Διπλά βραβεύθηκε ο δήμος μας από το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων
Posted On Νοέμβριος 18, 2019
0
940 Views
0 Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή Δημάρχων, εκπροσώπων OTA, και επιστημονικών φορέων το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων διάρκειας τριών ημερών.
Από την πόλη μας παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Λάμπρος Μίχος συνοδευόμενος από την διευθύντρια του γραφείου του κα. Ματίνα Λαζαράκη τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής πολιτικής κ. Χρήστο Βασιλείου την υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας κα. Μυγδάκη τον Παναγιώτη Ξανθόπουλο δημοτικό σύμβουλο και πολιτικό εκπρόσωπο του δήμου στο ΕΔΔΥΠΠΥ καθώς και από την αρχηγό του παραρτήματος ΕΔΟΚ Αγίας Βαρβάρας κα Φίλη.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου αναπτύχθηκαν οι 6 Πυλώνες της Πολιτικής των Υγιών Πόλεων που είναι: Άνθρωποι, Τόπος, Ευημερία, Ειρήνη, Συμμετοχή και Πλανήτης, ενώ στο επίκεντρο του συνεδρίου τέθηκαν ζητήματα, όπως η προτεραιότητα στους ανθρώπους και η διασφάλιση της πρόσβασης όλων σε κοινά αγαθά και υπηρεσίες.
Ο δήμος μας πρωταγωνίστησε στο θέμα των εθελοντικών ομάδων του ΕΔΔΥΠΠΥ για την προστασία του πολίτη αφού μέσα από το πρόγραμμα του δημιούργησε την ομάδα ΕΔΟΚ Αγίας Βαρβάρας όπως και για την δράση του ΚΕΠ Υγείας του αφού προχώρησε πολύ περισσότερο από την εφαρμογή των πρωτοκόλλων του ΠΟΥ ( Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) αναπτύσσοντας υπηρεσίες και προγράμματα για να στηρίξουν την προαγωγή της υγείας και την υιοθέτηση θετικών για την υγεία στάσεων και συμπεριφορών και την καθιέρωση του προσυμπτωματικού ελέγχου .
Μέρος αυτού του έργου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την τιμή να γνωρίσουν μέσα από ζωντανή παρουσίαση που έκανε η κα Αθανασία Μυγδάκη, η οποία είναι συντονίστρια του προγράμματος υγιών πόλεων του ΠΟΥ στο δήμο μας αλλά και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΔΔΥΠΠΥ το οποίο γνωμοδοτεί αλλά και σχεδιάζει πολιτικές για την υγεία.
Η ίδια μέσα από το στρογγυλό τραπέζι που αφορά στον ένα από τους 6 πυλώνες του ΠΟΥ αυτόν της συμμετοχικότητας παρουσίασε τον τρόπο εφαρμογής της πρόληψης μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας του δήμου μας το οποίο αποτελεί το συντονιστικό όργανο των υπηρεσιών πρόληψης σε επίπεδο τοπικής Αυτοδιοίκησης και τόνισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης δικτύων και συμμετοχής των φορέων καθώς και την αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού που διαθέτει ο κάθε Δήμος.
Με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη σταθερών συνεργασιών με τους φορείς αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας του δήμου μας με το ΓΝΔΑ για τις υπηρεσίες πρόληψης που αφορούν την θωράκιση της υγείας των πολιτών του δήμου μας.
Ως παράδειγμα καλής πρακτικής παρουσίασε την εβδομάδα δράσεων για την πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου
Η παρουσίαση που έκανε η κα Μυγδάκη ήταν ουσιαστικά πρόταση για το πως μπορούν να δουλέψουν τα ΚΕΠ Υγείας σε όλη την Ελλάδα!
Ο δήμος μας βραβεύθηκε διπλά και το ΚΕΠ Υγείας στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας του απέκτησε άλλη μια πανελλήνια διάκριση για τις δράσεις του προς τους ωφελούμενους.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του κ Ανδρέα Λεωτσάκου Αντιπεριφερριαρχη Δυτικού Τομέα (πρώην Αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής του δήμου μας) για την αναγκαιότητα της δημιουργίας του προφίλ υγείας στην πόλη μας αναφερόμενος στο θέμα των πυλώνων υψηλής τάσης και όχι μόνο.
Αξίζει να σημειωθεί πώς το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων έχει ήδη μια επιτυχημένη πορεία εντός και εκτός χώρας. Μια πορεία που του επιτρέπει να προχωρήσει και στην υιοθέτηση των νέων πολιτικών και Συμφωνιών.
Με 227 ΟΤΑ μέλη, είναι πλέον ένα ισχυρό Δίκτυο που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας και με όλο και περισσότερους Δήμους και Περιφέρειες να διαδραματίζουν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο με καινοτόμα προγράμματα για τους πολίτες τους.
Όπως φαίνεται είναι έτοιμο να περάσει στην υλοποίηση των νέων πολιτικών και να πρωτοστατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.