Λάμπρος Μίχος: Επανήλθα γιατί ο κόμπος έφτασε στο χτένι!
Μέσα από μια αποκαλυπτική συνέντευξη, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές, ο επί σειρά ετών δήμαρχος της πόλης Λάμπρος Μίχος, μας επεξηγεί πώς προεργασίες ετών, χρηματοδοτήσεις και μελέτες έμειναν στα συρτάρια επί εννέα ολόκληρα χρόνια. Επιβεβαιώνει όσα έχει πει στις ανοικτές συγκεντρώσεις του για τη σημερινή διοίκηση και την αλόγιστη χρήση της δημοτικής μας περιουσίας, τονίζοντας πως ακόμα και η έλευση του ΜΕΤΡΟ στην πόλη μας, τον προσεχή Ιούνιο, είναι μια μεγάλη κοροϊδία!
Παρακολουθώ τη δράση σας χρόνια τώρα. Και από το αξίωμα του Δημάρχου και από το αξίωμα του βουλευτή και από την επαγγελματική σας δραστηριότητα. Γνωρίζω καλά πως την πόλη σας την έχετε τιμήσει από όλες τις θέσεις, αλλά οφείλω να το ρωτήσω. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε και πάλι με τα κοινά;
Οπότε, γνωρίζοντας τη δράση μου, γνωρίζετε καλά, πως δεν ήθελα να επιστρέψω. Είχα ξεκαθαρίσει, στους συνδημότες μου και στους συνεργάτες μου, πως δεν είχα σκοπό να ξαναγυρίσω και γι’ αυτό έδωσα όλα τα «προικιά» στον διάδοχό μου. Μιλώ για τον Γιώργο Καπλάνη που στήριξα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να μην έχουμε ένα δήμο με επιγόνους, που σφάζονται μεταξύ τους για κάποιες τετραετίες…
Είχατε παρέμβει όμως στα Δημοτικά πράγματα και το 2014.
Ναι. Ήταν, τότε, που είχε ήδη φανεί σε πολύ κόσμο -και στους συνεργάτες μου και σ’ εμένα- πως ο κ. Καπλάνης αποδείχτηκε ανεπαρκής για διάφορους λόγους, ηθελημένους και αθέλητους… κάτι που ανέφερα ανοικτά τότε. Άμεσα, προσκλήθηκα να επανέλθω από φίλους, συνεργάτες και συνδημότες μου, και διατύπωσα, εκ νέου, τη σταθερή και στέρεη άποψή μου. Να μην επανέλθω.
Τώρα όμως που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ήταν μια επιλογή που παρότι δεν είναι προσωπικά ωφέλιμη , έχει μια αίσθηση χρέους. Δεν μπορούσα αυτά που με τόσο κόπο είχαμε καταφέρει να φτιάξουμε, να δημιουργήσουμε, να τα αφήσω να απαξιώνονται.
Τώρα, όμως, στην πολιτική, υπάρχει αίσθηση χρέους, κύριε Μίχο;
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν μπορούμε να υπαχθούμε όλοι , στη λογική αυτών, που απαξιώνουν, γενικώς, την πολιτική και τους πολιτικούς . Και ξέρετε το «όλοι οι πολιτικοί φταίνε», είναι μια καλή δικαιολογία για να κρύβονται εκείνοι οι πολιτικοί που πραγματικά φταίνε. Έβλεπαλοιπόν πως όσα με κόπο είχαμε δημιουργήσει απαξιώνονταν, χάνονταν και πολλές δομές καταργήθηκαν.
Μέσα στα «προικιά», αν δεν απατώμαι, κύριε Μίχο, υπήρχαν και έτοιμες εγκεκριμένες μελέτες που παρότι χρηματοδοτήθηκαν, δεν ξεκίνησαν ποτέ;
Όταν έφυγα, τον Σεπτέμβρη του 2009 μπορώ να πω δεν είχαμε άλλα πολλά πράγματα να κάνουμε και αυτά που ήταν να γίνουν, τα είχαμε δρομολογήσει. Είχαμε να κάνουμε ένα Κολυμβητήριο , ένα Πολύκεντρο Κοινωνικής Πολιτικής, την πρώτη φάση εργασιών στην ΒΙΟΧΡΩΜ για να κάνουμε εκεί μία Ακαδημία Τεχνών, έχοντας έτοιμη τη μελέτη. Τέλος, να κλείσουμε την απαλλοτρίωση ενός χώρου πίσω από το Δημαρχείο, για να γίνει υπόγειο πάρκινγκ, ενόψει της έλευσης του ΜΕΤΡΟ. Για όλα αυτά, είχαμε εξασφαλίσει προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια, το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και όλες τις απαραίτητες πιστώσεις.
