Σχολές οδηγών: Ανοίγουν με νέα μέτρα -Αλλαγές στο δίπλωμα οδήγησης
Αν δυο πράγματα αγαπάει κάποιος που ζει στην Αθήνα είναι: οι «οάσεις» της πόλης, τα πάρκα που δίνουν «ανάσα» δροσιάς και ξεκούρασης και (επειδή έρχεται και καλοκαίρι) την μπύρα. Φανταστείτε λοιπόν, κάτι το οποίο συνδυάζει και τα δύο…
Το πάρκο ΦΙΞ είναι ένα από τα πιο ιστορικά της Αθήνας, και σε μία γειτονιά, τα Πατήσια. άρρηκτα συνδεδεμένη με την μπύρα FIX. Το γιατί θα σας το εξηγήσουμε με μια «βουτιά» στην ιστορία της Αθήνας.
Πώς το πάρκο Κλωναρίδη-ΦΙΞ πήρε το όνομά του από το παλιό εργοστάσιο ζυθοποιίας και παγοποιίας Κλωναρίδου που κτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στον ίδιο χώρο;
Και πώς η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με την πιο ιστορική ετικέτα της, τη FIX Hellas, θα συμβάλουν ενεργά για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος πνεύμονας πρασίνου στην «καρδιά» της Αθήνας;
Η αναδρομή ξεκινά από τον 19ο αιώνα. Τότε που τα Πατήσια ήταν εξοχή και λέγονταν «Παραδείσια» γιατί τα ρέματα που κατέβαιναν από τον Υμηττό έκαναν το μέρος ιδανικό για να δημιουργηθούν «παραδεισένιοι» κήποι στα εξοχικά των Αθηναίων.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, στα γεμάτα κυπαρισσώνες, περιβόλια και ανθόκηπους στα Πατήσια, επί των οδών Πατησίων – Καυτατζόγλου – Τσίλλερ χτίζεται η Βίλα Κλωναρίδου και το 1904 χτίζεται το εργοστάσιο ζυθοποιίας και παγοποιίας Κλωναρίδου. Ένα εργοστάσιο που θα περάσει, το 1930 πια, στην ιδιοκτησία του Κάρολου Φιξ. Και εδώ αρχίζουν όλα…
Έως το 1982, το εργοστάσιο κλείνει και πλέον αρχίζει να λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού, ενώ το 1993 το εργοστάσιο και η βίλα περνούν στα χέρια του Δήμου Αθηναίων.
Φτάνουμε πια στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν στη συγκεκριμένη τοποθεσία «ξεφυτρώνει» το πάρκο ΦΙΞ.
«Να την πιείς στο ποτήρι»
Όταν τα Πατήσια λέγονταν ακόμη Παραδείσια, τότε σχεδόν «γεννήθηκε» και η μπύρα που έμελλε να συνδέσει το όνομά της με την Ελλάδα.
Η μπύρα FIX, με τα χρόνια, κέρδισε τους Έλληνες κι έγινε σημείο αναφοράς για την Αθήνα και όχι μόνο.
Οι ιδιοκτήτες της οικογένειας Φιξ έφεραν στη χώρα μας τον τεχνητό πάγο και ψυχικά μηχανήματα, αγοράζοντας το εργοστάσιο στα Πατήσια, ενώ όλοι γνωρίζουμε τη συνέχεια όπου το brand name της μπύρας FIX έγινε συνώνυμο της μπύρας στην Ελλάδα… γενικότερα.
Τα χρόνια πέρασαν, ο ανταγωνισμός αυξήθηκε και μοιραία στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η παραγωγή του ιστορικού σήματος σταμάτησε, μέχρι το 2009… Όπου τρεις Έλληνες επιχειρηματίες εξαγοράζουν την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, μαζί με το σήμα της FIX Hellas και μια νέα σελίδα ξεκινά.
Τόσο διαφορετική και ταυτόχρονα, τόσο ίδια με τις αξίες και την ιστορία της μάρκας. Γιατί η FIX Hellas συνεχίζει να εμπνέει, να μας… δροσίζει και να μας παρακινεί να κρατήσουμε τα καλύτερα από το παρελθόν και να «χτίσουμε» ένα λαμπρό μέλλον μαζί!
Το νέο πάρκο
Είναι άλλωστε η ίδια που δίνει το παράδειγμα γι’ αυτό, μιας και συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου», που υλοποιείται από το Athens Partnership. Και δεν θα μπορούσε να αναλάβει άλλο έργο από το Πάρκο ΦΙΞ.
Με την υποστήριξη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της FIX Hellas, το ιστορικό πάρκο της Πατησίων θα αλλάξει ριζικά και θα αποκτήσει και πάλι ζωή. Θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, αειφόρο αστικό πάρκο, ένα χώρο πρασίνου, ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας οικείος χώρος, για τους κατοίκους της πόλης. Σκοπός της ανάπλασης είναι το πάρκο να συμβαδίζει με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τις διεθνείς τάσεις της αρχιτεκτονικής τοπίου και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού.
Πως θα το κάνει; Στην έκταση 7.500m2 στον άξονα της οδού Πατησίων, πρόκειται να φυτευτούν 4.000 φυτά της μεσογειακής χλωρίδας που παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στον αστικό ιστό και τη ρύπανση, καθώς και χαμηλές ανάγκες σε νερό.
Στο κεντρικό τμήμα του πάρκου θα δημιουργηθεί ένας κήπος αφιερωμένος στις αισθήσεις (sensory garden) που θα αποτελείται από φυτά με διαφορετικά χρώματα και υφές φυλλώματος και ανθών, τα οποία παρουσιάζουν έντονο εποχιακό και βοτανικό ενδιαφέρον.
Στο νότιο όριο του πάρκου δημιουργείται ένας κήπος αφιερωμένος στη βιοποικιλότητα, με τη φύτευση αειθαλών μεσογειακών θάμνων κάτω από τα δένδρα και υδροχαρών φυτών γύρω από τη λίμνη, από τους λιγοστούς εναπομείναντες φυσικούς βιοτόπους της Αττικής.
Η δυτική αλέα με τα πλατάνια τονίζεται με γραμμικές φυτεύσεις πολυετών ποωδών ειδών και θάμνων, ενώ στο ανατολικό όριο με την οδό Πατησίων αποκαθίσταται η επιφάνεια του χλοοτάπητα, με στόχο να αποτελέσει σημείο συνάντησης και διεξαγωγής υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Η ανάπλαση αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα και τότε το πάρκο ΦΙΞ θα παραδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, να εκπαιδευτούν αλλά και να ευαισθητοποιηθούν, σε σχέση με τη φύση και το περιβάλλον.
Κάπως έτσι, το Πάρκο ΦΙΞ θα αποκτήσει αίγλη και επιπρόσθετη περιβαλλοντική και αισθητική αξία αποτελώντας ένα πνεύμονα πρασίνου για τους κατοίκους της πόλης μας.
πηγή: https://www.aftodioikisi.gr/