Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
“Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ανοιχτή στον διάλογο. Μένει στην πλευρά της Τουρκίας να αποφασίσει αν θα δεχθεί αυτό το κάλεσμα διαλόγου και θα καθίσει στο τραπέζι με την καρδιά της, αποσύροντας όλες τις απειλές”.
Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, για την προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, όπου θα εξεταστεί η σχέση ΕΕ – Τουρκίας.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του ΣΓΥ, που συνεδρίασε με φυσική παρουσία για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την τουρκική επιθετικότητα που προσβάλλει – όπως είπε – τις Ευρωπαϊκές αξίες. Εξήγησε, μάλιστα, ότι η ένταση που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι ένα ακόμα επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκιας, αλλά αποτελεί κίνδυνο για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επισήμανε, ακόμη, ότι η καλή σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη περνάει μέσα από τη βελτίωση των σχέσεών της με τα μέλη της ΕΕ.
Ακολουθεί η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά το ΣΓΥ:
“Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων προετοιμάσαμε την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής που θα ασχοληθεί με την Τουρκία. Όλες οι χώρες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Και εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι αυτός που πρέπει να αποφασίσει στο τέλος της ημέρας για το ποιες σχέσεις πρέπει να έχει με την Ευρώπη, είναι η ίδια η Τουρκία. Θέλει να συνεχίσει να βαδίζει το δρόμο που βαδίζει σήμερα; Δηλαδή, της επιθετικότητας απέναντι στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θέλει να βρει έναν τρόπο καλής σχέσης και συνεργασίας με την Ευρώπη;
Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ανοιχτή στον διάλογο. Μένει στην πλευρά της Τουρκίας να αποφασίσει αν θα δεχθεί αυτό το κάλεσμα διαλόγου και θα καθίσει με την καρδιά της σ’ αυτό το τραπέζι, αποσύροντας όλες τις απειλές. Αυτό που ξεκαθάρισα στους συναδέλφους μου, είναι ότι δεν αποτελεί αυτό που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα ένα ακόμα επεισόδιο στις γνωστές ελληνοτουρκικές συγκρούσεις. Αλλά αποτελεί έναν κίνδυνο για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βασίζεται στην ηρεμία που πρέπει να επικρατεί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο”.