«Τρέχουν» για τεστ νέοι που επιστρέφουν από διακοπές – Τι δείχνει το ποσοστό των κρουσμάτων
Τι αναφέρει στο «Βήμα» ο υπεύθυνος διαγνωστικού κέντρου που πραγματοποιεί περίπου 600 – 700 τεστ καθημερινά σε άτομα που γυρνούν κυρίως από διακοπές. Γονείς ζητούν από τα παιδιά τους να μην επιστρέψουν από τα νησιά!
«Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες με τα τεστ για τον Covid-19 στο διαγνωστικό κέντρο μας, δεν έχει προηγούμενο. Κάθε ημέρα πλέον πραγματοποιούμε τουλάχιστον 600 -700 σχετικά τεστ για κορωνοϊό που αφορούν κατά κύριο ρόλο άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών που έρχονται από τουριστικές περιοχές. Με το ποσοστό των θετικών τεστ ν ανέρχονται στο 4,7% (ΣΣ περίπου 30 καθημερινά) που αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από την εποχή που εμφανίστηκε η πανδημία στην χώρα μας. Κι αυτή η τάση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί , για να γίνει αντιληπτή η σύγκριση, ότι την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου όταν υπήρχε η μεγάλη έξαρση της νόσου προχωρούσαμε καθημερινά σε 300 περίπου τεστ και το ποσοστό ανίχνευσης Covid-19 ήταν της τάξης του 1 έως 2,5%. Μάλιστα την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, μετά την καραντίνα, το ποσοστό αυτό είχε περιοπρισθεί στο 0,2% περίπου και μπορεί να περνούσαν και δύο εβδομάδες χωρίς να βγει θετικό τεστ. Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα η κατάσταση άλλαξε άρδην».
Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο «Το Βήμα» o κ Δημήτρης Β. Χρήστου υπεύθυνος ενός από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (και μοριακής εξέτασης του αίματος) της χώρας μας που έχει προχωρήσει το τελευταίο επτάμηνο σε περίπου 70.000 τεστ για τον Covid-19 .
O κ Χρήστου δηλώνει τον προβληματισμό του για την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων , με τον κίνδυνο επιμόλυνσης ατόμων μεγάλης ηλικίας κι ιδιαίτερα ευπρόσβλητων από τον φονικό ιό.
Σύμφωνα με αναφορές ιατρών έχουν παρουσιασθεί περιπτώσεις όπου σε παρέες 20-30 ατόμων που είχαν μεταβεί σε τουριστικούς προορισμούς διαπιστώθηκε ότι είχαν νοσήσει 10-12 άτομα.
Κι είναι ίσως χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις γονιών – όπως ανέφεραν άλλοι υπάλληλοι διαγνωστικού κέντρου – που φιλοξενούσαν αυτό το καλοκαίρι τα παιδιά τους που ζουν στο εξωτερικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις που τα παιδιά τους αποφάσισαν να μεταβούν σε νησιά κι άλλα τουριστικά θέρετρα για το τελευταίο τμήμα των διακοπών τους , εκείνοι τους ζήτησαν να μην επιστρέψουν στο σπίτι τους στην Αθήνα ή άλλα αστικά κέντρα.
Με τον κίνδυνο μόλυνσής τους λόγω της «επιβάρυνσης» των περιοχών αυτών από την πανδημία , ζήτησαν από τα παιδιά τους να φύγουν κατ ευθείαν από τα μέρη αυτά για το εξωτερικό.
Σύμφωνα με αναφορά άλλων υπευθύνων ιδιωτικών κέντρων παρατηρούνται προβλήματα στο κρατικό σύστημα ελέγχου των επονομαζόμενων «στενών επαφών» του κάθε νοσούντα που πλέον είναι κατά μέσο όρο 6-8 άτομα (ΣΣ στην Κρήτη και σε ορισμένες άλλες περιοχές ο αριθμός αυτός φέρεται σε ορισμένες περιπτώσεις να ανέρχεται στα 11-12 άτομα).
Κι αυτό λόγω της «καλοκαιρινής κινητικότητας» των πολιτών όταν την περίοδο της καραντίνας ήταν 2-4 άτομα.
Σημειώνεται ότι αυτή η ένδειξη επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των «ορφανών κρουσμάτων» που αποκαλύπτονται καθημερινά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός αυτός – με βάση την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ ήταν 138 τη Κυριακή και χθες 81, όταν όμως τα εγχώρια κρούσματα ήταν αρκετά μειωμένα.
Πηγή: in.gr