Ηλεκτροφωτισμός: Αγία Βαρβάρα… κάν’ το όπως η Αλεξανδρούπολη;
Παρόμοιοι φωτογραφικοί διαγωνισμοί στο μικροσκόπιο του γραφείου διαφθοράς της ΕΤΕπ
Μόνο παιχνίδι εντυπώσεων δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κίνηση των «τριών» για το θέμα του ηλεκτροφωτισμού της πόλης.
Ή διοίκηση άφησε να διαρρεύσει προς τον τύπο το αίτημα για χορήγηση δανείου ύψους σχεδόν 2 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να αλλάξει τον οδοφωτισμό της πόλης με συστήματα LED την ώρα που παρόμοιοι διαγωνισμοί έχουν ακυρωθεί από το ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους.
Πρόσφατα μάλιστα δήμοι μπήκαν ακόμη και στο στόχαστρο του γραφείου Διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων!
Του Π. Νιζάμη
Στον δήμο Αλεξανδρούπολης η σύμβαση του έργου ξεπερνούσε τα 3,6 εκατ, εύρω και η απόφαση που ήρθε από το Ελεγκτικό Συνέδριο στο τέλος επιβεβαίωσε πλήρως τις καταγγελίες για μεθοδεύσεις και φωτογραφικές διατάξεις που είχαν διατυπώσει δημοτικές παρατάξεις.
Η συγκεκριμένη απόφαση μάλιστα έβαλε για πρώτη φορά στο μικροσκόπιο ανώτατων δικαστικών αρχών τις συμβάσεις για τα έργα οδοφωτισμού, για τα οποία μέχρι σήμερα υπήρχε βροχή από προσφυγές και καταγγελίες για χειραγώγηση των διαγωνισμών και σοβαρές στρεβλώσεις που εμπόδιζαν την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού.
Αγία Βαρβάρα… κάν’ το όπως η Αλεξανδρούπολη;
Για να αντιληφθούμε καλύτερα την κάψα της διοίκησης αλά και το σθένος της αντιπολίτευσης για απόδοση δικαιοσύνης καλό είναι να δούμε τι έγινε στον δήμο Αλεξανδρούπολης .
Ο διαγωνισμός εκεί προκηρύχθηκε το περασμένο φθινόπωρο και αφορούσε την αντικατάσταση 3.918 φωτιστικών σημείων με συστήματα LED. Αρχικά εκεί είχαν συμμετάσχει 5 εταιρείες.
Οι υπερβολικές όμως απαιτήσεις του διαγωνισμού έβγαλαν εκτός τις 4, με αποτέλεσμα να μείνει στο παιχνίδι μόνο μία εταιρεία που πρόσφερε έκπτωση μόλις 8%.
Η συγκεκριμένη εταιρεία, τυγχάνει τα τελευταία χρόνια να έχει διεισδύσει στα έργα εξωτερικού και εσωτερικού φωτισμού κτιρίων και δημόσιων χώρων, όπως τυγχάνει να σαρώνει και σε όλους τους διαγωνισμούς που αφορούν τον τομέα της προβάλλοντας τεχνογνωσία που καμία άλλη εταιρεία δεν διαθέτει στην αγορά.
Την υπεροχή της αυτή την οφείλει σε σωρεία απευθείας αναθέσεων και πρόχειρων διαγωνισμών που ξεκίνησαν πριν από κάποια χρόνια διάφοροι δήμοι της χώρας για να δοκιμάσουν την τεχνολογία LED, με αποτέλεσμα να είναι και η μόνη εταιρεία με τόσο μεγάλη εγκατεστημένη βάση.
Όσοι μάλιστα επικρίνουν τις πρακτικές της, και το υψηλό κόστος των υλικών της, αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον διαγωνισμό στο δήμο Μαλεβιζίου που είναι το πρώτο μεγάλο έργο οδοφωτισμού που προκηρύχθηκε το 2015.
Σύμφωνα με το ΣΑΤΕ από ένα αρχικό κόστος 780 ευρώ, για μια λάμπα LED 50W, το τίμημα που προσφέρθηκε με έκπτωση, ήταν 680 ευρώ μαζί με την συντήρηση. Αξίζει απλά να σημειωθεί πώς ο Σύνδεσμος εργοληπτικών εταιρειών, υποστηρίζει ότι εφάμιλλα συστήματα επώνυμων οίκων κοστολογούνται περίπου στα 160 με 250 ευρώ.
Η πίτα ολόκληρη…και ο σκύλος χορτάτος!
Ο λόγος που έχει ανοίξει πόλεμος στα έργα οδοφωτισμού είναι το μέγεθος της πίτας, για την αναβάθμιση των φωτιστικών σωμάτων που υπολογίζεται μεταξύ 1 έως 2 δις. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Όμως οι συνθήκες που δημοπρατήθηκαν τα έργα μέχρι σήμερα και το στήσιμο διαγωνισμών πλήττουν ευθέως τον ανταγωνισμό καθώς τα έργα αναθέτονται ως επί το πλείστον στην ίδια εταιρεία, με πολύ χαμηλές εκπτώσεις, επιβαρύνοντας κατ΄επέκταση με μεγάλες δαπάνες τους δήμους που προστρέχουν για χρηματοδότηση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων λοιπόν έχει κάθε λόγο να εμπλέκεται στα έργα οδοφωτισμού μέσω του προγράμματος συγχρηματοδότησης για έργα αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης των δήμων που χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους ΟΤΑ.
Μέχρι στιγμής, από τους ολοκληρωμένους διαγωνισμούς σε 5 δήμους συνολικού ύψους 10,5 εκ. ευρώ προβλέπεται η εγκατάσταση 19.000 φωτιστικών και 34.000 λαμπτήρων LED ενώ αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμών σε άλλους 40 δήμους. Μέσα σε αυτούς προφανώς μπορεί να βρίσκεται και ο δικός μας.
Το Γραφείο Διαφθοράς έχει ήδη αναθέσει την υπόθεση σε ειδικό ερευνητή που αξιολογεί και διερευνά τα στοιχεία.
Μέχρι στιγμής μεθοδεύσεις εντοπίζονται σε έξι διαγωνισμούς δήμων στους οποίους παρατηρήθηκαν πανομοιότυπες και υπερβολικά περιοριστικές τεχνικές προδιαγραφές για τους υποψήφιους αναδόχους. Οι διαγωνισμοί, μοιάζουν copy paste και σε πολύ μεγάλο βαθμό περιοριστικοί, ώστε να δημιουργούνται αδικαιολόγητα εμπόδια.
Πηγές newmoney.gr, new-economy.gr