Έκτορας Γιαλοψός: Ο ήρωας από το Ίλιον
Ήταν 31.1.1996 όταν κλήθηκε το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 του πολεμικού ναυτικού με τον αριθμό 21 να βρεθεί στα Ιμία, προκειμένου να εντοπίσει τους Τούρκους καταδρομείς που έκαναν απόβαση στην νησίδα. Στο ελικόπτερο επέβαιναν και έχασαν τη ζωή τους οι υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής από την πόλη μας, ο Έκτορας Γιαλοψός. Να σημειώσουμε εδώ πως στο ελικόπτερο δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν καταρρίφθηκε ή αν έπεσε από λάθος χειρισμό. Τα στοιχεία δείχνουν πως το κατέρριψαν οι Τούρκοι, παρά την επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού κράτους.
Ο ήρωας από το Ιλιον που έπεσε στο καθήκον για να κρατησει την πατρίδα αλώβητη.
Θυμάμαι την ημέρα της κηδείας, στον ναό της Αγίας Βαρβαρας, τι και αν ήμουν μόνο 13 ετών. Ο ουρανός βαρύς και συννεφιασμένος, σαν να έκλαιγε και αυτός τον χαμό ενός ήρωα. Θυμάμαι τα τρία ελικόπτερα να πετάνε χαμηλά και να γυρίζουν πολύ κοντά στις ταράτσες των σπιτιών ενώ η καμπάνα χτύπαγε πένθιμα για την απώλεια του ήρωα.
Το Ιλιον πρέπει να θυμάται τον ήρωα του, τον άνθρωπο που εκείνη την αποφραδα μέρα έδωσε την ζωή του. Όπως φέρεται να είχε πει πριν την πτήση και καταγράφεται στο βιβλίο της δημοσιογράφου Γεωργίας Λινάρδου «MAY DAY, 10 μοιραίες πτήσεις». “Σήμερα μιλάτε μαζί μου, αύριο με την ψυχή μου”. Ενώ δέκα μέρες πριν την πτήση είχε αποκαλύψει στον αδερφό του. “Γιώργο, σε δέκα μέρες θα πεθάνω”.
Παρόλο που έχουν περάσει 23 χρόνια, το Ιλιον δεν ξεχνάει τον ήρωα του, αυτό όμως που ενοχλεί από την πλευρά του ελληνικού κράτους είναι πως δεν μαθεύτηκε ποτέ η αλήθεια για τα αιτία της συντριβής.
Εδώ θα ήθελα να κάνω και μια πρόταση προς την πολιτεία, την περιφερεια και την δημοτική αρχή. Η επέκταση του μετρό προς Ίλιον, που είχε σχεδιαστεί με τρεις νεους σταθμούς, ο δεύτερος εκ των οποίων βρίσκεται πλησίον της οδού που φέρει το όνομα του, εφόσον κινηθούν οι διαδικασίες και ξεπεραστούν τα εμπόδια, να πάρει το όνομα του, τιμώντας τον με αυτόν τον τρόπο.
Αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός
ΑΘΑΝΑΤΟΣ
Νίκος Μιχαλόπουλος