Άρχισαν τα όργανα στον Κορυδαλλό;
Σε test αντοχής για την σχηματισθείσα, μετεκλογικώς, πλειοψηφία και κύρους για τον Δήμαρχο, εξελίσσεται, η ψήφιση της σύστασης της νέας Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου.
Και μπορεί η σύσταση να πέρασε κατά πλειοψηφία, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά, ήδη ξεκίνησαν τριβές και διαφοροποιήσεις των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας. Συγκεκριμένα, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης & Πολιτισμού, κ. Πάχος, εξέφρασε ανοικτά την διαφωνία του με την πρόταση του Δημάρχου για την σύσταση της δημοτικής επιχείρησης -η οποία, σημειωτέον, αφαιρεί αρμοδιότητες από τον Οργανισμό Άθλησης και Πολιτισμού. Επέλεξε, βέβαια, να αποχωρήσει από την ψηφοφορία, χωρίς να καταψηφίσει στέλνοντας ένα έμμεσο, πλην σαφές, μήνυμα στον επικεφαλής της παράταξής του.
Ο κ. Πάχος, δικαιολογώντας την αποχώρησή του, επικαλέσθηκε άγνοια της εισήγησης και «μη ενημέρωση», σχετικά. Ευνοήτως, αυτό γεννά εύλογα ερωτηματικά όχι, μόνον, για την εσωτερική λειτουργία της πλειοψηφίας, αλλά και για την συνοχή της καθώς αφήνονται περιθώρια σκέψεων ότι τα στοιχεία που την συνεκρότησαν, είναι κάθε άλλο παρά πολιτικά, αλλά αποκυήματα συναλλαγής και δοσοληψίας .
Αυτό, γιατί αν υπολογισθεί ότι, η πρόταση της διοίκησης έλαβε μόλις 20 θετικές ψήφους και εγκρίθηκε χάριν στις αποχωρήσεις -με την παλαιά νομοθεσία η πρόταση δεν επαρκούσαν οι 20 θετικοί ψήφοι-, η παράταξη που στηρίζει τον Δήμαρχο είναι, έστω και οριακά, μειοψηφία.
Φαντασθείτε τι έχει να προκύψει στην διαδικασία ψηφοφορίας για την ανάδειξη της διοίκησης της νεοσυσταθείσας επιχείρησης (ή άλλης, παρόμοιου ενδιαφέροντος ψηφοφορίας) καθώς, οι μνηστήρες για την προεδρία αρκετοί· φανταζόμαστε ότι αντιστοιχούν, τουλάχιστον, σε όσες υποχρεώσεις-υποσχέσεις του Δημάρχου, προκειμένου αυτός να μπορέσει να σχηματίσει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο εφ’ όσον, ο συνδυασμός του ως δεύτερος την πρώτη Κυριακή των εκλογών εξέλεξε μόλις 9 συμβούλους εκ των 41.
Και μία ακόμη παρατήρηση. Στην διερεύνηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής, σκοντάψαμε πάνω στην γραφειοκρατική ανοησία των υπηρεσιών του Δημοτικού Συμβουλίου, οι υπάλληλοι του οποίου, θεωρούν ότι η ενημέρωση του Τύπου για ένα δημόσιο δεδομένο -εν προκειμένω, τα αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας σε ανοικτό δημοτικό συμβούλιο-, είναι κάτι που πρέπει να περάσει από «σαράντα κύματα» και εγκρίσεις επί εγκρίσεων. Κατά την άποψή τους, προφανώς, η ενημέρωση των πολιτών για το τί ψηφίζει κάθε δημοτικός σύμβουλος, δεν αποτελεί σημείο αξιολογήσεώς του και συνεπώς δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη πληροφορία.
Αλήθεια γιατί; Τι ακριβώς αποτελεί «μυστικό» και «απόρρητο» και από τι … κινδυνεύει … άραγε η Δημοτική Αρχή; Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ψηφίζουν ανεύθυνα, καθ’ υπόδειξη ή «ντρέπονται» για τις επιλογές τους και ψηφίζουν εν κρυπτώ; Και εν πάση περιπτώσει, όταν με το καλό βγουν στην δημοσιότητα είτε με την υποχρεωτική ανάρτηση στην «διαύγεια» είτε με τα πρακτικά του συμβουλίου δεν θα το μάθουμε;
Διερωτάται, επομένως, κάποιος αν πρόκειται για δημοσιοϋπαλληλική ευθυνοφοβία ή για το ύφος και αντίληψη της διοίκησης.
Κύριε Δήμαρχε, κυρία Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι χαρά μας να επικοινωνούμε μεθ’ υμών, αλλά, τουλάχιστον, σε αυτά, τα αυτονόητα και … ανώδυνα μπορείτε να δώσετε λύσεις οι οποίες θα επιταχύνουν τις διαδικασίες και θα διευκολύνουν τους πολίτες και την ενημέρωσή τους;