Για τι ποσά μιλάμε;
Εννιά εκατομμύρια για την πρώτη φάση της ΒΙΟΧΡΩΜ, πέντε εκατομμύρια για το Κολυμβητήριο και πέντε εκατομμύρια για το Πολύκεντρο Κοινωνικής Πολιτικής
Κανένα από αυτά τα έργα δεν προχώρησε.
Ο κ. Καπλάνης δεν προχώρησε τίποτα, παρότι είχε εξασφαλισμένες πιστώσεις και έτοιμες μελέτες;
Προχώρησε μόνο 2 έργα από τον ΘΗΣΕΑ, δηλαδή την πλατεία Γρηγορίου Λαμπράκη και το 3ο ΚΑΠΗ. Όλα τα υπόλοιπα εγκαταλείφθηκαν. Τα έβαζε, κάθε φορά, στο προεκλογικό του πρόγραμμα -τώρα τα ξαναέβαλε- αλλά δεν προχώρησε ποτέ τίποτα! Αδράνεια. Εμείς σε 15,5 χρόνια, μεγαλουργήσαμε!
Αφήσαμε, πίσω μας, κατασκευές και επεκτάσεις σε 14 σχολικές μονάδες, με σύγχρονα δίκτυα αποχέτευσης και ομβρίων, 8 πολιτιστικά κέντρα, τον Φάρο Ποντίων, 3 υπερσύγχρονους βρεφονηπιακούς σταθμούς, 3 ΚΑΠΗ, 2 κλειστά γυμναστήρια και αίθουσα γυμναστικής, 22 παιδικές χαρές, το Άλσος Μητέρας, 11 πάρκα – πλατείες, σύγχρονο Δημαρχείο, πεζοδρόμια, φωτισμούς, οδοφωτισμούς, πεζοδρομήσεις, αγοράσαμε πάνω από 120 στρέμματα αστικής γης! Ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.
Μου είπατε στην αρχή της συνέντευξής μας ότι πολλές δομές απαξιώθηκαν τόσο που καταργήθηκαν . Μπορείτε να μου αναφέρετε κάποια παραδείγματα;
Βεβαίως. Μιλάμε για δομές που τις είχαμε τιμή μας και καμάρι μας. Απαξιώθηκαν όμως πλήρως. Εγκαταλείφθηκαν! 22 παιδικές χαρές που φτιάξαμε εμείς και 5 που βρήκαμε έτοιμες… 27 στο σύνολο παιδικές χαρές είναι σήμερα κλειστές και αυτό γιατί δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη να τις πιστοποιήσει.
Δεν τόλμησαν ποτέ να τις πιστοποιήσουν γιατί δεν κατάφεραν ποτέ να εξασφαλίσουν την σωστή ποιότητα στα όργανα. Έπρεπε να τρέξουν, τότε, να βρουν χρηματοδότες, να φτιάξουν ό,τι ήταν απαραίτητο για να έχουν τα παιδιά μας, όλα αυτά τα χρόνια που χάθηκαν, παιδικές χαρές.
Τώρα μετά από 10 ολόκληρα χρόνια που οι παιδικές χαρές παρέμεναν κλειστές , βάζουν όργανα και οι συνδημότες μου τους κοροϊδεύουν.
Τα παιδιά τους πήγαιναν τότε στο νηπιαγωγείο και σήμερα πηγαίνουν στο Γυμνάσιο.
Τι να την κάνουν σήμερα αυτοί οι δημότες την παιδική χαρά. Τι να την κάνουν τα παιδιά τους;
Η δικαιολογία του κ. Καπλάνη σήμερα είναι πως τα έργα θέλανε 10 ολόκληρα χρόνια για να ωριμάσουν. Προφάσεις εν αμαρτίαις. Και είναι τόσες πολλές…
Έχει κλείσει η Δημοτική Αστυνομία , δεν υπάρχουν Σχολικοί φύλακες, είχαμε ένα Κέντρο εξυπηρέτησης Δημοτών, έκλεισε κι αυτό, λίγες μόλις ημέρες μετά την αποχώρησή μου από τον δήμο.
Είχαμε ένα internet café, τη Μέλισσα, που ήταν στέκι δραστηριότητας και ψυχαγωγίας των νέων, έκλεισε και αυτό..
