Επείγει η ενεργοποίηση του σχεδίου για την μελέτη-κατασκευή της γραμμής που θα ενώσει το κέντρο με τα όρια της Δυτικής Αθήνας προς Κόρινθο
Του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Το Μετρό έχει γίνει το αγαπημένο μέσο των Αθηναίων, η “ανάσα” της πόλης κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο εκσυγχρονισμός που απομακρύνει σταδιακά την Αθήνα από τον “πολιτισμό του ΙΧ”, ώστε να μοιάζει και να είναι μια πραγματικά ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Εδώ και 30 χρόνια, από την έναρξη των εργασιών για τις Γραμμές 2 και 3, το Μετρό απλώνει το δίκτυό του στην πόλη, ανακουφίζοντας νέες κάθε φορά γειτονιές.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για το δίκτυο του Μετρό, με 35 νέους σταθμούς σε 9 επεκτάσεις, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των σταθμών σε 110, που θα κάνουν την πρωτεύουσα πιο φιλική στον πολίτη και τον επισκέπτη της.
Τα νέα είναι πολύ καλά. Θέλω όμως να επιστήσω την προσοχή όλων σε μια πολύ σοβαρή εκκρεμότητα. Λείπει από το Λεκανοπέδιο μία καίριας σημασίας Γραμμή Μετρό κατά μήκος της Λεωφόρου Αθηνών.
Παλαιότερα η Αττικό Μετρό προέβλεπε στους σχεδιασμούς της για μελλοντικές επεκτάσεις τη Γραμμή 7, Λ. Αθηνών-Κέντρο Αθήνας-Άλιμος, αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν η προώθησή της ξεχάστηκε. Σήμερα, και με αφορμή τη πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να επικαιροποιήσει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, είναι ευκαιρία να ενταχθεί σε αυτό η μελέτη και κατασκευή τουλάχιστον του δυτικού άκρου της Γραμμής. Αυτό, θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα που θα εξασφαλίσει την υλοποίηση ενός έργου που είναι απαραίτητο για τη Δυτική Αθήνα, για πολλούς λόγους.
Μια γραμμή που θα ενώνει το Χαϊδάρι με το Κέντρο της Αθήνας θα εξυπηρετήσει χιλιάδες συμπολίτες μας στο Χαϊδάρι, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το δυτικό τμήμα του Δήμου Αθηναίων, μαζί με εκατοντάδες επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Η Λ. Αθηνών είναι η βασική πύλη εισόδου της Αθήνας από την Πελοπόννησο και ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα. Ωστόσο ο κυκλοφοριακός κορεσμός της σε ώρες αιχμής είναι αδιαμφισβήτητος.
Η συγκεκριμένη Γραμμή Μετρό θα κάνει ευκολότερη την πρόσβαση σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές λειτουργίες που είναι χωροθετημένες εκατέρωθεν της Λ. Αθηνών, αλλά και αυτές που θα προστεθούν -και είναι πολλές!
– Χρηματιστήριο
– Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
– Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
– Αττικό Νοσοκομείο
– Στρατόπεδο Χαϊδαρίου
– ΨΝΑ Δαφνίου
– Μονή Δαφνίου
– Διομήδειος Κήπος
Παράλληλα, η βιομηχανική ζώνη του Θριάσιου, όπου μεταβαίνουν από την Αθήνα καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι, δεν εξυπηρετείται από γραμμή Μετρό. Την ίδια στιγμή, ένας τερματικός σταθμός ψηλά στο Χαϊδάρι θα διευκολύνει σημαντικά τη μετεπιβίβαση των κατοίκων της Ελευσίνας, του Ασπρόπυργου και ολόκληρου του Θριάσιου που κατευθύνονται από και προς την Αθήνα και θα μειώσει δραστικά την κυκλοφορία οχημάτων στη Λ. Αθηνών, με σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος.
Η επομένη, λοιπόν, γραμμή Μετρό μετά την Γραμμή 4 και την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον, που δημοπρατήθηκε ήδη και συνεχίζεται η μελέτη της προς Καματερό, είναι η Γραμμή κατά μήκος της Λ. Αθηνών. Εμείς εδώ στη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική έχουμε καθήκον να επαναφέρουμε αυτή τη συζήτηση στο προσκήνιο και να “ξυπνήσουμε” το σχέδιο, ώστε να ξεκινήσουν σύντομα οι μελέτες.
Προσωπικά πιστεύω ότι η μελέτη-κατασκευή της γραμμής 7 είναι εφικτή με την ευκαιρία και της επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, σε συνδυασμό με τη δεδηλωμένη βούληση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να συνεχίσει πρόθυμα τη χρηματοδότηση των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας.
Πηγή: Χαϊδάρι Σήμερα