Η αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Λάμπρου Μίχου μέσα από στοιχεία
Η Αγία Βαρβάρα βρίσκει, επιτέλους ξανά, ένα όραμα και την ελπίδα ότι τα καλύτερα έρχονται ενώ οι μέρες που την πλήγωσαν θα περάσουν ανεπιστρεπτί.
Αυτό φανέρωσε μέσα από την 8η κατά σειρά ανοικτή εκδήλωση του ο Λάμπρος Μίχος, με το πολυπληθές ακροατήριο του στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της παράταξης του να φανερώνει πώς αυτός και μόνο αυτός θα μπορούσε να είναι ο εγγυητής για το αποτέλεσμα που θα ήθελαν όλοι για την πόλη καθότι είναι αποδεδειγμένο ότι κάνει πράξη όσα υπόσχεται, ξεπερνώντας ακόμα και τα υπεσχημένα. Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
Απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ
Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν την αδράνεια Καπλάνη
Η Αγία Βαρβάρα επί Καπλάνη έπεσε κατά -72% στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και -90% σε οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών, σε σχέση με την περίοδο Μίχου.
Τα Ευρωπαϊκά κονδύλια τα καρπώνονται άλλοι Δήμοι με τη διοικητική, οργανωτική επάρκεια και διεκδικητική ικανότητα των Δημάρχων τους.
Η δικαιολογία του κ. Καπλάνη για την έλλειψη χρημάτων και την ανυπαρξία έργων λόγω κρίσης φαίνεται να μην ευσταθεί.
Έρευνα βασισμένη σε στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης αποδεικνύει ότι η Αγία Βαρβάρα επί Μίχου ήταν ΠΡΩΤΗ με διαφορά στην απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων σε αντίθεση με τη θητεία Καπλάνη κατά την οποία η μεταβολή του δείκτη απορρόφησης έφτασε το -72% και όλοι οι δήμοι του Δυτικού Τομέα Αθηνών μάς έχουν ξεπεράσει!
Η έρευνα εκπονήθηκε από τον κ. Δημήτρη Μπουρίκο και αφορά στη χρηματοδότηση των Δήμων της Δυτικής Αθήνας και την απορρόφηση κονδυλίων όχι από κρατικούς πόρους αλλά από Ευρωπαϊκά προγράμματα και μας αφορά γιατί δείχνει την πορεία του Δήμου μας από το 2000 έως σήμερα.
2000-2006 (Δημαρχία Λάμπρου Μίχου)
Πρώτη στην απορρόφηση Κονδυλίων η Αγία Βαρβάρα
Στο διάγραμμα 1 φαίνονται οι επιδόσεις των δήμων με την Αγία Βαρβάρα να συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό πόρων, 493 ευρώ ανά κάτοικο και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση να ακολουθούν οι υπόλοιποι Δήμοι.
Η Αγία Βαρβάρα εμφάνιζε την υψηλότερη επίδοση στην Δυτική Αθήνα, συγκεντρώνοντας το 30% δηλαδή 15,4 εκατομμύρια ευρώ, από το σύνολο των πόρων που απορροφούσε ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με δείκτη επίδοσης 472!
Δηλαδή απέσπασε το 472% από τους πόρους Προγραμμάτων που θα αντιστοιχούσε στην πληθυσμιακή της βαρύτητα, ανάλογα δηλαδή με τον πληθυσμό της. Για να γίνει βέβαια αυτό, ο Δήμος ήταν σε κατάσταση ετοιμότητας για την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων με αποτέλεσμα την εξασφάλιση πόρων σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δήμους οι οποίοι, τότε, ακολουθούσαν μακράν.
(2007-2013)
2007-2009 Δημαρχία Λ. Μίχου, 2010-2013 Δημαρχία Γ. Καπλάνη)
Όπως μπορείτε να δείτε στα διαγράμματα που ακολουθούν με την ανάληψη της δημαρχίας από τον κ. Καπλάνη πέφτουμε αμέσως κατηγορία.
Σ’ αυτό το διάστημα είναι φανερή η πτώση. Βρισκόμαστε στη μέση της κατάταξης κι αυτό γιατί οι υψηλοί ρυθμοί των δύο ετών (2007-2009) επί Μίχου συμψηφίζονται με τους χαμηλούς ρυθμούς της περιόδου Καπλάνη και βγαίνει ένας μέσος όρος που μας τοποθετεί στην τέταρτη θέση ανάμεσα στους Δήμους της Δυτικής Αθήνας. Είναι γνωστό ότι επί δημαρχίας του κ. Καπλάνη δεν υπεβλήθη καμιά, δική του, πρόταση για ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα. Και όχι μόνο δεν υπέβαλε τίποτα αλλά αντιθέτως χάσαμε, εξ αιτίας καθυστερήσεων, εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις που είχε αφήσει ο Λάμπρος Μίχος.
Σύμφωνα με τον ερευνητή «Όλοι οι Δήμοι της Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, εκτός του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, βελτίωσαν τη θέση τους με την υψηλότερη τιμή να κατέχει ο Δήμος Πετρούπολης (μεταβολή +226%), ακολουθούμενους από τους Δήμους Ιλίου και Αιγάλεω. Περιορισμένες βελτιώσεις κατέγραψαν οι Δήμοι Χαϊδαρίου, Περιστερίου και Αγίων Αναργύρων- Καματερού. Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας ήταν ο μοναδικός της περιοχής μελέτης με αρνητική μεταβολή (βλ. Διάγραμμα 5)
Η μεταβολή του δείκτη έφτασε το -72%.
Από το 2014 έως 5/11/2018,
Επί δημαρχίας Καπλάνη από το κακό στο χειρότερο!
Εκτός από τα έργα που κάνει ένας δήμος , πολύ σημαντικές για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη είναι και οι συγχρηματοδοτούμενες ενισχύσεις δηλαδή οι οικονομικές στηρίξεις ιδιωτών ανά Δήμο. Ο δήμος μας συγκέντρωσε μόνο το 21% των πόρων που αντιστοιχεί στον πληθυσμό του και μάλιστα η σύγκριση του δείκτη επίδοσης ανάμεσα στις περιόδους 2007-2013 και 2014-2020 (έρευνα υπό εξέλιξη) καταγράφει μεταβολή κατά -90%, που είναι «η πιο αρνητική τιμή μεταξύ των Δήμων του Δυτικού τομέα» σύμφωνα με τον ερευνητή.
Πηγή: Μπουρίκος Δ., Συγχρηματοδοτούμενες ενισχύσεις στον Δυτικό τομέα Αθηνών και χωρικές ανισότητες