Το Barbaros στα ανοικτά της Αμμοχώστου! Μία ακόμη πρόκληση ή μία στρατηγική επιλογή με προεκτάσεις;
Γράφει ο Λυκούργος Χατζάκος
Μετά την προκλητική κλιμάκωση της εντάσεως στο Αιγαίο και την εμφανιζομένη υπαναχώρησή του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας «ανοίγει φύλλα» στέλνοντας το Barbaros στην ΑΟΖ της Κύπρου, έξω από την Αμμόχωστο.
Δημιουργείται η αίσθηση ότι όλο το προηγούμενο επεισόδιο με το Ocuc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδείας του, να απειλεί είσοδο και διάτρηση εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, μεταξύ Κρήτης και Μεγίστης (Καστελόριζο), ήταν μία στρατηγική κίνηση.
Μία πρόκληση, η οποία έγινε ακριβώς, για να εμφανισθεί ότι η Τουρκία, τελικώς, υπαναχωρεί και πειθαρχεί στα κελεύσματα της διεθνούς κοινότητας και αποσύρεται από το Αιγαίο.
Η αποστολή, όμως, του δεύτερου ερευνητικού σκάφους στα ανοικτά της κατεχομένης Αμμοχώστου, εντός θαλάσσης την οποία η Λευκωσία, θεωρεί Κυπριακή ΑΟΖ, κατά μία εκδοχή, αποτελεί τον αντικειμενικό σκοπό της Αγκύρας.
Δηλαδή, είναι, πλέον εύκολο για τον Πρόεδρο Erdogan να ισχυρισθεί ότι «εκεί που υπήρχε διεθνής πίεση και αμφισβητούμενα ύδατα, η Τουρκία υπαναχώρησε. Εδώ, όμως, οι Τούρκοι στρατιώτες είναι στην παραλία και … λιάζονται. Δεν έχω δικαίωμα να στείλω ερευνητικό μου σκάφος;».
Και βέβαια, μπορεί να υπάρχουν απαντήσεις από την Ελληνική πλευρά και την πλευρά της Κυπριακής ηγεσίας, πλην όμως, πρόκειται για ένα επιχείρημα με βάση, το οποίο δημιουργεί απαισιόδοξες σκέψεις σχετικά με την προοπτική του Κυπριακού ζητήματος.
Δεδομένης της αδράνειας, φοβικότητας και αστόχων, κατά περιόδους, επιλογών της Ελληνικής πλευράς, εγείρονται ανησυχίες.
Τούτο, επιτείνεται από την πράξη του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος και μάλιστα αιφνίδια, ανάγοντας το ζήτημα σε μείζον. Ας συγκρατηθεί ότι καθεστώτα όπως αυτό της Αγκύρας, καταφεύγουν στην χρήση συμβόλων συχνά, προκειμένου, να ταυτισθούν με ηρωϊκές στιγμές και πρόσωπα της ιστορίας, ώστε να ισχυροποιούν την νομιμοποιητική τους βάση.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, υπενθυμίζει την κατάκτηση της Πόλης και υπογραμμίζει το Οθωμανικό Αυτοκρατορικό μεγαλείο. Ομοίως και το Barbaros στα ανοικτά της Αμμοχώστου, υπενθυμίζει ότι στα παράλιά της βρίσκεται ο Τουρκικός στρατός κατοχής. Δηλαδή, το πλοίο βρίσκεται σε «τουρκικά ύδατα» και δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησής του, ενώ έχει αποδείξει την «καλή της θέληση» η Τουρκία, με την πρόσφατη υπαναχώρησή της στο Αιγαίο.
Βέβαια, όλα αυτά μπορεί να είναι απλώς μία ερμηνεία του γράφοντος. Όμως, καλού-κακού, μήπως η Ελληνική πλευρά πρέπει να προετοιμάζεται σε ενδεχόμενη επιχείρηση της Τουρκικής ηγεσίας, σχετικά, με de facto αναγνώριση του κατεχόμενου ψευδοκράτους της Β. Κύπρου και την παγίωση του καθεστώτος διχοτόμησης; Αλλά, μήπως και η Κυπριακή (Ελληνοκυπριακή) πλευρά πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς επιδιώκει; Γιατί, πολύ φοβούμαι ότι η θέση για διζωνική-δικοινοτική συνομοσπονδία αποτελεί παρελθόν και για την Λευκωσία και πως η διχοτόμηση δεν είναι μόνον τουρκική επιλογή…