Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας
Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας
Σε ηλικία 90 ετών, έχασε την μάχη με τον covid-19 ο 45ος «Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης των Σέρβων», όπως είναι ο πλήρης εκκλησιαστικός τίτλος του Πατριάρχη Σερβίας, κ.κ. Ειρηναίος –κατά κόσμον Μίροσλαβ Γκαβρίλοβιτς.
Ο προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας νοσηλευόταν από την περασμένη Τετάρτη στο στρατιωτικό νοσοκομείο «Καραμπούρμα» της Σερβικής Πρωτεύουσας (Military Covid Hospital «Karaburma»), εφ’ όσον είχε διαγνωσθεί θετικός σε κορωνοϊό.
Σήμερα το πρωί, στις 7:07 οι θεράποντες ιατροί ανακοίνωσαν τον θάνατό του. Να σημειωθεί ότι στις 8 Νοεμβρίου, είχε χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία του, επίσης αποβιώσαντος λόγω covid-19, Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλοχίου.
Ο αποβιώσας ιεράρχης γεννήθηκε στο χωριό Βίντοβα (πλησίον του Τσάτσακ) την 27η Αυγούστου 1930. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης στην γενέτειρά του και το Γυμνάσιο στο Tσάτσακ, φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πρίζρεν και εν συνεχεία αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου.
Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων διετέλεσε καθηγητής στην Θεολογική Σχολή του Πρίζρεν και έλαβε την μοναχική «κουρά» στην Μονή της Ράκοβίτσα, όπου έλαβε το μοναχικό όνομα «Ειρηναίος» από τον Πατριάρχη Γερμανό τον Οκτώβριο 1959.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα και έλαβε το αξίωμα του Διευθυντή της Μοναστικής Σχολής στο Οστρόγκ το 1969, από όπου και επέστρεψε στο Πρίζρεν, στην θέση του Διευθυντή της εκεί Θεολογικής Σχολής.
Το 1974, εξελέγη Βικάριος του Πατριαρχείου Σερβίας με τον τίτλο Επισκόπου Μοραβίτσα. Το 1975 εξελέγη από την Σερβική Ιερά Σύνοδο Μητροπολίτης Νις.
Η πράξη ενθρόνισής του στην θέση του Πατριάρχη Σερβίας έγινε μετά την κοίμηση του Πατριάρχη Παύλου, την 23η Ιανουαρίου 2010 και επισήμως κατέλαβε τον αρχαίο Σερβικό Πατριαρχικό θρόνο την 3η Οκτωβρίου 2010, σε μία τελετή, στην οποία ήσαν παρόντες εκπρόσωποι και αρχιερείς από όλες τις αδελφές Ορθόδοξες εκκλησίες.
Από την αρχή της θητείας του, κατέβαλλε εργώδεις και ουσιαστικές προσπάθειες για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή της ταραγμένης πρ. Γιουγκοσλαβίας. Είναι χαρακτηριστική η φράση του σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο 2010 ότι «ο Δρίνας (ο ποταμός που αποτελεί το φυσικό σύνορο με την Βοσνία), δεν είναι το σύνορο, αλλά η γέφυρα που μας ενώνει».
Για την δράση του έλαβε τιμητικές διακρίσεις από πολλές Κυβερνήσεις του εξωτερικού, ενώ είχε Ευρωπαϊκό προσανατολισμό και εργαζόταν για την ένωση των εκκλησιών, τοποθετούμενος σθεναρά υπέρ του διαλόγου.
Προσωρινά, καθήκοντα τοποτηρητή του Πατριαρχικού θρόνου πρόκειται να αναλάβει ο Μητροπολίτης Σαράγιεβου κ.κ. Χρυσόστομος. Σχετικά με την διαδοχή του κεκοιμημένου ιεράρχη, επικρατέστεροι εμφανίζονται ο Μητροπολίτης Νόβισαντ κ.κ. Ειρηναίος Μπούλοβιτς και ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας κ.κ. Πορφύριος.
Σχετικά με την εξόδιο ακολουθία θα υπάρξει ανακοίνωση της Σερβικής Εκκλησίας.