Όλα τα ΚΕΠ του λεκανοπεδίου, λειτουργούν και τα απογεύματα. Το δικό μας είναι το μόνο στο λεκανοπέδιο που λειτουργεί μόνο το πρωί με την διοίκηση Καπλάνη. Ούτε απογεύματα ούτε Σάββατα.
Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που προσφέραμε υπηρεσίες ΚΕΠ πριν καν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Το Ληξιαρχείο και το Δημοτολόγιο του Δήμου μας προσέφεραν τις υπηρεσίες τους απογεύματα και Σάββατα για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.
Λειτουργούσαμε σωστά το «Βοήθεια στο σπίτι». Τόσο, που στελέχη της τότε κυβέρνησης μας είχαν χορηγήσει 2 αυτοκίνητα γιατί απογειώσαμε τον θεσμό. Τα δύο αυτά αυτοκίνητα (ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα) υπολειτουργούν. Το ένα μάλιστα το χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν εργαλεία των συνεργείων.
Τι εννοείτε με το «ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα τα οχήματα»; Θα μπορούσαν να είχαν εξαφανιστεί;
Γιατί έχει λείψει αυτό το «έργο» από αυτή τη διοίκηση;
Θυμάμαι σαν χθες το ρεπορτάζ της «Δικαιοσύνης σήμερα» για το χαμένο JCB. Και αυτό δεν είναι και μικρό, είναι ολόκληρο μηχάνημα έργου! Το είχαμε πληρώσει, τότε, 120.000 ευρώ! Κλάπηκε μέρα μεσημέρι και υπάρχουν φήμες ότι τα κλειδιά ήταν πάνω στην μηχανή του. Αυτό, και με τα πόδια να τρέχανε να το προλάβουν, θα το είχαν συναντήσει..
Δεν έγινε ΕΔΕ, να δούνε πώς μπορεί να κλάπηκε. Ποιος είχε την ευθύνη, ποιος είχε αφήσει τα κλειδιά πάνω του; Ποιος είχε ξεχάσει να κλειδώσει την πόρτα; Ποιος είχε υπηρεσία εκείνη την ώρα;
Υπάρχουν και άλλα. Πολλά από αυτά τα έχετε αναφέρει στην εφημερίδα σας όπως διαρρήξεις χωρίς εξωτερικά ίχνη στη Δημοτική Επιχείρηση.
Τα παιδιά της Δραματικής σχολής, οι σπουδαστές της, πληρώνουν τέλος του μήνα τα δίδακτρα. Κάθε συγκεκριμένη ημέρα του μήνα μαζεύονταν 5-6 χιλιάδες.. Γινόταν διάρρηξη. Μία, δύο , τρείς φορές. Χωρίς εξωτερικά ίχνη παραβίασης. Δεν έπρεπε εκεί να γίνει μια ΕΔΕ; Πού πήγαν τα χρήματα; Έγινε μια μήνυση στην αστυνομία;
Εγώ θα χαιρόμουν αν έβρισκαν τα χρήματα και τα έφερναν πίσω στο ταμείο, όπως και για πολλά άλλα.
Να έρθει και να μας δείξει σήμερα για παράδειγμα τα όργανα που αγοράστηκαν με κόστος 45.000 ευρώ και πολλοί γνωρίζουν πως δεν ήρθαν ποτέ στον δήμο!
Εγώ τον έχω, δημοσίως, κατηγορήσει ότι δεν προστατεύει την Δημοτική περιουσία. Έχω τονίσει πολλές φορές ότι υπερτιμολογεί έργα, ότι έχει πληρώσει έργα που δεν έγιναν ποτέ στην πόλη μας. Ότι εξωθεί υπαλλήλους να παραλάβουν έργα που δεν έχουν γίνει. Όλα τα έχω αναφέρει στους δημότες . Και στις 12
συγκεντρώσεις μου, τα έχω πει. Τα έχετε γράψει. Δεν λέω τίποτα πίσω από την πλάτη κανενός.
Η διοίκηση γιατί δεν βγαίνει να κάνει μια δήλωση, αν όσα μας αναφέρετε, δεν ισχύουν;
Λένε, ξέρεις εγώ δεν απαντώ, είμαι πολιτισμένος. Μα είναι υποχρέωση ενός πολιτικού προσώπου όταν κατηγορείται για κάτι, να βγει στους δημότες και να πει: « Όχι κύριε Μίχο, αυτό δεν είναι έτσι!»
