Χορούς και αποκριάτικα έθιμα της Ελλάδας παρουσίασαν οι μαθητές των τμημάτων παραδοσιακών χορών του Δήμου μας
Στο ασφυκτικά γεμάτο «Γιάννης Ρίτσος», οι 500 και πλέον θεατές παρακολούθησαν μία εξαιρετική παράσταση από τα τμήματα παραδοσιακών χορών του Δήμου.
Οι Απόκριες, για τους περισσότερους από εμάς, σημαίνουν καρναβάλι, χορούς, πάρτι και παρελάσεις μεταμφιεσμένων.
Συνδέονται όμως με τις αρχαιοελληνικές Διονυσιακές γιορτές και αποτελούν την ανάμνηση, η οποία συνδέει τις αρχαιοελληνικές εορτές με την Χριστιανική θρησκεία. Η σκωπτική και σατυρική διάθεση είναι έντονες και δίνουν την ευκαιρία στους ανθρώπους ώστε να ξεφύγουν από την καταπίεση της ρουτίνας, την οποία επιβάλλει η καθημερινότητα.
Έτσι, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, διατηρούνται ακόμη και στις μέρες μας αποκριάτικα ήθη και έθιμα τα οποία μπορεί για εμάς τους κατοίκους της Αθήνας να είναι άγνωστα ή να συνιστούν μία γραφική εικόνα, όμως για τους κατοίκους των περιοχών που αυτά διατηρούνται, αποτελούν μία σημαντική φυγή από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, μιας και απαιτούν προετοιμασία αρκετών ημερών, προσφέροντας στους κατοίκους και τους συμμετέχοντες ένα εορταστικό κλίμα.
«Γενίτσαροι και Μπούλες» στην Νάουσα, το «κάψιμο του Τζάρου» στην Θράκη, ο Φανός στην Κοζάνη, το «Μπουρανί» στην Λάρισα, ο «Βλάχικος γάμος» στην Καλαμάτα, οι «τζαμάλες» στα Ιωάννινα, ο «χορός των παπάδων» στα Κερκυραϊκά χωριά, είναι μερικά από τα πολλά έθιμα, των οποίων η παράδοση έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια.
Πολύ σημαντική, επομένως, η πρωτοβουλία των τμημάτων Παραδοσιακών Χορών του Δήμου μας, αφού έκανε γνωστά στους δημότες της Αγίας Βαρβάρας έθιμα και παραδόσεις της υπόλοιπης Ελλάδας, συμβάλλοντας στην διατήρησή τους.
Ο Δήμαρχος κ.Λάμπρος Μίχος, στο τέλος της εκδήλωσης, φανερά συγκινημένος και υπερήφανος για την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στα τμήματα του Δήμου, συνεχάρη τους 180 χορευτές -120 παιδιά και 60 ενήλικες χορευτές- ενώ, σχολίασε θετικά, με έμφαση την συμμετοχή των παιδιών στα μαθήματα χορών, ώστε αφήνοντας στην άκρη την απραξία και τις μη δημιουργικές ενασχολήσεις συμβάλλουν στην διατήρηση της παράδοσής μας. Επίσης, απεκάλυψε ότι εν όψει του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων στις οποίες θα συμμετάσχουν και οι μαθητές που παρακολουθούν τα τμήματα της ΔΗΚΕΑΒ.
«Όλα θα γίνουν όπως παλιά, πολύ ωραία, πολύ Φωτεινά» είπε συγχαίροντας τους συντελεστές και όσους συμβάλλουν στην δημιουργία πολιτιστικών γεγονότων στον Δήμο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Βουρλιώτη, την Πρόεδρο της ΔΗΚΕΑΒ κ. Αλεξάνδρα Φέγγη, την κ. Ματίνα Λαζαράκη διευθύντρια τμήματος Πολιτισμού και αθλητισμού, τον κ. Ηλία Υφαντίδη, υπεύθυνο του Σχολείου Παράδοσης και Λαογραφίας, τις κ. Ζωή Σάντοβα και Μαρία Κακολύκου, δασκάλες παραδοσιακών χορών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν σχεδόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ παρόντες ήταν όλοι αντιδήμαρχοι -κ.κ. Γιάννης Πουλάκης, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Νίκος Βουρλιώτης, Μαριάννα Τουμαζάτου- και η πρόεδρος της ΔΗΚΕΑΒ κ. Αλεξάνδρα Φέγγη η οποία προλόγισε την εκδήλωση.