Βήμα-βήμα πώς θα ανοίξουν υπηρεσίες, σχολεία, μαγαζιά, εστιατόρια και ξενοδοχεία
Με βήμα σημειωτόν θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες ενός πισωγυρίσματος που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα τόσο στο σύστημα υγείας όσο και την οικονομία.
Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα στα χέρια του τις εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας, του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, αλλά και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, προκειμένου να καταρτίσει το τελικό πλάνο το οποίο θα ανακοινώσει στον ελληνικό λαό στις 27 Απρίλιου, δηλαδή την ημέρα που λήγουν τα περιοριστικά μέτρα.
Τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο Πόρτο Χέλι, ανησύχησαν την κυβέρνηση αλλά και τους επιδημιολόγους αλλά δεν θα αναβάλουν τον σχεδιασμό, καθώς όπως τονίζεται ανάλογες καταστάσεις μπορεί να υπάρξουν και το επόμενο διάστημα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις η περιοχή θα μπαίνει άμεσα σε καραντίνα προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά της νόσου.
«Είναι πολύ σημαντική η κλιμάκωση της επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλες στις περιοχές της χώρας, ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα τυχόν επιδημική έξαρση, όπως έγινε και σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό στην περιοχή της Ερμιονίδας αυτές τις μέρες» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης των μέτρων
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες την Δευτέρα 27 Απριλίου θα γίνει η αρχή με το συμβολικό άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων, έμμισθα και άμισθα. Επίσης, ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων». Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.
Στις 4 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα, ορισμένα εστιατόρια αλλά και τα κομμωτήρια. Σε όλα θα ισχύσουν αυστηροί όροι για την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως είναι η αποφυγή συνωστισμού, η απόσταση μεταξύ των πελατών με τους υπαλλήλους.
Στις 11 ή 18 Μαΐου αναμένεται να χτυπήσει το κουδούνι μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου με στόχο να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Σκέψεις υπάρχουν και για τις άλλες βαθμίδες, ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός από την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας καθώς δεν υπάρχουν οι χώροι προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, όταν σε κάθε αίθουσα βρίσκονται κατά μέσο όρο 25 παιδιά.
Στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο να υπάρξουν πρωϊνά και απογευματινά τμήματα αλλά δεν φαίνεται να συγκεντρώνει επί του παρόντος πολλές πιθανότητες.
Επίσης δύσκολα θα ανοίξουν και τα πανεπιστήμια καθώς εκτός από το ζήτημα του συνωστισμού υπάρχει και το θέμα της μετακίνησης, από την στιγμή που χιλιάδες φοιτητές σπουδάζουν μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.
Ο προγραμματισμός του Ιουνίου
Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της άρσης των μέτρων με την σταδιακή επαναλειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, τα πολυκαταστήματα, πολιτιστικοί χώροι, τα μουσεία και τα τουριστικά καταλύματα προκειμένου να σώσουν την καλοκαιρινή σεζόν η οποία ουσιαστικά έχει χαθεί.
Σε όλους τους χώρους που θα ανοίξουν θα υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα προστασίας της δημόσιας υγείας ενώ θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή τους.
«Καθοριστική στην επόμενη φάση θα είναι η σχολαστική από όλους μας, επιτήρηση της υγείας μας και αυστηρή τήρηση από όλους μας των κανόνων υγιεινής» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Σε καραντίνα ηλικιωμένοι – ευπαθείς ομάδες
Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα δεν θα αρθούν για τους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες για τις συγκεκριμένες κατηγορίες οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο από την φονική νόσο. Το γεγονός αυτό επεσήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα».
Ανοίγουν τα χειρουργεία – Στον δρόμο συνεργεία του ΕΟΔΥ
Σε μερική κανονικότητα αναμένεται να επανέλθουν και τα νοσοκομεία καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν ως μοναδικό αντικείμενο να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα του Κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σταδιακά θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα τακτικά χειρουργεία.
«Θα γίνει δε ταυτόχρονα και στον ιδιωτικό τομέα και στα δημόσια νοσοκομεία. Και βεβαίως, όχι με τον ίδιο ρυθμό χειρουργείων που είχαμε πριν την έναρξη της πανδημίας». Σε δεύτερο χρόνο, θα επανέλθουν και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου που συνήθως υπάρχει.
Παράλληλα σε λίγες ημέρες θα κάνουν την εμφάνιση τους και τα πρώτα ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ που θα μπορούν να κάνουν τεστ κατ’ οίκον ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος απέναντι στην αντιμετώπιση της διασποράς της νόσου. Ωστόσο όπως σημείωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης οι κινητές μονάδες δεν έχουν καμία σχέση με την χαλάρωση των μέτρων καθώς το έργο που θα έχουν θα είναι συγκεκριμένο.
«Θα κάνουν ελέγχους και τεστ στον πληθυσμό, κυρίως με βάση γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την άρση των μέτρων. Είναι ανεξάρτητα πράγματα. Τις μονάδες θα τις χρειαστούμε και αργότερα εφόσον έχουμε κάποιο δεύτερο κύμα ή από τον Σεπτέμβριο και μετά».
πηγή: thetoc.gr