Εκείνοι δεν έχουν κάνει καμία δημόσια δήλωση. Και θα επαναλάβω: Γίνεται μία αλόγιστη, αφρόντιστη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και των τοπικών υποθέσεων.
Γίνεται μια μεγάλη αλλαγή στην πόλη. Έρχεται άλλος ένας σταθμός του ΜΕΤΡΟ. Είναι έτοιμη η Αγία Βαρβάρα να τον δεχτεί;
Στον μικρότερο δήμο της Αττικής θα έρθει άλλος ένας σταθμός ΜΕΤΡΟ. Γιατί και ο σταθμός «Αγία Μαρίνα», στην εμβέλεια του δικού μας δήμου βρίσκεται . Η εξυπηρέτηση, όταν αρχίσει να λειτουργεί και ο σταθμός Αγία Βαρβάρα, θα έπρεπε να είναι συγκλονιστική. Η πόλη όμως δεν είναι έτοιμη. Πίσω από το Δημαρχείο είχαμε κινήσει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης ενός χώρου και με την εξαγορά του θα διπλασιαζόταν η πλατεία ενώ από κάτω θα κατασκευαζόταν υπόγειος σταθμός parking αυτοκινήτων. Αυτό για την εξυπηρέτηση των περιοίκων και των καταστηματαρχών .
Ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωση, έχοντας υπογραφή και από τον Περιφερειάρχη, και έφτασε στο ΣτΕ.
Ο λόγος ήταν γιατί μία τέτοια κεντροβαρική απόφαση για τον δήμο χρειαζόταν Προεδρικό Διάταγμα. Σας μιλώ για το 2013. Έπρεπε να την πάνε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την υπογράψει και να ξεκινήσει το έργο. Έξι ολόκληρα χρόνια, δεν έκαναν τίποτα!
Ούτε μια μελέτη για τη διαχείριση της κυκλοφορίας δεν έχει γίνει. Να καλεστούν οι φορείς, οι καταστηματάρχες. Απολύτως τίποτα.
Ανυπομονούμε να αναλάβουμε για να φροντιστούν τα πράγματα. Αλλιώς θα αντιμετωπίσουμε το χάος. Θα γίνει κόλαση!
Ήδη, ψάχνουν τον δήμαρχο για να τον ρωτήσουν τι θα γίνει, πώς θα διαχειριστούν την έλευση τόσων αυτοκινήτων και αυτός είναι εξαφανισμένος.
Το ΜΕΤΡΟ, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Αττικό ΜΕΤΡΟ, τον Ιούνιο θα λειτουργήσει κανονικά και για τον σταθμό «Αγία Βαρβάρα». Έτσι δεν είναι;
Αυτό είναι μια μεγάλη κοροϊδία. Από την ημέρα που θα ακούσουμε το βαγόνι να λειτουργεί χρειάζονται 3 μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας. Η δική μου πρόβλεψη δείχνει τον Φλεβάρη του 2020.
Θέλανε να τρέξουν κάποια εγκαίνια, να πάει εκεί και ο Καπλάνης να φωτογραφηθεί προεκλογικά.
Το ΜΕΤΡΟ, όμως, έπρεπε να έρθει το 2017. Για την εξυπηρέτηση του γείτονα δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη , μείναμε πίσω. Δεν λέω φίλος ο Κασιμάτης, αλλά φιλτάτη η πόλη. Ανέχτηκε (ο κ. Καπλάνης) να γίνει παραβίαση της συμφωνίας και της σύμβασης με τον εργολάβο, που υπαγόρευε ότι μόλις ο μετροπόντικας φτάσει στην πλατεία Ελευθερίας θα βγαίνουν από εκεί τα μπάζα για να ετοιμαστεί ο σταθμός της Αγίας Βαρβάρας. Ο κ. Καπλάνης ανέχτηκε να μην βγαίνουν από την πλατεία Ελευθερίας, να συνεχίζουν να βγαίνουν από την Αγία Βαρβάρα, επιβαρύνοντάς την με 2 χρόνια καθυστέρηση. Φώναζε η Αττικό ΜΕΤΡΟ ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, θα χαθούν χρήματα, του έστελνε επιστολές και ο δικός μας Δήμαρχος «αγρόν ηγόραζε». Γενικότερα αγοράζει αγρό. Προσέξτε! Τώρα θα φύγει το Ταχυδρομείο από την Αγία Βαρβάρα. Κάθε ημέρα είναι μαζί με τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζουν, φωτογραφίζεται μαζί τους, φιλιέται, αγκαλιάζεται… Δεν μπορεί να τους πει κάτι για να μην χάσουμε το Ταχυδρομείο μας;
Σε ένα μήνα από τώρα, εάν έρθει γράμμα ή δέμα και δεν το δούμε , θα παραλαμβάνουμε ένα χαρτάκι που θα λέει πως θα πρέπει να πάμε στο Αιγάλεω, στη Θηβών για να το πάρουμε .
