Μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση από παράνομη χωματερή στη Λεωφόρο Σχιστού
Καμπανάκι από ΠΕΣΥΔΑΠ για υποβάθμιση του συνόλου του Όρους Αιγάλεω
Δελτίο Τύπου
Το περιστατικό
Μετά από συντονισμένη επιχειρησιακή δράση της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή (29/08) ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών οχημάτων και ένας απασχολούμενος, για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας περί διάθεσης στερεών αποβλήτων.
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφορίας για παράνομη εναπόθεση αδρανών υλικών και άλλων αποβλήτων, εντός εγκαταλελειμμένου, πλην όμως περιφραγμένου χώρου που υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις πρώην Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων στην Λεωφόρο Σχιστού στο Χαϊδάρι, συνέστησε ειδική ομάδα αστυνομικών που ανέλαβε την διακριτική επιτήρηση του χώρου, την παρακολούθηση της παράνομης δραστηριότητας και τη συλλογή στοιχείων.
Όπως εξακριβώθηκε, εντός του προαναφερόμενου χώρου εισέρχονταν, σε άτακτα χρονικά διαστήματα, ακόμα και μεταμεσονύχτιες ώρες, ανατρεπόμενα φορτηγά και εναπόθεταν στερεά απόβλητα κυρίως από κατεδαφίσεις, τα οποία φόρτωνα από διάφορες τεχνικές εταιρείες καθώς και εταιρείες διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Άμεση ήταν η παρέμβαση τόσο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου όσο και της Διεύθυνσης Προστασίας και Ελέγχου του Περιβάλλοντος του Δήμου Χαϊδαρίου και του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ).
Η συμβολή του ΠΕΣΥΔΑΠ
Ο ΠΕΣΥΔΑΠ έχει εντοπίσει την χωματερή στο πλαίσιο του έργου «Προστατεύοντας το Όρος Αιγάλεω»* που υλοποιεί. Μάλιστα με βάση τα ερευνητικά χωρικά ευρήματα του έργου προκύπτει ότι αυτή είναι μόνο μια από τις πενήντα δυο (52) συνολικά παράνομες χωματερές, που χωροθετούνται στους πρόποδες και στον πυρήνα του Όρους Αιγάλεω. Σε αυτές απαντώνται είκοσι δυο (22) πηγές προέλευσης αποβλήτων με βάση τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων (ΕΚΑ) (Κοινοτική Απόφαση 2001/118/ΕΚ). Πιο συγκεκριμένα, από τις πενήντα δυο (52) παράνομες χωματερές, οι σαράντα πέντε (45) εμπεριέχουν (17 01) Απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις (σκυρόδεμα, τούβλα, πλακίδια και κεραμικά) και (17 05 04) Απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις (χώματα και πέτρες άλλα από τα αναφερόμενα στο σημείο 17 05 03). Το εύρημα αυτό οδηγεί στη διαπίστωση ότι ποσοστό της τάξης του 86,54% επί του συνόλου των παράνομων χωματερών απαντώνται πηγές προέλευσης αποβλήτων με βάση τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων (ΕΚΑ) (Κοινοτική Απόφαση 2001/118/ΕΚ) που συνδέονται με την οικοδομική δραστηριότητα. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τόσο το μέγεθος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που παρατηρείται στο Όρος Αιγάλεω όσο και την εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη παράνομη εναπόθεση παραγώγων οικοδομικής δραστηριότητας λόγω απουσίας των αρμόδιων κρατικών αρχών.
Γρηγόρης Γουρδομιχάλης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεπής στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος
Με την ολοκλήρωση νέας αυτοψίας από τον ΠΕΣΥΔΑΠ ο Πρόεδρος Γρηγόρης Γουρδομιχάλης τόνισε ότι: «Έχει συντελεστεί ένα κατ’ εξακολούθηση περιβαλλοντικό έγκλημα στον χώρο του πρώην Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων. Το ύψος των μπάζων έχει ξεπεράσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην Θεραπευτηρίου. Το βάρος των μπαζών υπολογίζεται στους 20.000 τόνους γεγονός που σημαίνει ότι τα κέρδη όσων ασκούσαν την παράνομη δραστηριότητα ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ. Αισιοδοξούμε ότι με την παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής, με την οποία βρισκόμαστε πλέον σε στενή συνεργασία και ιδιαίτερα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Λεωτσάκο, θα δοθεί ένα τέλος στην υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας και την κατάσταση ανομίας που επικρατεί στο Όρος Αιγάλεω. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο ΠΕΣΥΔΑΠ με τους 18 Δήμους μέλη του είναι στην πρώτη γραμμή για την προστασία του περιβάλλοντος».
*Κωδικοποίηση πληροφορίας του έργου
Τίτλος Έργου: Προστατεύοντας το Όρος Αιγάλεω
Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο. Στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» του άξονα: «Καινοτόμες δράσεις» του χρηματοδοτικού προγράμματος: «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις»
Προϋπολογισμός: 49.825,00 €
Δικαιούχος: ΙΕΑ – Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης
Σύμπραξη: ΙΕΑ – Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης και ΠΕΣΥΔΑΠ
Σκοπός του έργου: Η συμβολή στην προστασία και την αειφόρο διαχείριση του Όρους Αιγάλεω.
Μεθοδολογία: Καταγραφή (α) των οχλουσών δραστηριοτήτων, (β) των παράνομων χωματερών και (γ) της βιοποικιλότητας του Όρους Αιγάλεω.
Προσδοκώμενα αποτελέσματα: (α) Συγκέντρωση και επικοινωνία περιβαλλοντικής πληροφορίας μέσω ενός ψηφιακού αποθετηρίου για το Όρος Αιγάλεω που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. (β) Ευαισθητοποίηση των πολιτών για το μοναδικής αξίας από οικολογικής άποψης Όρος Αιγάλεω.–