Ν. Γιαννακοπούλου: Η ελληνική βουλή και όλα τα κόμματα έχουν εθνικό και δημοκρατικό χρέος να ταχθούν υπέρ της ψήφου όλων των αποδήμων χωρίς περιορισμούς
Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, τοποθετήθηκε η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ξεκινώντας την ομιλία της, η βουλευτής αναφέρθηκε στην καθαρή θέση αρχής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία προσδιορίζει ότι όλοι οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να μπορούν να ασκούν το συνταγματικό τους δικαίωμα της ψήφου, χωρίς εμπόδιο και να συνδιαμορφώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η κα Γιαννακοπούλου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στη στάση των κομμάτων της Βουλής στο αρχικό Νομοσχέδιο που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή το 2019, το οποίο το χαρακτήρισε ως ένα λειψό πρώτο βήμα, αφού για να επιτευχθεί η ψήφιση του από 200 βουλευτές, όπως ήταν απαραίτητο, η αξιωματική αντιπολίτευση και το Κ.Κ.Ε επέμεναν στους περιορισμούς.
Επιπλέον, η βουλευτής άσκησε έντονη κριτική στη δήλωση της αρμόδιας τομεάρχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με την οποία ενέπαιξε ανοικτά τους απόδημους λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη για την άρση των περιορισμών και όταν θα επανέλθει στην εξουσία θα καταργήσει τους ίδιους περιορισμούς που έθεσε ο ίδιος!
Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εναλλακτικές που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρμόδιες επιτροπές, οι οποίες δημιουργούν έντονες διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε όσους ψηφίζουν στην Ελλάδα, δίνοντας το δικαίωμα να ψηφίζουν κόμματα και Βουλευτές και να διαμορφώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, και σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, να ψηφίζουν προκαθορισμένους βουλευτές και να μην επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα!
Τόνισε, ότι η πραγματική εκπροσώπηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με έναν τρόπο και συγκεκριμένα με την δημιουργία μιας νέας ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων. Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.
Κλείνοντας, παρέθεσε τα στοιχεία της έρευνας Voting from Abroad, που έδειξαν ότι από τις 204 χώρες -που εξετάσθηκαν-, οι 140 δίνουν τη δυνατότητα ψήφου στους απόδημους πολίτες. Και η Ελλάδα να είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος-μέλος, που ακόμα δεν το έχει θεσπίσει.
Τέλος, κάλεσε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου να λάβουν θετική στάση προς τη ψήφο χωρίς κανέναν, περιορισμό και με ξεκάθαρη εκπροσώπηση στα έδρανα της Βουλής, ώστε να φανεί και η πραγματική στήριξη των απόδημων.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της τοποθέτησης στο:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
όλοι οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο και να συνδιαμορφώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα μας. Αυτή είναι μια καθαρή θέση αρχής που δεν χωρίζει κατά τρόπο απαράδεκτο τους Έλληνες σε εσωτερικού και εξωτερικού ούτε σε ψηφοφόρους δύο ταχυτήτων. Κάθε άλλη αντίληψη και κάθε άλλη άποψη ή πρόταση φοβάμαι πολύ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι εντάσσεται σε μικροκομματικούς υπολογισμούς και είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική. Η συζήτηση επανέρχεται από την Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα θα έπρεπε, κατά την άποψή μου, τόσο απέναντι στη χώρα όσο και απέναντι στον απανταχού ελληνισμό να πάρουν εθνική και δημοκρατική θέση υπέρ της ψήφου όλων των αποδήμων ανεξαιρέτως.
Το Κίνημα Αλλαγής, όπως εκφράστηκε και διά της ειδικής αγορήτριά του, της κυρίας Λιακούλη, είχε από την αρχή και πάντα διαχρονικά καθαρή θέση γι’ αυτό το ζήτημα. Αυτήν διατύπωσε και όταν γινόταν η συζήτηση για το ίδιο θέμα το 2019. Έχουμε όμως είκοσι δύο Βουλευτές, οπότε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που παίρναμε θετική θέση σε δικαίωμα ψήφου συγκεντρώνονταν εκατόν ενενήντα ψήφοι και όχι διακόσιες που επιτάσσει το Σύνταγμα.
Επιτρέψτε μου μια μικρή ιστορική αναδρομή για να καταλάβουμε τι και πώς έγινε. Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν επιχειρήθηκε ένας συμβιβασμός με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος να καταθέτει τις προτάσεις του, οι οποίες πάντως σε κάθε περίπτωση έβαζαν εμπόδια, και τον ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει στη συζήτηση εκ των υστέρων, ενώ αρχικά είχε έναν πλήρη αρνητισμό. Βεβαίως, το ΜέΡΑ25 δεν σκόπευε να ψηφίσει καμία πρόταση τότε. Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στο γνωστό αποτέλεσμα να ψηφίζουν το διαμορφωμένο νομοσχέδιο και νόμο πλέον διακόσιοι ογδόντα οκτώ Βουλευτές. Όλοι θεωρήσαμε ότι έγινε ένα πρώτο βήμα. Ωστόσο, το βήμα αυτό ήταν λειψό και οι ευθύνες καταγεγραμμένες.