Με την ίδια αδιαφορία λειτούργησε και με την Ελευθερίου Βενιζέλου . Έκλεισε ο δρόμος αντί για 6 μήνες, λόγω των εργασιών του ΜΕΤΡΟ, 6 ολόκληρα χρόνια! Και μετά έκαναν εγκαίνια και μοίραζαν γλυκά, αναψυκτικά και γιόρταζαν την καθυστέρηση των έργων!
Όλο αυτό, παράλληλα με το κλείσιμο της Στέφανου Σαράφη! Δύο άξονες έχει η πόλη και τόσα χρόνια παρέμεναν και οι 2 κλειστοί! Η Στέφανου Σαράφη, βέβαια, δεν άνοιξε ακόμη παρότι δεν έπρεπε να έχει κλείσει.
Τι εννοείτε, θα έπρεπε να είναι ανοικτή; Δεν έχει πρόβλημα στατικότητας;
Η Στέφανου Σαράφη είναι κλειστή χωρίς λόγο. Χωρίς δικαιολογία. Έγινε μια πλημμύρα πριν 4,5 χρόνια και κάτω στα πέδιλα της γέφυρας υπήρχαν κάποιοι αγωγοί που έσπασαν. Αυτοί φοβήθηκαν ότι έχει υποστεί ζημιές.
Κλείσανε λοιπόν τον δρόμο και μετά από 2 χρόνια έστειλαν σε μελετητή να ελέγξει αν έχει πρόβλημα η γέφυρα. Αυτός τους απάντησε, μετά από ενάμιση χρόνο, ότι η γέφυρα δεν έχει πρόβλημα. Αλλά αυτή παραμένει κλειστή μέχρι σήμερα.
Για όλα τα παραπάνω έχει ρωτηθεί και από την παρούσα εφημερίδα ο Γιώργος Καπλάνης και δεν έχει απαντήσει ποτέ. Όπως ρωτάται συνεχώς και για την έλλειψη καθαριότητας. Εκεί τι μπορεί να φταίει; Δεν υπάρχει προσωπικό όπως τον άκουσα να λέει σε πρόσφατη συνέντευξή του;
Ναι, τον άκουσα και εγώ να λέει χαρακτηριστικά ότι επί θητείας μου είχαμε 100 άτομα στην καθαριότητα και στην δική του έχει μόλις 30.
Αυτό που δεν λέει ο κ. Καπλάνης είναι πως και επί θητείας μου, δεν είχαμε ποτέ πάνω από 30 άτομα προσωπικό στην καθαριότητα. Μα δεν χρειάζεσαι και παραπάνω. Είχαμε πέντε απορριμματοφόρα αλλά τα λειτουργούσαμε 7 ημέρες την εβδομάδα. Διαθέταμε 5 οδηγούς και άλλους 10 που βρίσκονταν στο πίσω μέρος των οχημάτων. Είχαμε αναπληρωτές οδηγούς και οι υπόλοιποι ήταν οδοκαθαριστές. Τώρα τα οχήματα του δήμου βγαίνουν μέρα παρά μέρα και όχι τα Σαββατοκύριακα. Αν δεν έχει κόσμο όμως ο κ. Καπλάνης, θα μπορούσε να προσλάβει. Είναι ανταποδοτικό έργο η καθαριότητα στους δήμους. Πληρώνεται από τον ίδιο τον δήμο δεν χρειάζεται να δώσει ούτε ένα ευρώ το κράτος. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τον κ. Καπλάνη. Το ξέρετε πως το πλυντήριο κάδων έχει να βγει στους δρόμους 10 ολόκληρα χρόνια; Οι κάδοι μας δεν έχουν πλυθεί ποτέ κατά τη διάρκεια της θητείας του!
Υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για χολέρα ή τύφο. Η κατάσταση είναι εξωφρενική. Παρότι περιμέναμε να φροντίσει λίγο την κατάσταση στην πόλη, μετά την επίσκεψη της υγειονομικής υπηρεσίας, τότε, που δίπλα από την Δραματική Σχολή είχε μετατραπεί ο χώρος σε ένα πρόχειρο μικρό ΧΥΤΑ, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα!
