναντάς εύκολα σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Και δεν σταμάτησαν εκεί οι «βυσσινί», αφού στη διαδικασία των πλέι οφ όπου συμμετείχαν οι δύο καλύτερες ομάδες κάθε ομίλου έκαναν το «4×4» και τερμάτισαν στην προνομιούχο 1η θέση και ηττήθηκαν μόνο στο τελευταίο παιχνίδι από το Μοσχάτο, όντες αδιάφοροι. Η διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο έφτιαξαν ένα ρόστερ που συνδυάζει πείρα και ταλέντο. Βέβαια τη διαφορά κάνει η τριάδα της επίθεσης, Ηλιάδης, Σαπαλίδης και Σταφσουλάι. Ο πρώτος έχει ξεπεράσει τα 30 τέρματα, ενώ πάνω από 25 έχει σημειώσει ο δεύτερος.

Πρώτη φορά σε τελικό οι Πόντιοι

Δεν είναι όμως μόνο η εξαιρετική σεζόν στο πρωτάθλημα. Η Ελλάς Ποντίων κατάφερε για πρώτη φορά στην Ιστορία της να προκριθεί σε τελικό Κυπέλλου. Έτσι έχει την ευκαιρία να κάνει το νταμπλ και να το συνδυάσει με άνοδο στη Γ’ Εθνική. Αν βέβαια τα καταφέρει, θα μιλάμε για την καλύτερη χρονιά του συλλόγου. Στον δρόμο για το Φάληρο οι «βυσσινί» είχαν εύκολο έργο στα τρία πρώτα ματς. Αρχικά υπέταξαν 5-0 την ΑΕ Περάματος, πέρασαν άνευ αγώνα τη Δραπετσώνα και επιβλήθηκαν 6-1 του ΑΟ Αγίου Δημητρίου. Ακολούθησαν το 3-0 επί του Ηρακλή Νίκαιας στη φάση των «16» αλλά και το 2-1 επί του Ατρόμητου Πειραιά. Στα ημιτελικά το σύνολο του Τζαναβάρα έκανε… πάρτι απέναντι στον Αίαντα Σαλαμίνας (ομάδα Γ’ Εθνικής), αφού τον κέρδισε 4-1.

Τζαναβάρας: Συγκεντρωμένοι στο δικό μας πλάνο

Από τη μεριά του ο τεχνικός της Ελλάδος, Σταύρος Τζαναβάρας, αναφερόμενος στο σπουδαίο ματς τόνισε: «Ο τελικός Κυπέλλου μάς βρίσκει αντιμέτωπους με την πρωταθλήτρια ομάδα του 6ου ομίλου, αυτό από μόνο του λέει πολλά για τον βαθμό δυσκολίας του παιχνιδιού. Στο αγωνιστικό κομμάτι, θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που δεν θα επιτρέψουν στον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του και να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στο δικό μας αγωνιστικό πλάνο. Για την Ελλάδα Ποντίων είναι ο πρώτος τελικός Κυπέλλου στην Ιστορία της απέναντι σε μια ιστορική ομάδα και σε ένα φανταστικό γήπεδο όπως το Καραϊσκάκη, όλοι στην ομάδα γνωρίζουμε τη σημασία της αναμέτρησης και θα δείξουμε την απαιτούμενη προσήλωση.

Σαπαλίδης: Σε ένα παιχνίδι όλα γίνονται
Για τη σημερινή συνάντηση μίλησε και ο Σταμάτης Σαπαλίδης. Ο πολύπειρος φορ με θητεία ακόμα και στη Σούπερ Λιγκ με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα είναι από τα βασικά «γρανάζια» της Ελλάδος Ποντίων στην εξαιρετική πορεία την τρέχουσα σεζόν.

Ο «Σάπα» στάθηκε στη συγκέντρωση που πρέπει να έχει η ομάδα του, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Καταφέραμε να κάνουμε κάτι σπουδαίο. Πήγαμε για πρώτη φορά τελικό και αποκλείσαμε καλές ομάδες που βρέθηκαν στον δρόμο μας. Θεωρώ πως είναι ένα παιχνίδι, έχουμε ίδιες πιθανότητες. Παίζουμε με μια καλή ομάδα, έμπειρη και με Ιστορία, η οποία τερμάτισε πρώτη στη Γ’ Εθνική. Σε έναν αγώνα όποιος βρεθεί σε καλύτερη μέρα θα κερδίσει. Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο πλάνο και έτσι θα έχουμε περισσότερες ελπίδες. Τώρα, όσον αφορά τον κόσμο μας, ας απολαύσει το παιχνίδι, να μας στηρίξει όπως ξέρει και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τους ικανοποιήσουμε».

