Ο κορονοϊός κάποια στιγμή θα ηττηθεί, η βλακεία όμως είναι ανίκητη! Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας απηύθυνε -και στην ενημέρωση της Πέμπτης- έκκληση στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στα νησιά και ευρύτερα στην επαρχία, καθώς σε περίπτωση «έκρηξης» κρουσμάτων και θυμάτων οι δομές εκεί είναι παντελώς αδύναμες να αντιμετωπίσουν μία τέτοια κρίση. Ο Έλληνας όμως είναι πείσμων και σχεδόν όπως πάντα κάνει το δικό του.

Παρασκευή πρωί, η κίνηση στο ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού στα διόδια της Ελευσίνας θύμιζε «απόδραση» τριημέρου. Αυτοκίνητα φορτωμένα μέχρι τέλους (στις σχάρες και στα πορτμπαγκάζ ολόκληρα νοικοκυριά!) περνούσαν το ένα μετά το άλλο τα διόδια. Στο ερώτημα προς τους οδηγούς πού πάνε η απάντηση επαναλαμβανόταν μονότονα: «Δεν πάμε μακριά, εδώ δίπλα. Μόλις φτάσουμε, θα κλειστούμε στο σπίτι…»!

Το ίδιο και στα νησιά, όπου συνεχίζονται οι αφίξεις Αθηναίων, αλλά και ξένων (κυρίως από την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία) που είδαν σε νησιά όπως η Σκιάθος, η Σύμη και η Κάσος το ασφαλές καταφύγιο που αναζητούσαν ώστε να προστατευτούν από τον θανατηφόρο κορονοϊό. Ήδη στην Κάρπαθο καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα. Σύμφωνα με τη «Ροδιακή», πρόκειται για μια 38χρονη νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Ένα βήμα πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως προσπάθησε να πείσει τους απείθαρχους με μία ακόμη προειδοποίηση: «Από όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται τελικά αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα και αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευτεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του στο διάγγελμα της Πέμπτης.

Οι εκκλήσεις των τοπικών αρχών πέφτουν στο κενό και όσο δεν αποφασίζεται η διακοπή των επιβατικών αεροπορικών ή/και ακτοπλοϊκών συνδέσεων, το ρεύμα προς τα νησιά δεν φαίνεται να μπορεί να ανακοπεί.

Την Παρασκευή πάντως η κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά ήταν σαφώς μειωμένη. «Έρχονται Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι. Έχουμε επισκέπτες που είτε αδιαφορούν είτε δεν γνωρίζουν. Στείλαμε επιστολές σε υπουργεία ζητώντας την απαγόρευση επικοινωνίας με τη Σκιάθο, με ελεύθερη όμως διακίνηση προϊόντων», περιέγραψε ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας.

«Δύο Ιταλοί ήρθαν την περασμένη εβδομάδα από το Μιλάνο και έψαχναν να νοικιάσουν κατάστημα για το καλοκαίρι. Έμεναν σε πανσιόν που ήταν παρανόμως ανοιχτή. Δεν πήγαν στο Κέντρο Υγείας, τους εντόπισε η αστυνομία, αλλά αυτοί δεν θέλουν να φύγουν. Τους ρώτησε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας πώς ήρθαν στην Ελλάδα και αυτοί απάντησαν ότι βρίσκονταν ήδη εδώ και 10 ημέρες στην Αθήνα, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε», ανέφερε προβληματισμένος.

«Είμαστε ανοχύρωτοι», κατήγγειλε ο κ. Τζούμας, «και δεν υπάρχει υποδομή στο Κέντρο Υγείας να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός. Συζητούσαμε με τον λιμενάρχη πώς θα διαμορφώσουμε έναν χώρο για να γίνεται ένας έλεγχος από πού έρχονται οι επισκέπτες». Ανάλογη εικόνα και στη Σύμη, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο Λευτέρη Παπακαλοδούκα τις τελευταίες ημέρες έχουν καταφτάσει δεκάδες πολίτες από χώρες της Ευρώπης, ακόμα και την Κίνα.

«Σε καθημερινή βάση επισκέπτονται το νησί άνθρωποι από όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν αγοράσει σπίτια για τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο νησί», ανέφερε ο δήμαρχος. «Έρχονται για να προστατευτούν από τον ιό», την ώρα όμως που στο νησί δεν υπάρχει ούτε καν γιατρός με ειδικότητα! Αυτή τη στιγμή στη Σύμη υπάρχουν τρεις αγροτικοί γιατροί και, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπακαλοδούκας, δεν υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενός σοβαρού έκτακτου περιστατικού – πόσω μάλλον κρούσματος κορονοϊού. Ανησυχητική η εικόνα και στα κοντινά της Αθήνας νησιά, όπως αυτά του Σαρωνικού (ιδιαίτερα η Αίγινα), η Άνδρος κ.ά.

πηγή:  fosonline.gr