Η εκδήλωση «Η γυναίκα στο επίκεντρο» στο Χαϊδάρι, μία ημερίδα που πρέπει να μας προβληματίσει.
Στο κλειστό αμφιθέατρο του δήμου Χαϊδαρίου έλαβε χώρα η εκδήλωση «Η γυναίκα στο επίκεντρο» αναφορικά με την κακοποίηση των γυναικών, ένα ευαίσθητο θέμα για το οποίο οι πτυχές είναι παρά πολλές για αυτό και κράτησε 3 ολόκληρες ώρες, ενώ η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να κρατήσει ακόμα περισσότερο.
Το παρών στην άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος, ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Βορέας, ο πρώην αντιδήμαρχος και υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Αποστόλης Θεοφίλης, ο πρόεδρος της Β5 Ν.Ο.Δ.Ε. κ. Δημήτρης Μαυροειδάκος, ο αντιπρόεδρος της Β5 Ν.Ο.Δ.Ε. κ. Σταύρος Θεοφίλης, η Υπεύθυνη του τομέα Γυναικών της Β5 Ν.Ο.Δ.Ε. Ελένη Τσικνιαδοπούλου, το εκλεγμένο μέλος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Περιστερίου και αναπληρώτρια υπεύθυνη του τομέα Γυναικών κα. Μαρία Λαμπροπούλου, το εκλεγμένο μέλος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Χαϊδαρίου και αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα αυτοδίοικησης κ. Γιάννης Αλεξόπουλος, ο αντιπροέδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Αγ. Βαρβάρας κ. Γιώργος Πουλάκης, ο Γραμματέας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Αγ. Βαρβάρας Γιάννης Πουλάκης, η υπεύθυνη γυναικών ΔΗΜ.Τ.Ο. Αγίας Βαρβάρας κ. Θεοδώρα Φαρουτζη, ενώ χορηγός επικοινωνίας της ιδιωτικής αυτής πρωτοβουλίας της δραστήριας επιστημονικής ομάδας που έχουν συστήσει οι αεικίνητες κα. Πολυξένη Θεοχάρη και κα. Αικατερίνη-Καλλιρόη Θεοφίλη ήταν το dikaiosinisimera.gr.
Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ρούλα Κουσκουρή, είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά την γυναίκα προλόγισε και στην συνέχεια παρουσίασε τους παρευρισκόμενους και στην συνέχεια τους εισηγητές.
Ο κύριος Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, πρώην δικαστικός λειτουργός, αναφέρθηκε στην κρίση στη οικογένεια την εποχή της παγκοσμιοποίησης, λέγοντας πως είναι αναλλοίωτος θεσμός και συνδετικός κρίκος της κοινωνίας.
Η κ. Πολυξένη Θεοχάρη κοινωνική ανθρωπολόγος αναφέρθηκε στην ισότητα δικαιωμάτων άνδρα και γυναίκας τονίζοντας πως είναι κάτι βιολογικό.
Τον λόγο πήρε στην συνέχεια η κ. Κατερίνα Καλλιρόη Θεοφίλη που τόνισε πως βία είναι η χρήση πραγματική δύναμης η εξουσίας σε κάποιον άλλον και η κακοποίηση είναι η πράξη που δημιουργεί την βλάβη ενός ανθρώπου, κάνοντας μία σύντομη αναφορά στον κύκλο της βίας και πως δρα στην ψυχολογία της γυναίκας από κάθε στάδιο που περνά.
H κ. Πολυξένη Θεοχάρη συνέχισε με τις μορφές κακοποίησης οι οποίες είναι:
- Σεξουαλική βία
- Συναισθηματική βία
- Συναισθηματικές απειλές
- Οικονομική αποστέρηση
Η κακοποίηση υπάρχει σε όλα τα κοινωνικά κ οικονομικά στρώματα χωρίς εξαιρέσεις.
Το πιο διαδεδομένο έγκλημα στον κόσμο με θύματα 1 στις 2 γυναίκες είναι η κακοποίηση και είναι η κυριότερη αιτία θανάτου γυναικών από τους συντρόφους τους.
Οι μισές δολοφονίες στις ΗΠΑ γίνονται από άντρες προς τις γυναίκες συντρόφους τους ενώ στην Ελλάδα κάθε μήνα έχουμε 2 δολοφονίες γυναικών.
Η ψυχολόγος κ. Μαρία Παπασάικα αναφέρθηκε στα είδη της κακοποίησης, που περιλαμβάνονται οι βρισιές, το ξέσκισμα της προσωπικότητας και η σωματική κακοποίηση.
Ο κ. Γιάννης Κούτρας διακεκριμένος μαιευτήρας γυναικολόγος είπε πως με στοιχεία από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας η επίπτωση στο σύστημα υγείας είναι πάνω από 25% στην δύση και άνω του 37% για τις υπόλοιπες χώρες.
Μόνο το 14% των γυναικών καταγγέλλει την βία, ενώ ο ρόλος του γιατρού είναι στο να εντοπίσει την κακοποίηση και να πείσει την γυναίκα που την έχει υποστεί, να καταγγείλει το γεγονός στις αρχές.
Γυναίκες που έχουν υποστεί βία γεννάνε παιδιά με μικρό βάρος λόγω της ψυχολογίας η κορτιζόνη περνάει στο έμβρυο και έχουμε παιδιά υπερκινητικά ή με αυτισμό.
Η Γεωργία Βαχαρίδη, νομικός και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια ενημέρωσε πως τα χρόνια της κρίσης υπήρξε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Το φαινόμενο αυτό υπάρχει σε όλη την Ε.Ε. και αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημιουργώντας έκδηλη ανησυχία σε όλα τα κράτη μέλη. Η κακοποίηση εμφανίζεται ανεξάρτητα εισοδήματος και τάξης και μας αφορά όλους.
Σε καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία εκδικάζονται ασφαλιστικά μέτρα με την μορφή του κατεπειγόντως και άμεσα βγαίνει διαζύγιο με διατροφή. Το νομικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία βρίσκεται στον Ν 3500\2006. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά νομοθετικά κενά ενώ απουσιάζουν διατάξεις για άμεσες καταγγελίες.
Τέλος όποια γυναίκα δεν έχει χρήματα να απευθυνθεί σε δικηγόρο, υπάρχει νομική κάλυψη που θα την στηρίξει.
Ο κ. Χρήστος Νικολάου, υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφερε πως ο αστυνομικός πρέπει να προτείνει στο θύμα τις επιλογές που έχει και πρέπει να συμβάλλει για την προστασία και να είναι διακριτικός και απαγορεύεται να δημοσιεύει τα στοιχεία των εμπλεκομένων. Το τηλέφωνο 197 αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη ενώ το 15900 αφορά την γραμματεία ισότητας των φύλων.
Η Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο καράτε κ. Σιμόνη Αθανασίου ανέφερε πως υπάρχει αύξηση στις εγγραφές των σχολών πολεμικών τεχνών και αυτό δείχνει την ανάγκη που υπάρχει για αυτοάμυνα. Μετράει στην ψυχολογία και στην τεχνική, διδάσκει τον σεβασμό και την αξιοκρατία και το καράτε συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση και στην αύξηση της αυτοπεποίθησης.
Η εκδήλωση έκλεισε με αρκετές ερωτήσεις από το κοινό, το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το εξαιρετικά λεπτό θέμα.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για αυτήν την σημαντική πρωτοβουλία.