Σε ρυθμούς… Β’ Εθνικής ο Κορυδαλλός

Ύστερα από χρόνια η Προοδευτική είναι μια ανάσα από τη Β’ Εθνική. Με ισχυρή διοίκηση, ικανότατο τεχνικό επιτελείο αλλά και τον κόσμο δύναμή του, ο «Φοίνικας» έχει αναγεννηθεί από τις στάχτες του και ελπίζει πως θα επιστρέψει εκεί όπου ανήκει. Οι Κορυδαλλιώτες αναδείχθηκαν ισόπαλοι με τον Πανελευσινιακό την Κυριακή, πανηγύρισαν τον τίτλο στον 6ο όμιλο της Γ’ Εθνικής και στα πλέι οφ ανόδου θα κυνηγήσουν το πολυπόθητο εισιτήριο. Για να φτάσουν βέβαια ως εκεί, έκαναν μια εξαιρετική σεζόν έχοντας άμυνα από «γρανίτη», με μόλις 10 τέρματα παθητικό. Το ρόστερ ξεχειλίζει από πείρα αλλά και από πάθος για διάκριση. Στην άκρη του πάγκου βρίσκεται ο Δημήτρης Αρναούτης, ένας πολύπειρος προπονητής με πολλά επιτεύγματα και ανόδους στο ενεργητικό του, που όπως όλα δείχνουν είναι έτοιμος να βάλει άλλα δύο παράσημα στο… κοστούμι του.

Θέλει να κάνει το νταμπλ η Προοδευτική

Πέραν του πρωταθλήματος, η Προοδευτική κατάφερε φέτος να φτάσει και ως την 4η φάση του Κυπέλλου Ελλάδας όπου και αποκλείστηκε από την Ξάνθη. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στον θεσμό της ΕΠΣ Πειραιά και με δύο νίκες επί των Αμφιάλης (4-0) και Εθνικού Πειραιώς (2-1) τσέκαρε εισιτήριο για το «Γ. Καραϊσκάκης».

Παρότι ο μεγάλος στόχος είναι η επιστροφή στη Β’ Εθνική, στον Κορυδαλλό τα θέλουν όλα. Η κατάκτηση του Κυπέλλου θα σημάνει νταμπλ για τους «βυσσινί», σκορπώντας χαμόγελα στον λαό της. Άλλωστε, η φιλοσοφία και η νοοτροπία της ομάδας είναι πάντα να παίζει για νίκες και τρόπαια.

Αρναούτης: Το Κύπελλο είναι ο δεύτερος στόχος μας
Ο τεχνικός ηγέτης της Προοδευτικής, Δημήτρης Αρναούτης, μίλησε για το σπουδαίο ματς, έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδος Ποντίων και ξεκαθάρισε πως στόχος της ομάδας του είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου.

Αναλυτικά όσα είπε: «Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, τελικός είναι. Η ευχάριστη έκπληξη στον Πειραιά είναι η αντίπαλός μας και δικαίως είναι πρωταθλήτρια αλλά και δικαίως έφτασε στον τελικό Κυπέλλου. Από εκεί και πέρα, εμείς από την πλευρά μας όλα τα ματς τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αυτό οφείλεται στη φιλοσοφία και στο DNA της Προοδευτικής. Αν είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι, είμαστε μια ομάδα που όπως αποδείξαμε αντιμετωπίζουμε όλα τα ματς σοβαρά και στοχεύουμε αποκλειστικά στη νίκη.

Το Κύπελλο είναι ο δεύτερος στόχος μας. Η παρουσία του κόσμου ήταν τρομερή και μας βοήθησε να φτάσουμε στο πρωτάθλημα. Ίδια παρουσία πιστεύω και ελπίζω να έχουμε και στο Καραϊσκάκη για να τους ικανοποιήσουμε».

Δημακάκος: Η Προοδευτική θέλει τίτλους, είναι στο DNAμας

Ο Κυριάκος Δημακάκος είναι από τα βασικά στελέχη της Προοδευτικής και έχει βοηθήσει την ομάδα του Κορυδαλλού στην εξαιρετική της πορεία σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Ο έμπειρος μπακ αναφέρθηκε στον τελικό και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον αντίπαλό του. Αρχικά σχολίασε: «Αν και έχω παίξει και στις τέσσερις μεγάλες ομάδες του Πειραιά, είναι η πρώτη φορά που θα παίξω σε τελικό. Είναι ένα όμορφο συναίσθημα και ιδιαίτερα που θα παίξουμε στο Καραϊσκάκη. Είναι ευλογία για κάθε ποδοσφαιριστή. Ας ελπίσουμε να γίνει ένα ωραίο παιχνίδι, να το ευχαριστηθεί ο κόσμος που θα βρεθεί στις εξέδρες. Θα αγωνιστούν οι δύο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης και πιστεύω θα γίνει εξαιρετικό ματς. Στόχος μας είναι να το πάρουμε. Η νοοτροπία και το DNA μας είναι να διεκδικούμε κάθε Κύπελλο και κάθε διοργάνωση, όπου κι αν παίζουμε».

Όσον αφορά την Ελλάδα Ποντίων είπε: «Επειδή παρακολουθώ ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, είναι μια εξαιρετική ομάδα, δουλεμένο σύνολο με ποιοτικούς παίκτες. Οι Σαπαλίδης, Παλιάτσος, Ηλιάδης είναι μερικοί από αυτούς. Τους σεβόμαστε και πρέπει να προσέξουμε για να μην την πατήσουμε. Πάντως, αξίζει μπράβο στη διοίκηση της Ελλάδος για όσα έχουν πράξει και τους αξίζει να παίξουν σε παραπάνω κατηγορία».

