Α. Θεοφίλης: Μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα για «Άτομα με Αναπηρία»
Η Παγκόσμια Ημέρα για τα “Άτομα με Αναπηρία” πρέπει να αποτελέσει μία αφετηρία κοινής δράσης και όχι αναπαραγωγής γενικόλογων αναφορών.
Η χάραξη ενός συγκροτημένου σχεδίου που θα τα εντάσσει με ομαλό τρόπο σε όλα τα φάσματα της τοπικής ζωής είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ.
Η σκληρή πραγματικότητα της καραντίνας μας δείχνει ένα μέρος μόνο από μια καθημερινότητα που ίσως κάποιοι συνάνθρωποι μας περνούν σε μόνιμη βάση.
Με απλά και ουσιαστικά βήματα μπορεί το Χαϊδάρι να γίνει μια προσβάσιμη και φιλόξενη εστία για όλους αυτούς τους μικρούς καθημερινούς ¨ήρωες” που στέκονται σιωπηλά δίπλα μας.
Για αυτό προτείνουμε:
-Tην ίδρυση τοπικού γραφείου “Συνηγόρου του Πολίτη με Αναπηρία” που θα προωθεί και θα μεριμνά τις υποθέσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
-Την άμεση διαμόρφωση χώρων πρόσβασης, στάθμευσης σε όλες τις πλατείες και τα δημοτικά καταστήματα.
-Την ίδρυση δημοτικού αθλητικού τμήματος για άτομα με ειδικές ανάγκες.
– Την λειτουργία mini-bus (μίνι-λεωφορείου) με σύγχρονες ράμπες για τις εσωτερικές μετακινήσεις τους.
-Την δημιουργία τοπικού “Κέντρου Δράσης Ατόμων με Αναπηρία” και την καθιέρωση ετήσιων πολιτιστικών δράσεων στο πρότυπο Φεστιβάλ.
-Ανακατασκευή πεζοδρομίων και καθορισμός ειδικής σήμανσης.
Οι παραπάνω προτάσεις μας αποτελούν μια δέσμη άμεσων ενεργειών που στοχεύει να επιλύσει βασικά ζητήματα των “Ατόμων με Αναπηρία” όπως καθημερινότητα, μετακίνηση και κοινωνική ένταξη.
Πανευρωπαϊκές εκτιμήσεις μιλάνε για το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού που συγκαταλέγεται στα “Άτομα με Αναπηρία”.
Με λίγα λόγια, σχεδόν 5.000 συμπολίτες ενδέχεται να βρίσκονται σε αυτήν την θέση και αναζητούν έναν πολιτισμένο τρόπο διαβίωσης.
Έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ζήσουν όπως όλοι μας.
Εμείς την υποχρέωση να εργαστούμε για να έχουν αυτήν την δυνατότητα.
Για αυτό, ας αφήσουμε στην άκρη τα ευχολόγια.
Είναι ώρα ευθύνης και ομαδικής “δουλειάς”.