Λάμπρος Μίχος: «Μένουμε σε εγρήγορση ωσότου απομακρυνθεί οριστικά ο εφιάλτης από την πόλη μας»
ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ
Το χρονικό επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος
Σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ του Δήμου Ηρακλείου 94 fm, ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος, καταθέτει, επ’ ακριβώς, από την αρχή μέχρι την σημερινή ένταξη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, τα στάδια που διήλθε το έργο υπογειοποίησης των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος (καλώδια μέσης & υψηλής τάσης της ΔΕΗ) σε Αγία Βαρβάρα και Αιγάλεω.
Ο κ. Μίχος ευσύνοπτα και συγκεκριμένα περιγράφει την πορεία, τα εμπόδια, τους συμμάχους στην διεκδίκηση, αλλά σημειώνει, επίσης και τις στιγμές που κάποιοι έπαιξαν με την αγωνία των κατοίκων, τάζοντας «λαγούς με πετραχήλια».
Τέλος, ο Δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας, δηλώνει ότι η εμπειρία τόσων χρόνων, δεν επιτρέπει εφησυχασμούς και ότι από την εξαγγελία μέχρι την υλοποίηση μεσολαβεί μεγάλη απόσταση. Ως εκ τούτου, δηλώνει ότι η Δημοτική Αρχή και οι πολίτες της Αγίας Βαρβάρας παραμένουν σε εγρήγορση.
Ας δούμε, όμως ποια ήταν τα βήματα από το 1995, όταν ανέλαβε ο κ. Μίχος πρώτη φορά τα καθήκοντα Δημάρχου, μέχρι σήμερα, που βρίσκεται και πάλι στο τιμόνι του Δήμου και το πρόβλημα βαίνει προς την οριστική λύση του.
- Ιανουάριος 1995! Στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1994, έχει κερδίσει η παράταξη στην οποία ηγείται ο Λάμπρος Μίχος. Την 1η Ιανουαρίου -έτσι συνέβαινε τότε, Οκτώβριο οι εκλογές και ανάληψη καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής από την 1η Ιανουαρίου-, ο Λάμπρος Μίχος αναλαμβάνει πρώτη φορά καθήκοντα Δημάρχου.
Έχει, ήδη, εντοπίσει το πρόβλημα και τους κινδύνους για την δημόσια υγεία που συνεπάγεται η ύπαρξη καλωδίων μέσης και υψηλής τάσης, και ξεκινά, δίχως υπερβολή από την πρώτη ημέρα τον αγώνα για την υπογειοποίησή τους.
- Συλλέγει μελέτες, επιστημονικές δημοσιεύσεις, έγγραφα σχετικά με το καθεστώς των πυλώνων και ό,τι άλλο υλικό μπορεί να υπάρχει, στην Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. ενεργοποιεί και τον ΑΣΔΑ, και με τον καθηγητή κ. Τσιτομενέα, την περίοδο 1998—2000 καταρτίζονται οι πρώτες μελέτες για την περίπτωση της Αγίας Βαρβάρας, ενώ, διοργανώνει σειρά ενημερωτικών ημερίδων με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών. Στην προσπάθεια αυτή, συμμετέχει και ο τότε, Δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος.
- Το 2006, οι αγώνες δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα και ανακοινώνεται από την Κυβέρνηση πρόγραμμα για την υπογειοποίηση. Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Αναστάσιος Νεράτζης ανακοινώνει ενώπιον των πολιτών, των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο πόλεων και των Δημάρχων Αγίας Βαρβάρας (κ. Λάμπρου Μίχου) και Αιγάλεω (κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου), ότι το έργο βαίνει προς υλοποίηση.
- Η έναρξη του έργου, όμως, καθυστέρησε γιατί παρουσιάστηκε πρόβλημα με την διευθέτηση του χώρου στον οποίο θα κατασκευαζόταν το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ).
- Το 2009, ως βουλευτής ο Λάμπρος Μίχος, προχώρησε σε σειρά παραστάσεων και επερωτήσεων προς τον αρμόδιο Υπουργό (κ. Μανιάτη) γιατί το έργο καθυστερούσε. Στην πορεία οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δ. Αγίας Βαρβάρας, Δήμος Αιγάλεω, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ).
