Περικλής Βελιούρης: Η πανδημία της Covid -19 και η διαχείρισή της
Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν καλά, ότι τα τελευταία χρόνια μπορεί να παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στην πόλη μας, αλλά αποφεύγω να τοποθετούμαι δημόσια.
Αυτή τη φορά θα κάνω μία εξαίρεση γιατί η φοβερή πανδημία του κορωνοϊού, με τις σοβαρές επιπτώσεις της στην κοινωνία και την οικονομία δεν μου επιτρέπουν να σιωπώ.
Πόσο μάλλον όταν οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρεάζουν και την πόλη του Κορυδαλλού που και εγώ, μαζί με άλλους καθ’ όλαάξιους συμπολίτες, εδώ και μία 50ετία, περίπου, έχω συμβάλλει με τις όποιες δυνάμεις μου, στην εξέλιξή της.
Σε λίγες γραμμές θα προσπαθήσω να εξηγήσω με απλά λόγια τι είναι η πανδημία του κορωνοϊού και τι μπορούμε να κάνουμε για την αποφυγή της τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και ως πολιτεία.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Ο ιός & η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά, στην πόλη Γουχάν (4η σε πληθυσμό 11.000.000 ) της Κίνας στα τέλη του 2019 & γίνανε γνωστά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π.Ο.Υ.), στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Από τότε έχει διασπαρεί σε όλο τον Πλανήτη & εξελίχθηκε από Επιδημία σε Πανδημία σε διάστημα, μόλις 70 ημερών (11-3-2019 ).
Ο νέος Κορωνοϊός είναι ο SARS-CoV-2, η δε νόσος που προκαλείται, λέγεται COVID-19.
Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες, τι σημαίνει ο όρος πανδημία θα αναφέρω ορισμένες ιστορικές πανδημίες που καθόρισαν σημαντικά την εξέλιξη του κόσμου.
– ΛΟΙΜΌΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ( 430 π.Χ.) όταν ο Τυφοειδής Πυρετός σκότωσε τα 2 / 3 του πληθυσμού της Αθήνας σε Τέσσερα (4) χρόνια.
– Η ΜΑΥΡΗ ΠΑΝΏΛΗ τον 14ο αιώνα στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι οι νεκροί έφθασαν τα 75.000.000. Η ασθένεια προήλθε από την Ασία & μέσω της Μεσογείου διαδόθηκε στην Ευρώπη.
– ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΧΟΛΈΡΑΣ κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
– Η ΕΛΟΝΟΣΙΑ την οποία ο Π.Ο.Υ. χαρακτήρισε ως Πανδημία, άφησε πίσω της 665.000 θανάτους παγκοσμίως.
– ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΓΡΙΠΗΣ όπως η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΡΙΠΗ (1918-1920), η οποία προκάλεσε 50.000.000 νεκρούς τους πρώτους 6 μήνες.
– Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΓΡΙΠΗΣ 2009, η οποία υπολογίζεται ότι προκάλεσε 575.400 θανάτους σε 214 χώρες.
ΜΟΛΥΝΣΗ & ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Η μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από άνθρωπο σε άνθρωπο, επιβεβαιώθηκε στις 20 Γενάρη 2020,κατά την διάρκεια της Πανδημίας COVID-19. Η ασθένεια COVID-19, η οποία προκαλείται από τον Κορωνοϊό SARS-CoV-2 , διαδίδεται μεταξύ των ανθρώπων κυρίως, όταν ένα μολυσμένο άτομο βρίσκεται σε στενή επαφή με ένα άλλο. Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί από το στόμα ή τη μύτη, ενός μολυσμένου ατόμου, με υγρά σωματίδια, τα οποία ονομάζονται « Αναπνευστικά Σταγονίδια « τα μεγαλύτερα, ενώ τα μικρότερα « Αερολύματα « Η μετάδοση από τα μολυσμένα άτομα, συμβαίνει όταν τα άτομα βήχουν, φτερνίζονται, μιλούν, τραγουδούν ή εκπνέουν & αναπνέουν έντονα. Οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τον ιό, όταν αυτός εισέλθει στο στόμα, τη μύτη, ή τα μάτια τους, που είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε άμεση ή στενή επαφή, δηλαδή σε απόσταση μικρότερη από 1 μέτρο, με ένα μολυσμένο άτομο. Η μετάδοση αερολυμάτων μπορεί να συμβεί σε τοποθεσίες όπως εσωτερικούς, σε πολυσύχναστους & ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους, όπου τα μολυσμένα άτομα, περνούν μεγάλες χρονικές περιόδους με άλλους, όπως εστιατόρια, πρακτικές χορωδιών, μαθήματα γυμναστικής, νυχτερινά κέντρα, γραφεία & χώρους λατρείας. Ο βαθμός στον οποίο ο ιός είναι μολυσματικός κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης είναι αβέβαιος, αλλά έρευνα έδειξε ότι στον φάρυγγα φτάνει στο μέγιστο το ιικό φορτίο περίπου 4 ημέρες μετά τη μόλυνση ή την 1η εβδομάδα των συμπτωμάτων & μειώνεται μετά.
Μία μελέτη από ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσε ότι η ρινική κοιλότητα είναι φαινομενικά η κυρίαρχη αρχική θέση για μόλυνση με επακόλουθη εισπνοή ιού που προκαλεί, στους πνεύμονες, αναπνευστική λοίμωξη που ονομάστηκε COVID-19.
