Προ των πυλών ολικό lockdown
Στην επιβολή καθολικού lockdown τύπου Μαρτίου με αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας και τηλεεργασία σε μεγάλα ποσοστά ρίχνουν οι ειδικοί στο τραπέζι σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα στην Αττική. Ένα νέο καθολικό lockdown μπορεί να βιώσει εκ νέου η χώρα μας, ανέφερε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Μega.
Σήμερα δύο Κυριακάτικες εφημερίδες εκτιμούν ότι πάμε για μάχη με τον ιό για ένα ή δύο μήνες, ενώ ήδη η Αττική έχει «κοκκινίσει» στον χάρτη, καθώς τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η ιχνηλάτηση έδειξε ότι όσα άτομα, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πήγαν για αγορές έκαναν επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους. Όπως, μάλιστα, εξήγησαν οι ειδικοί τα άτομα αυτά δεν αποκλείεται να μετέφεραν τον ιό από την αγορά στα σπίτια που επισκέπτονταν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε έξω από τα καταστήματα και όχι μέσα. Ως εκ τούτου, η χριστουγεννιάτικη χαλάρωση, σε συνδυασμό με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οδήγησαν στην αύξηση των μολύνσεων.
Οι ειδικοί ανησυχούν για επιβάρυνση των νοσοκομείων της Αθήνας. Προειδοποιούν ότι εάν η αυξητική τάση των κρουσμάτων στην Αττική συνεχιστεί, τότε δεν αποκλείεται και ένα ολικό lockdown. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μια εβδομάδα, τα κρούσματα του κορονοϊού στην Αττική διπλασιάστηκαν.
Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική.
Σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα του Φεβρουάριου θα υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων και την τελευταία εβδομάδα θα υπάρχει αύξηση περίπου στα 600 κρούσματα την ήμερα στο λεκανοπέδιο.
Σχετικά με τα νέα μέτρα για το λιανεμπόριο εξήγησε ότι θα βοηθήσουν στο να μειωθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς, λέγοντας ότι στα καταστήματα τα μέτρα τηρούνταν ενώ τόνισε πως θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίγαμε τα γυμνάσια χωρίς click away και τα υπόλοιπα.
Αν χτυπήσει «καμπανάκι» θα ανατραπούν όλα άμεσα
Για την επαναλειτουργία των σχολείων μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Νίκος Σύψας.
Όπως είπε ο κ. Σύψας και σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής είχε αποφασιστεί ότι στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Από τη στιγμή που η Αττική μπήκε στο «κόκκινο» ίσχυσε εκείνη η απόφαση.
«Εξετάζαμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία. Η Αττική παρόλο που έχει κακά επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες διασποράς.», είπε.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι «αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα. Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια.»
Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα ή και νωρίτερα θα παρθούν αποφάσεις. «Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει. Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα.»
«Εγώ θα επιθυμούσα να υπάρχει ένα καθολικό lockdown για δυο βδομάδες, μέχρι να πέσει η επιδημία, αλλά υπάρχει και η οικονομία. Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή.», τόνισε.
Τέλος, ασταθείς επιδημιολογικά χαρακτήρισε τους επομένους δυο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ο καθηγητής, λέγοντας πως σίγουρα μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών.
Γώγος: Είναι αγώνας μακρών αποστάσεων, ελπίζουμε να μη γίνει μαραθώνιος
Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπο Γώγο «είμαστε σε μια δύσκολη υγειονομική κατάσταση, θέλουμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα, γιατί με το εξαντλημένο προσωπικό στο σύστημα υγείας θα είχαμε πρόβλημα». «Είναι αγώνας μακρών αποστάσεων, ελπίζουμε να μη γίνει μαραθώνιος. Έχουμε έναν χρόνο που ζούμε με τον κορονοϊό και προσπαθούμε να μη χτυπήσουμε αναγκαίες δομές τις οικονομίας, έχουμε θέμα και με τα υπόλοιπα νοσήματα. Προσπαθούμε να πάμε σιγά σιγά, το περίφημο ακορντεόν δεν είναι στον βαθμό lockdown, είναι μερικό lockdown, για παράδειγμα πήραμε ένα μικρό μέτρο για τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές και το λιανεμπόριο δεν έκλεισε τελείως». Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν κλείσαμε εντελώς τα σχολεία ήταν γιατί δεν ελέγχαμε την κατάσταση, τώρα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και όταν μια περιοχή μπαίνει στο κόκκινο, τότε τα σχολεία που θα λειτουργούν θα είναι μόνο τα γυμνάσια και στο λιανεμπόριο θα λειτουργήσει το click away και το click in shop.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις του ιού και στο κατά πόσο θα δυσκολέψουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Όπως είπε, μιλώντας στο Open, «ο ιός θα προσπαθήσει να επιβιώσει μέσω των μεταλλάξεων. Μέσα σε έναν χρόνο έχουμε μια πλειάδα αποτελεσματικών εμβολίων και έχουμε τα εργαλεία να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Το ακορντεόν είναι εύλογο, γιατί ο ιός δίνει το στίγμα στην κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε. Η ΕΕ έχασε πάρα πολύ χρόνο, άλλα κράτη έκαναν συμφωνίες πολύ γρήγορα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε τις εταιρείες να προωθήσουν την μαζική παραγωγή μέσα από τη συνεργασία με άλλες εταιρείες»
πηγή: aftodioikisi.gr
Διαβάστε επίσης
Κοπή πίτας και δυναμική επανεμφάνιση από την ΟΝΝΕΔ Αγίας Βαρβάρας