- Ο Υπουργός και η Κυβέρνηση φαινόταν να έχουν την βούληση για να ολοκληρωθεί το έργο της υπογειοποίησης. Το 2011, ο Υπουργός απαντά γραπτώς, λέγοντας ότι το έργο προχωράει και την περίοδο αυτή, μάλιστα, σχεδιάζεται και η όδευση των γραμμών. Ατυχώς, καθυστερήσεις και ολιγωρίες λόγω των τότε συνθηκών, δεν επέτρεψαν να προχωρήσει το έργο μέχρι το 2012, στιγμή κατά την οποία έπεσε η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.
- Το 2015 με απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) το έργο μεταφέρεται αδικαιολόγητα για το 2025!
- Το 2016, ο επισκεπτόμενος την πόλη της Αγίας Βαρβάρας αρμόδιος Υπουργός κ. Σκουρλέτης, παρά τις αποφάσεις της ΡΑΕ και όλων των αρμόδιων φορέων, ανακοινώνει και υπόσχεται την υλοποίηση του έργου, εμπαίζοντας κατά κάποιον τρόπο τους ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες.
- Με την ανάληψη καθηκόντων και πάλι τον Σεπτέμβριο του 2019, ο κ. Μίχος ξεκινά νέα σειρά παραστάσεων προς τους αρμόδιους. «Υπόσχεται» κατάθεση μηνύσεων προς όσους αδιαφορούν για την πρόληψη και την προστασία της υγείας των πολιτών, έρχεται σε επαφή με τους βουλευτές της περιφέρειας και στο πρόσωπο του Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος δείχνει από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρον, βρίσκει έναν αξιόπιστο και ικανό σύμμαχο.
- Η όλη προσπάθεια αποδίδει καρπούς. Με τις συνεχείς παραστάσεις της Δημοτικής Αρχής, τους αγώνες των πολιτών και την ενεργό και ουσιαστική υποστήριξη των βουλευτών της περιφέρειας -με ιδιαίτερα αποτελεσματική και συνεπή του ΑΝΥΠΕΞ κ. Βαρβιτσιώτη-, ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει την ένταξη του έργου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, δικαιώνοντας εν τοις πράγμασι την προσπάθεια των πολιτών της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας.
Η διαφορά των τότε υποσχέσεων με την σημερινή δέσμευση, έγκειται στο γεγονός ότι όλοι πριν έλεγαν «ναι», αλλά τελευταία στιγμή το έργο «κόλλαγε» στο θέμα του ΚΥΤ και κανείς δεν έλεγε ας το λύσουμε!.
Σήμερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων (Δήμων Αιγάλεω & Αγίας Βαρβάρας, ΑΔΜΗΕ κ.λπ.), την επισταμένη παρακολούθηση και παρέμβαση του κ. Βαρβιτσιώτη, το ζήτημα του ΚΥΤ διευθετήθηκε, το έργο εντάχθηκε από τον Πρωθυπουργό στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και βαίνει προς υλοποίηση.
Βέβαια, όπως λέει και ο Δήμαρχος, κ. Λάμπρος Μίχος, κανείς δεν εφησυχάζει μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.
Λάμπρος Μίχος: «Μένουμε σε εγρήγορση ωσότου απομακρυνθεί οριστικά ο εφιάλτης από την πόλη μας»
«Παρότι είχε εξαγγελθεί από το 2006, η επίλυση του θέματος συνεχώς μεταθέτονταν. Το θέμα το σηκώσαμε ψηλά από την πρώτη στιγμή επαφής με την Κυβέρνηση και προσπαθήσαμε να πείσουμε ότι ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου», τόνισε στον 94.0 και τις Δημοτικές Διαπλοκές ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, με αφορμή την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ένταξη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης του έργου της υπογειοποίησης των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που διέρχονται από τον δήμο Αγίας Βαρβάρας.
«Η εξέλιξη αυτή μας ικανοποιεί αφάνταστα διότι η εκτέλεση αυτού του έργου θα αλλάξει την πόλη μας και τη ζωή μας. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν να ακουστεί η φωνή μας. Θα μείνουμε σε εγρήγορση ωσότου απομακρυνθεί οριστικά ο εφιάλτης από την πόλη μας», πρόσθεσε ο κ. Μίχος.