Τέλος, έστειλε το δικό του μήνυμα προς τον κόσμο: «Αξίζει να έρθουν όλοι. Όχι μόνο οι φίλοι της Προοδευτικής και της Ελλάδος αλλά όλοι όσοι αγαπούν το πειραϊκό ποδόσφαιρο. Θα είναι γιορτή και ελπίζω να τους ανταμείψουμε. Πάντως, ως Προοδευτική, θα παίξουμε για το Κύπελλο και θα το αφιερώσουμε στο κοινό μας που τόσο μας στηρίζει».

Ο τελικός επιστρέφει… σπίτι του
Ύστερα από δύο χρόνια, όπου ο κορονοϊός «πάγωσε» κάθε αθλητική δραστηριότητα και πιο συγκεκριμένα έβαλε «φρένο» στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου της ΕΠΣ Πειραιά επιστρέφει… σπίτι του. Θυμίζουμε πως το 2020 το Κερατσίνι πήρε τον τίτλο σε… κλήρωση λόγω της πανδημίας, ενώ πέρσι δεν διεξήχθη.

Ο δεύτερος θεσμός της Ένωσης λάμβανε χώρα τα τελευταία έτη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ένα γήπεδο όπου κάθε ποδοσφαιριστής ονειρεύεται να παίξει. Η έδρα του Ολυμπιακού θα φιλοξενήσει το μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα σε Ελλάδα Ποντίων και Προοδευτική και ώρα 16.30. Το φαληρικό γήπεδο είναι ο τόπος όπου έχουν γίνει οι περισσότεροι τελικοί του πειραϊκού ποδοσφαίρου αλλά κι ο τόπος που δίνει μεγαλύτερο κύρος στη διοργάνωση. Η πρώτη σεζόν όπου διεξήχθη στο «Γ. Καραϊσκάκης» παιχνίδι με φόντο τη δεύτερη κούπα της ΕΠΣΠ ήταν το 1982-83 , όπου η Νίκη Ρέντη στέφθηκε κυπελλούχος εις βάρος της ΑΕ Περάματος.

Από εκείνη τη χρονιά έως το 1999 τα ερασιτεχνικά σωματεία πατούσαν το χορτάρι του ιστορικού σταδίου. Μετά από ένα διάλειμμα 12 ετών, το ανανεωμένο και πιο σύγχρονο γήπεδο της Ελλάδας έγινε η βασική έδρα του τελικού και το παρθενικό ματς ήταν μεταξύ της Προοδευτικής (φετινή φιναλίστ) και του Εθνικού Πειραιώς. Αναμέτρηση που βρήκε νικητές τους Κορυδαλλιώτες (4-1). Να σημειώσουμε πως μετά το «σπίτι» των «ερυθρόλευκων», το γήπεδο με τις περισσότερες φιλοξενίες τελικών της Ένωσης είναι εκείνο της Νεάπολης, η έδρα του Ιωνικού, με 15 παιχνίδια.

Οι πρωτάρηδες και οι… απόλυτοι
Εκτός από το βυσσινί χρώμα, οι δύο ομάδες δεν έχουν κάτι άλλο κοινό. Οι τυπικά γηπεδούχοι πανηγύρισαν, με μόλις δύο ήττες (σε κανονική περίοδο και πλέι οφ), το πρωτάθλημα στον Πειραιά και ετοιμάζονται για τα μπαράζ ανόδου. Οι Πόντιοι φιλοδοξούν να επιστρέψουν στις εθνικές κατηγορίες, ενώ για πρώτη φορά στην Ιστορία τους θα παίξουν στον τελικό. Το άξιζαν με βάση την απόδοσή τους όλη τη σεζόν.

Η κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου στον Πειραιά είναι πρόκληση για το συγκρότημα του Σταύρου Τζαναβάρα, ωστόσο η αντίπαλός τους δεν είναι καθόλου εύκολη. Η Προοδευτική ετοιμάζεται να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Σε αντίθεση με τους Πόντιους, οι Κορυδαλλιώτες έχουν δύο συμμετοχές σε τελικό της Ένωσης και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία. Το ’11 επικράτησαν 4-1 του Εθνικού, ενώ το ’15 2-0 της ΑΕ Μοσχάτου.

Εν κατακλείδι, δεν είναι μόνο η διαφορά κατηγορίας ανάμεσα στους δύο συλλόγους αλλά και η πείρα από τελικούς. Η Ελλάς έχει την όρεξη για διάκριση αλλά και για να «σπάσει» τα προγνωστικά και η Προοδευτική του Δημήτρη Αρναούτη θέλει να φωνάξει ξανά δυνατά πως έχει επιστρέψει για τα καλά σε όλα τα επίπεδα.

πηγή: fosonline.gr