Άριστες εντυπώσεις προκάλεσε η ομιλία του δημάρχου Αγ. Βαρβάρας κ. Λάμπρου Μίχου στο συνέδριο του εργαστηρίου διοικητικών επιστημών
ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΟΤΙ Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Πολύ θετικές εντυπώσεις προκάλεσε η ομιλία του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρου Μίχου στο Συνέδριο του Εργαστηρίου Διοικητικών Επιστημών, υπό τον γενικό τίτλο: «Η Διοίκηση στο επίκεντρο: σε αναζήτηση νέου ρόλου».
Ο κ. Μίχος ανέπτυξε το θέμα «Η διοίκηση από τη σκοπιά της αυτοδιοίκησης», ένα γνωστικό αντικείμενο, το οποίο κατέχει άριστα.
Ο Δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας, επισήμανε στην αναντιστοιχία προβλεπομένων αρμοδιοτήτων και παρεχομένων δυνατοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί αυτή να επιτελέσει το έργο που αναλαμβάνει. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι από τις εκατοντάδες αρμοδιότητες, στην καλλίτερη περίπτωση, ένας ΟΤΑ μπορεί να ασκήσει μόνον το 1/3.
Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ασφυκτικό, δαιδαλώδες και εν τέλει, μη λειτουργικό πλαίσιο των ελέγχων προς τους ΟΤΑ, σύμφωνα με το οποίο οι 72 έλεγχοι δεν ασκούνται από τον ελεγκτή νομιμότητας, θεσμό ο οποίος προβλέπεται από τον «Καλλικράτη», αλλά από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δηλαδή, έναν διορισμένο κυβερνητικό υπάλληλο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Είναι χαρακτηριστικό, επισήμανε, ότι το 1/2ο του χρόνου των υπηρεσιών, καταναλώνεται για την γραφειοκρατική διεκπεραίωση, αυτών των 72 ελέγχων.
Αναφέρθηκε στο γεγονός της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάτι που οι ΟΤΑ ήθελαν μιας και μπορεί η Περιφέρεια σε πρώτο χρόνο να ενέκρινε κάποια δαπάνη, αλλά, μετά, το έργο μπορεί να «κόλλαγε» στο Ελεγκτικό Συνέδριο καθ’ όσον οι έλεγχοι ασκούντο, συνήθως, από διαφορετικό κάθε φορά Επίτροπο. Σήμερα, όμως, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη και πολλοί δήμαρχοι αναπολούν το παλαιό σύστημα. Και φυσικά, αυτό δεν αποτελεί πρόοδο.
Τέλος, σημείωσε την έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών, στις υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ευθύνες, προκειμένου να επιλύονται συναφή προβλήματα.
Ο κ. Μίχος έθιξε, ακόμη, την μη εφαρμογή της επικουρικότητας και της εγγύτητας, σημεία που εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή προγραμμάτων και έργων μεγαλύτερης εμβέλειας. Επιπροσθέτως, λόγω της γραφειοκρατίας και των επαπειλουμένων δυσμενών περιπλοκών, κανείς εκ των υπευθύνων οικονομικών των Δήμων δεν δέχεται να «βάλει υπογραφές», με αποτέλεσμα οι Δήμοι να ασχολούνται και να επιλύουν βασικά θέματα της καθημερινότητας.
Συνέπεια της σημερινής ατελέσφορης σε κάποιο βαθμό πραγματικότητας είναι οι αποφάσεις και οι δράσεις της Αυτοδιοίκησης να μην χαρακτηρίζονται -ως οφείλουν κατ’ αρχήν- από την υψηλή ποιότητα, την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και την καθολικότητα. Επίπτωση αυτού η μη προσδοκώμενη και επιθυμητή αποτελεσματικότητά τους.
Κοινή διαπίστωση ότι ο κ. Μίχος έθεσε τις κύριες παραμέτρους και στόχους για την Αυτοδιοίκηση και τις αλλαγές που αυτή πρέπει να επιδιώξει και να επιτύχει προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ένα σύγχρονο, λειτουργικό και δημοκρατικό διοικητικό σύστημα.