Μ. Βαρβιτσιώτης: Οι φειδωλοί του Βορρά να ακούσουν τη φωνή του Νότου
Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Καρφί του Σαββατοκύριακου
Μήνυμα προς τις χώρες του Βορρά να ακούσουν τη φωνή του Νότου, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, στέλνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μέσω συνέντευξής του στο Καρφί του Σαββατοκύριακου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν μπορεί να είναι ένα παιχνίδι πόκερ, αλλά χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά. Σημειώνει, ακόμη, ότι το αντίδοτο στην ύφεση είναι η παροχή γενναίας ρευστότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες. «Ως Ελλάδα έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά, με λίγα, ούτε πολύ αργά. Χρειάζεται ένα ισχυρό οικονομικό πακέτο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών οικονομιών, που να βασίζεται περισσότερο σε επιδοτήσεις, και όχι σε νέο δανεισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τον Τουρισμό, τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός συντονισμός στο άνοιγμα των συνόρων και ένα πανευρωπαϊκό υγειονομικό πρωτόκολλο για την επανέναρξη των αεροπορικών μεταφορών. Στη συνέντευξή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης κάνει λόγο για μία νέα ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης ανάμεσα στο κράτος και τον Έλληνα πολίτη. Τέλος, καλεί την Άγκυρα να αντιληφθεί ότι και για το δικό της καλό, πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική των κανονιοφόρων και των προκλήσεων σε Αιγαίο και Ν.Α. Μεσόγειο.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη
Στην υπόθεση με τα voucher των επιστημόνων τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση Βρούτση; Ήταν το πρώτο σοβαρό φάουλ της κυβέρνησης για το οποίο αναγκάστηκε ο Πρωθυπουργός να σπαταλήσει μέρος από το πολιτικό κεφάλαιο του για να προστατέψει την κυβέρνηση;
Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από την Ελλάδα αποτελεί αντικείμενο αναγνώρισης σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα , μέσα από τις συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξε ο ελληνικός λαός, απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει στα δύσκολα. Και αυτό, καλούμαστε όλοι να κάνουμε και στη δεύτερη φάση της σταδιακής άρσης των περιορισμών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μείνουμε ασφαλείς, επιδεικνύοντας ατομική ευθύνη. Μέσα από αυτή την πρωτοφανή για τα παγκόσμια χρονικά υγειονομική κρίση, χτίστηκε μία νέα ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον Έλληνα πολίτη. Εμπιστοσύνη στους Θεσμούς, τις Αρχές, το ΕΣΥ. Και αυτό, είναι κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε και την επόμενη μέρα της κρίσης. Και αν υπάρχουν λάθη ή αστοχίες, πρέπει να διορθώνονται. Αυτό έγινε και στην περίπτωση των ΚΕΚ. Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εργασίας ήταν εκείνο που έβγαλε πρώτο τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους χειρισμούς του, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, έχει αποδείξει ότι αποτελεί ο ίδιος, μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα. Κι αυτό, το αναγνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις.
H αντιμετώπιση του covid 19 και κυρίως οι οικονομικές επιπτώσεις του στα κράτη-μέλη βρέθηκαν στο επίκεντρο στη τελευταία τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. Μείνατε ικανοποιημένος από το αποτελέσματα της συγκεκριμένης συνεδρίασης;
Η πρώτη αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού ήταν κάπως “φτωχή”. Τα πρώτα 500 δις φαίνεται πως δεν είναι αρκετά και ικανά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του covid19. Τόσο στη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και στις τηλεδιασκέψεις που συμμετέχω σε επίπεδο υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ως Ελλάδα έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά, με λίγα, ούτε πολύ αργά. Χρειάζεται ένα ισχυρό οικονομικό πακέτο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών οικονομιών, που να βασίζεται περισσότερο σε επιδοτήσεις, και όχι σε νέο δανεισμό.
Η συμμαχία των χωρών του Νότου έγινε συγκυριακά, λόγω κορωνοιου ή έχει πολιτικό βάθος και θα υπάρξει συνέχεια;
Ενώ το 2010 αντιμετωπίστηκε διαφορετικά η κρίση, σήμερα, η υγειονομική κρίση απαιτεί, κάθε άλλο παρά ποτέ, κοινή στρατηγική στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Υπάρχει ανάγκη για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κοινές παρεμβάσεις, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Οι φειδωλοί του Βορρά θα πρέπει να ακούσουν τη φωνή του Νότου! Και σε αυτό δεν χωρά καθυστέρηση…
Πόσα δις χρειάζεται η χώρα για να ξεκινήσει το restart της οικονομίας; Υπάρχει ενδεχόμενο να δανειστούμε από την Ευρώπη με νέους επαχθείς όρους;
Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την επείγουσα συγκρότηση ενός μεγάλου Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις παρά σε δάνεια. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σχετίζεται άμεσα και με το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί πολύ περισσότερα χρήματα, απ’ ότι το προηγούμενο ΕΣΠΑ. Το τελικό ποσό όμως που αναλογεί στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από το συνολικό ύψος του νέου Π.Δ.Π, που θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν μπορεί να είναι ένα παιχνίδι πόκερ, αλλά χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά! Ειδικά, τώρα, λόγω και των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Άλλωστε, το αντίδοτο στην ύφεση είναι η παροχή γενναίας ρευστότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Τι πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό;
Το ζήτημα του Τουρισμού τέθηκε από τον Πρωθυπουργό στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής όσο και από μένα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πρέπει να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός συντονισμός στο άνοιγμα των συνόρων και ένα πανευρωπαϊκό υγειονομικό πρωτόκολλο για την επανέναρξη των αεροπορικών μεταφορών. Αν δεν υπάρξουν πτήσεις, δεν θα υπάρξουν επισκέπτες, και αν δεν υπάρξουν επισκέπτες, δεν θα υπάρξει τουρισμός. Όλα όμως πρέπει να γίνουν συντονισμένα, προκειμένου οι πτήσεις να είναι ασφαλείς.
Εν μέσω κρίσης κορωνοιού η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί στο Αιγαίο. Τι επιδιώκει ο Ερντογαν με αυτή την επιθετική ρητορική και κυρίως τακτική του; Συμμερίζεστε τις απόψεις ορισμένων στελεχών της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία στέλνει στην Ελλάδα μετανάστες μολυσμένους με τον φονικό ιο;
Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλαπλές και παράλληλες κρίσεις. Εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού, είχε να αντιμετωπίσει την απειλή στον Έβρο και την επιχείρηση εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας. Το έκανε κι αυτό με επιτυχία! Το ίδιο συμβαίνει καθημερινά και στο Αιγαίο. Οι Ελληνικές Αρχές – και ειδικά το Λιμενικό – βρίσκονται σε εγρήγορση και διαρκή επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς μεταξύ των μεταναστών που θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε ελληνικά νησιά, μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά ανθρώπων που είναι φορείς του κορωνοϊού. Δεν θα ήθελα να επιβεβαιωθούν όσοι εκτιμούν ότι όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Τουρκία, τόσο πιο πολύ θα εξάγει ανασφάλεια και αποσταθεροποίηση. Η Άγκυρα πρέπει να αντιληφθεί ότι και για το δικό της καλό, πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική των κανονιοφόρων και των προκλήσεων σε Αιγαίο και Ν.Α. Μεσόγειο. Εμείς επιδιώκουμε τη συνεννόηση και τη σταθερότητα. Είμαστε όμως και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε, εφόσον χρειαστεί, την εθνική μας κυριαρχία.