Επί Καπλάνη σε έξι χρόνια 2 βήματα! Με την δημοτική αρχή Μίχου σε 100 ημέρες όλος ο δρόμος!
Posted On Δεκέμβριος 24, 2019
0
4.4K Views
2 Αλήθεια, γιατί επί έξι χρόνια -όσο δηλαδή χρειάσθηκε για την κατασκευή της γέφυρας «Χ.Τρικούπης», στο Ρίο-Αντίρριο- η γέφυρα στην οδό Σαράφη παρέμενε «υπό κατασκευή» χωρίζοντας την πόλη στα δύο;
Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι, εκείνοι που είχαν την ευθύνη δεν έπραξαν τίποτε από όσα θα έπρεπε προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί σε κάποιο λογικό χρονικό διάστημα. Είτε γιατί αγνοούσαν είτε γιατί κάτι εξυπηρετούσε η καθυστέρηση.
Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα και οι απαντήσεις αφορούν στην ιστορία. Γιατί αφ’ ενός οι τέως υπεύθυνοι έλαβαν την θέση που τους άξιζε, μιας και οι πολίτες επέλεξαν μία δημοτική αρχή που εγγυάτο την αξιοπιστία, την ικανότητα παραγωγής και διαχειρίσεως έργου και κυρίως εξέλεξαν δημοτική αρχή που έχει αποδείξει ότι έχει συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνει όταν ζητά την ψήφο των πολιτών.
Και ανήκουν στην ιστορία γιατί η γέφυρα Σαράφη παραδίδεται προς χρήση, έχοντας ολοκληρωθεί οι εργασίες στήριξής της.
Και θα αναρωτηθεί κανείς, «μα ο Μίχος είναι και μηχανικός και κατασκευαστής; Ή μήπως θαυματοποιός;» Πώς μπόρεσε να πετύχει σε 100 ημέρες κάτι που οι προηγούμενοι επί έξι χρόνια δεν κατάφεραν τίποτε;
Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ο Λάμπρος Μίχος ξέρει να φτιάχνει σοβαρές και αποτελεσματικές ομάδες, που μπορεί να διευθύνει με ικανότητα. Και πρωτίστως, να εμπνέει τους συνεργάτες του με την δική του στάση, την εργατικότητά του και την συνεχή ενασχόλησή του με την πόλη. Γιατί μπορεί και φτιάχνει ομάδες με ανθρώπους, με τους οποίους έχουν ένα κίνητρο: την προσφορά στην πόλη και τους πολίτες.
Τις αμέσως προσεχείς ημέρες λοιπόν, πρόκειται να χαρούμε με την τελετή παραλαβής του έργου στην γέφυρα Σαράφη. Ένα έργο σημαντικό για την καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης μας. Και θα γιορτάσουμε την παραλαβή με Δήμαρχο τον άνθρωπο που έκανε την πόλη μας πρότυπο και εμάς υπερήφανους που κατοικούμε σε αυτήν.
ΟΧΙ, ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ, ΑΛΛΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΣΑΡΑΦΗ
Για την ιστορία αναφέρουμε σημεία από το χρονικό της διαδικασίας.
-
Το πρόβλημα ξεκίνησε την 24 Οκτωβρίου 2014, όταν λόγω μεγάλης βροχόπτωσης, έσκασε ο κεντρικός αγωγός κάτω από την γέφυρα.
-
Μέχρι το 2017, μεσολαβεί ένα διάστημα ανταλλαγής εγγράφων και κατάρτισης μελετών, οι οποίες έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο, εγκρίνονται, αλλά κανείς δεν προβαίνει σε ενέργειες υλοποίησής τους.
-
Τον Φεβρουάριο του 2018, και ενώ τα θεμέλια της γέφυρας είναι πλέον εκτεθειμένα στις βροχές και συνεπώς στην διάβρωση, προκύπτει η ανάγκη και νέας μελέτης. Την 2/2/2018, παραδίδεται η μελέτη «έρευνα στατικής επάρκειας της γέφυρας οδού Σαράφη», η οποία εγκρίνεται στο δημοτικό συμβούλιο της 10/9/2018. Δηλαδή, πέρασαν επτά μήνες δίχως να έχει ξεκινήσει κάτι, με συνέπεια την επιδεινούμενη διάβρωση των θεμελίων
-
Την 14/1/2019 αναγγέλλεται η έναρξη της 4ης φάσης του έργου. Στις 20/5/2019, διαπιστώνεται εκ νέου, μεγάλη διάβρωση στο σημείο που ο αγωγός είχε σπάσει με αποτέλεσμα την επιδείνωση της στατικής της γέφυρας.
Οι συνεχείς καθυστερήσεις και η αδυναμία της τότε δημοτικής αρχής να κινήσει άμεσα την διαδικασία, είχαν ως αποτέλεσμα την συνεχή επιδείνωση του προβλήματος καθώς, η διάβρωση από τις βροχοπτώσεις συνεχώς μεγεθυνόταν.
Και πάλι κανείς δεν αποφασίζει ή δεν έχει την ικανότητα να προβεί σε αποτελεσματικές ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσει η εκτέλεση του έργου.
Καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και ο ίδιος ο τέως δήμαρχος πανηγυρίζουν κατά περιόδους και εμπαίζουν τους κατοίκους ότι σε λίγο, σε λίγους μήνες το έργο θα ολοκληρωθεί και κάποιοι στα όρια της γραφικότητας σβήνουν στο κατάστρωμα της γέφυρας κεράκια σε τούρτες γενεθλίων…. Φυσικά, οι πολίτες έχουν πάρει χαμπάρι ότι έχουν γίνει αντικείμενο κοροϊδίας
Τελικά, οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2019, αφού η νέα δημοτική αρχή, από τον Σεπτέμβρη που ανέλαβε έκανε πραγματικό αγώνα δρόμου ώστε να ξεπερασθούν τα κωλύματα της γραφειοκρατίας και να ολοκληρώσει ο ανάδοχος του έργου τις εργασίες.
Ουσιαστικά, δηλαδή, καθ’ όλο το διάστημα από το 2014 έως τον Σεπτέμβριο 2019, καμία εργασία δεν είχε ξεκινήσει προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη στην γέφυρα και να ολοκληρωθεί το έργο. Τώρα πώς κατάφερε η νέα δημοτική αρχή με τον Λάμπρο Μίχο να λύσει όλα τα προβλήματα και να ξεπεράσει κάθε δυσκολία ώστε η γέφυρα να παραδοθεί σήμερα και πάλι στην κυκλοφορία, είναι πολύ απλό: Μεθοδικότητα εργασίας, Γνώση, υπολογισμοί αληθινοί και όχι προχειρότητες, οργανωμένη δράση είναι τα εφόδια για την επιτυχή και ταχύτερη έκβαση επίλυσης των θεμάτων.