Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ENABLING.GR, ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ
Μία πολύ σημαντική συνεργασία ξεκινά ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας με την ομάδα Enabling Greece (https://enabling.gr/), η οποία είναι μέλος του διεθνούς δικτύου “Enabling”.
Η ομάδα αυτή, με σύνθημα «Giving the world a helping hand» αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία και συγκεκριμένα η ανάπτυξη των εκτυπωτών 3D δημιουργεί χεράκια τα οποία προσφέρει, δωρεάν, σε παιδιά και ενήλικες οι οποίοι γεννιούνται χωρίς δάχτυλα ή παλάμη ή έχουν χάσει κάποιο από αυτά λόγω ατυχήματος.
Η προσπάθεια αυτή, ξεκίνησε το 2011 από τον Ivan Owen, ο οποίος δημιούργησε ένα μεταλλικό χέρι για τις ανάγκες ενός συνεδρίου που θα συμμετείχε.
Εν συνεχεία, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Youtube με το συγκεκριμένο χέρι, το οποίο είδε ένας ξυλουργός από την Νότια Αφρική. Επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να φτιάξουν μια συσκευή που θα αντικαθιστούσε τουλάχιστον ένα από τα δάχτυλα που είχε χάσει εξαιτίας εργατικού ατυχήματος. Το πόνημα διήρκεσε περίπου ένα χρόνο και όλη η εξέλιξη δημοσιευόταν στο Internet.
Προς το παρόν, κατασκευάζει, για την ακρίβεια «εκτυπώνει», μόνον τμήματα για τα άνω άκρα, αλλά οι υπεύθυνοί της πιστεύουν ότι σε σύντομο ορίζοντα θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν και άλλα.
Στην Ελλάδα, η ομάδα ήρθε σε επαφή με το όλο θέμα κατά την διάρκεια ενός σεμιναρίου στην Δανία και με την στήριξη του γαλλικού τμήματος, κατάφερε να ξεπεράσει τις πρώτες δυσκολίες και να ξεκινήσει η Ελληνική δραστηριότητα.
Ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι ανοικτός στην εξέλιξη και θιασώτης των νέων τεχνολογιών, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την ύπαρξη της ομάδας αυτής, προσκάλεσε στο γραφείο του τους υπευθύνους κ.κ. Γιώργο Αντωνάκο, Θανάση Μιτζιφίρη και Γιούλη Τσώνη -οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω είναι και οι τρεις καθηγητές στην Ελευσίνα. Σε αυτή την συνάντηση εργασίας, εκτός από τον Δήμαρχο, έλαβαν επίσης, μέρος από την πλευρά του Δήμου ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Πουλάκης και η πρόεδρος της ΔΗΚΕΑΒ κ. Αλεξάνδρα Φέγγη.
Στην συνάντηση, συζητήθηκαν οι τρόποι και τα πεδία συνεργασίας της ομάδας με τον Δήμο.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι συμβατό το πρόγραμμα με το πρόγραμμα επιμόρφωσης ρομποτικής το οποίο τρέχει ήδη στον Δήμο και βέβαια, η δυνατότητα προσφοράς των κατασκευαζομένων τμημάτων προς δημότες της Αγίας Βαρβάρας.
Τέλος, η ομάδα προσέφερε στον Δήμο περί τις 60 μάσκες 3D -εννοείται τις οποίες κατασκεύασαν στους εκτυπωτές τους-, κάτι που έχουν άλλωστε πράξει και για άλλους φορείς (π.χ. νοσοκομεία, κοινωφελή ιδρύματα κ.λπ.). Πράγματι, η προσπάθεια αυτή είναι αξιοσημείωτη και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους που συμμετέχουν.
Είναι ευνόητη η υψηλή σημασία της συνεργασίας αυτής, διότι πέρα από την προσφορά σε παιδιά και ενήλικες πρόσθετων μελών, που τα έχουν ανάγκη και τα οποία θα διευκολύνουν σε σημαντικό βαθμό την ζωή τους, η παρουσίαση και εκπαίδευση νέων ή και επαγγελματιών της πόλης στην υψηλού επιπέδου τεχνολογία και την 3D εκτύπωση, προσφέρει ένα σημαντικό εφόδιο στους κατοίκους της πόλης μας.