Άνθρωποι οι οποίοι έχουν μολυνθεί, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό έως 2 ημέρες, πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως επίσης & αν μείνουν ασυμπτωματικοί. Οι ασθενείς υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν μεταδοτικοί έως & 10 ημέρες ύστερα από την εκδήλωση συμπτωμάτων, στην ήπια εξέλιξη της νόσου & στις σοβαρές έως 20 ημέρες.
Κατά τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, πιστεύεται ό,τι κατά μέσο όρο 1.000 μολυσματικά ιοσωμάτια SARS-CoV-2 ξεκινούν μια νέα λοίμωξη.
Έως τον Ιούλιο του 2020, δεν υπήρξαν περιπτώσεις μετάδοσης του SARS-CoV-2 κατά την διάρκεια της κύησης. Επίσης μελέτες, δεν έχουν βρει βιώσιμο ιό στο μητρικό γάλα & ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει στις μητέρες, να συνεχίσουν τον θηλασμό.
Σε ατομικό επίπεδο τα μέτρα είναι συγκεκριμένα και έχουν παρουσιαστεί πλήρως και αναλυτικά από τους επιστήμονες όλο το προηγούμενο διάστημα.
Κρατάμε αποστάσεις. Φοράμε με τον σωστό τρόπο την μάσκα μας. Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας και εφαρμόζουμε αντισηπτικό. Αποφεύγουμε συνωστισμούς και περιορίζουμε τις επαφές μας σε ένα συγκεκριμένο και όσο γίνεται, αναγκαστικά, περιορισμένο «κύκλο» που είθισται, επιστημονικά με ξενική ορολογία, να έχει ονομαστεί «κοινωνική φούσκα».
Αρκούν τα πιο πάνω μέτρα;
Η απάντηση είναι όχι. Τον καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό σε πρώτη φάση εξάπλωσης και μετάδοσης της νόσου covid-19 και στην εν συνεχεία αναμενόμενη εξάλειψη της νόσου, παίζουν τα εμβόλια. Άρα εμβολιαζόμαστε όλοι!!! Δεν χωράει δεύτερη κουβέντα. Δεν θα γίνουμε όλοι γιατροί ή σοφοί. Εμβόλιο δεν θα κάνει η Κορυδαλλιώτισσα, ο Κορυδαλλιώτης (η Ελληνίδα, ο Έλληνας και το Ελληνόπουλο), τότε και μόνο τότε, όταν του το απαγορεύσει ο οικογενειακός του γιατρός, ή ο προσωπικός του γιατρός ή ο γιατρός της εμπιστοσύνης του. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, μη με γυρίσετε πίσω στην παιδική μου ηλικία που πειράζαμε τον γείτονά μου τον κ. Δομένικο που δεν έβγαινε από το σπίτι του επειδή φοβόταν μην τυχόν του πέσει καμμία κεραμίδα και του ανοίξει το κεφάλι και πεθάνει.
Η αυθαίρετη και ανεύθυνη απόφαση για μη εμβολιασμό, ισοδυναμεί με εγκληματική αναλγησία απέναντι στους ευαίσθητους συγγενενείς και φίλους, γνωστούς, συμπολίτες, συμπατριώτες μας, γενικά στον ευαίσθητο περίγυρό μας που αν μολυνθεί στην φάση που εμείς είμαστε ασυμπτωματικοί φορείς, τότε για ότι συμβεί περαιτέρω είμαστε εμείς οι μοναδικοί και αποκλειστικοί υπεύθυνοι.
Σε επίπεδο πολιτείας τα πράγματα είναι πιο σύνθετα διότι ταυτόχρονα με την προστασία της υγείας του πληθυσμού τα μέτρα θα πρέπει να προστατεύσουν την απασχόληση και το εισόδημα.
Η σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της υγειονομικής αλλά και της οικονομικής κρίσης είναι, όπως φάνηκε και στην περίπτωση του Δήμου Κορυδαλλού, καθοριστική.
Η διαχείριση αφορά τρία κρίσιμα επίπεδα.
1. Προληπτικά μέτρα που περιλαμβάνουν:
Απολυμάνσεις δημόσιων χώρων, πλατειών, σχολείων, δημόσιων κτιρίων και προληπτικά test για την έγκαιρη ανίχνευση της υγείας του πληθυσμού, ιδιαιτέρως δε, των εργαζομένων που κινδυνεύουν περισσότερο αλλά μπορεί δυνητικά να είναι και εστία μόλυνσης για άλλους.
2. Μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης που περιλαμβάνουν κυρίως την επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων που εξαγγέλλει η κεντρική κυβέρνηση.
3. Μέτρα στήριξης των αδυνάτων συμπολιτών μας και αυτών που πλήττονται περισσότερο.
Οφείλω να επισημάνω κλείνοντας, ότι και στα τρία επίπεδα ο Δήμος Κορυδαλλού τα πήγε εξαιρετικά. Ειδικά, στην Ελλάδα που ξέρουμε όλες και όλοι καλά, ότι συνήθως ο ένας προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες του στον άλλο, είναι πολύ θετικό ότι ο Δήμαρχος Κορυδαλλού, κ. Νίκος Χουρσαλάς βγήκε μπροστά, αδιαφόρησε και ξεπέρασε αριστοτεχνικά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και στο μέτρο που ήταν εφικτό υποκατέστησε και ανέλαβε και τις ευθύνες της κεντρικής κυβέρνησης.
Δεν είναι πάντα αυτονόητο, αν και θα έπρεπε, γι’ αυτό και θα πρέπει να αναδεικνύεται και να αναγνωρίζεται.
*Ο κ. Βελιούρης είναι γιατρός, ειδικός παθολόγος