Σε καιρούς δύσκολους, βγαίνετε μπροστά με ένα απαιτητικό πρόγραμμα. Με δεδομένο ότι η απλή αναλογική ευνοεί τις συμμαχίες θα συνεργαζόσασταν με κάποια άλλη παράταξη;
Η απλή αναλογική δεν περιλαμβάνει τη θεσμική κατοχύρωση των προγραμματικών συμφωνιών. Για να υπάρξουν , θα πρέπει να υπάρξουν στο τεχνικό πρόγραμμα, στον προϋπολογισμό και στις μεγάλες προκλήσεις του Δήμου. Να συνεργαστώ με κάποιον και να υποθηκεύσω το μέλλον της πόλης μας; Κουλτούρα συνεργασίας πώς θα μπορούσε να υπάρξει;
Το θέμα είναι πόσο διατεθειμένοι είναι οι άνθρωποι να συμφωνήσουν για το ποιο είναι το συμφέρον της πόλης και ο καθένας, όπως έχω διαπιστώσει, έχει την δική του άποψη για το συμφέρον της πόλης.
Η συγκρότηση των παρατάξεων δίνει τη δυνατότητα δημόσιας κριτικής και κρίσης των απόψεων του καθενός . Φαίνεται πως ο καθένας έχει μία πολύ ιδιωτική και ιδιοτελή άποψη για το συμφέρον της πόλης. Αυτή είναι η άποψή μου.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Εδώ και τρεις μήνες δημοσιεύω την τραγική κατάσταση με τα σκουπίδια και δεν μπορούν να τα μαζέψουν.
Τι είδους κουλτούρα συνεργασίας θα μπορούσε να υπάρχει με έναν άνθρωπο που είναι δήμαρχος και βρίσκει προφάσεις για να δικαιολογήσει την αδυναμία του να μαζέψει τα σκουπίδια; Τι θα πω αύριο στον κόσμο;
Γι’ αυτό ζητάτε το ποσοστό που σας έδωσε ο κόσμος στην τελευταία σας προεκλογική μάχη ως Δήμαρχος της πόλης; Αυτό της τάξης του 68%;
Όπως είναι το σύστημα διακυβέρνησης τώρα , πρέπει, αν θέλει ο κόσμος να βγάλει κάποιον δήμαρχο, να του δώσει μια άπλετη και γενναιόδωρη πλειοψηφία για να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
Ο κόσμος βλέπει και κρίνει ανθρώπους και προγράμματα και δίνει με την απόφασή του μια πολιτική εντολή, σε μία συγκεκριμένη παράταξη, να διοικήσει τον δήμο με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό είναι η σχέση εξουσίας του Δημάρχου με τον Λαό: η πολιτική εντολή που του δίνει για να υλοποιηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Για να κυβερνηθεί ένας δήμος, λοιπόν, δεν πρέπει οι προγραμματικές θέσεις της αυριανής διοίκησης να υφίστανται εκπτώσεις. Και με την απλή αναλογική αυτό θα συμβεί.
Δεν γίνεται να ψηφίζεις κάποιον για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά του… οι άλλοι. Γιατί ο «ένας», με το νέο σύστημα, μπορεί να επιβάλλει τις θέσεις του. Τι θα γίνει, αν αύριο μεθαύριο, πρέπει να πάρεις μια σημαντική απόφαση για την απαλλοτρίωση, για παράδειγμα, ενός χώρου που είναι κρίσιμο να χαθεί ; Ή μιας χρηματοδότησης που πρέπει να ληφθεί άμεσα για τον δήμο;
Συνεπώς οι πολίτες πρέπει να ενισχύσουν παρατάξεις που μπορούν να είναι συμπαγείς με καθαρή προγραμματική κατεύθυνση για να αποφύγουν έτσι την περιπέτεια της ακυβερνησίας αλλά και την οποιαδήποτε αδιαφανή συναλλαγή.
Όσον αφορά βέβαια την απλή αναλογική είμαι σίγουρος πως όσο μένει ο ΣΥΡΙΖΑ σε λίγους μήνες το σύστημα διακυβέρνησης θα αλλάξει με νομοσχέδιο. Δεν γίνεται αλλιώς. Από την 1η του Σεπτέμβρη στους δήμους θα γίνει κόλαση.