Πάντως αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν είναι πραγματικά εντυπωσιακό κάποιοι να μιλούν για απλή αναλογική, κάποιοι να μιλούν για δημοκρατία, για ισοτιμία της ψήφου και να τηρούν αυτήν τη στάση;
Και σαν να μην έφτανε αυτό, πριν από λίγο καιρό η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενέπαιξε ανοιχτά και ξεκάθαρα τους απόδημους λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε μάχη για την άρση των περιορισμών και ότι σε κάθε περίπτωση, όταν θα επανέλθει στην εξουσία, θα τους καταργήσει. Μιλάμε για το ίδιο κόμμα το οποίο είχε θέσει αυτούς τους περιορισμούς. Ως πού πραγματικά μπορεί να φτάσει το ψέμα; Ως πού μπορεί να φτάσει η υποκρισία;
Όμως, αυτό σε κάθε περίπτωση μας έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε ξανά στη Βουλή και να συζητήσουμε το μείζον αυτό θέμα. Οι εναλλακτικές, όμως, που για μία ακόμη φορά προτείνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ξανά για ψήφο με περιορισμούς. Όσοι ψηφίζουμε στην Ελλάδα να ψηφίζουμε κόμματα, να εκλέγουμε Βουλευτές με βάση τον εκλογικό νόμο και να διαμορφώνουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Όσοι, όμως, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και βρίσκονται στο εξωτερικό να ψηφίζουν τους δικούς τους λίγους και προκαθορισμένους Βουλευτές και να μην επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Και είπα και πιο πριν ποιοι το υποστηρίζουν αυτό, οι ίδιοι οι υποστηρικτές της απλής αναλογικής. O tempora, o mores!
Ως Ελλάδα για μία ακόμη φορά καθυστερήσαμε και καθυστερούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που για χρόνια υπήρχε και ένα πρόβλημα που σε παγκόσμιο επίπεδο οι περισσότερες χώρες το έχουν λύσει ως προς τα πρακτικά θέματα.
Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, θεωρούμε απαραίτητο η ψήφος, κύριε Υπουργέ, να προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα και όχι στις εκλογικές περιφέρειες. Η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων θα έπρεπε να εξασφαλίζεται με τη δημιουργία μιας νέας ενιαίας περιφέρειας Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού που θα εκλέγει πέντε έως επτά Βουλευτές μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων. Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.
Όχι λοιπόν. Όχι στους περιβόητους κόφτες του δικαιώματος ψήφου που προβλέπονται στο άρθρο 1. Τι σημαίνει ότι πρέπει να είναι τριάντα πέντε; Και γιατί να μην είναι σαράντα; Γιατί να μην είναι πενήντα; Γιατί να μην είναι είκοσι ή και τα τελευταία δέκα χρόνια; Ξέρετε, υπάρχει μια τάση και από την Κυβέρνησή σας να θέτει διαρκώς αριθμητικά καλούπια. Καλό είναι αυτό να το δείτε.
Κι εσείς, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι εναλλακτικές που προτείνετε όλο αυτό το διάστημα δεν είναι άλλες από ψήφο με περιορισμούς. Πάντα ψήφο με περιορισμούς. Δεν επιθυμείτε την προσμέτρηση στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά να έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν λίγους και προκαθορισμένους Βουλευτές. Δεν είναι παράλογο; Δεν είναι αντιφατικό με βάση τα συνολικά πολιτικά σας πιστεύω, όπως σας είπα, για την απλή αναλογική και για την ισοτιμία της ψήφου; Δεν αποτελεί ψέμα και υποκρισία; Μπορείτε στοιχειωδώς να μας εξηγήσετε για ποιον λόγο έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά; Ελπίζω να επανεξετάσετε τη στάση σας. Δεν μας τιμά.
Δεν μας τιμά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως χώρα το ότι σύμφωνα από έρευνα από το «Voting from Abroad» από τις διακόσιες τέσσερις χώρες που εξετάστηκαν το 70% εξ αυτών, εκατόν σαράντα χώρες δίνουν τη δυνατότητα ψήφου στους απόδημους πολίτες και η Ελλάδα να είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος-μέλος που να μην κάνει κάτι τέτοιο.
Ας κάνουμε, λοιπόν, το βήμα μπροστά, επιτέλους έστω και με αυτήν τη χρονική υστέρηση κι εμείς. Ας βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν τη ντροπή. Ας κάνουμε ένα βήμα στην εδραίωση της συνοχής του απανταχού ελληνισμού. Ας ψηφίσουμε όλοι σήμερα υπέρ της ψήφου χωρίς κανέναν μα κανέναν περιορισμό και με ξεκάθαρη εκπροσώπηση στα Έδρανα της Βουλής. Όσοι δεν το κάνουν θα είναι υπόλογοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απέναντι στους απόδημους, απέναντι στην ιστορία και θα φανεί ανοιχτά πια ποια είναι η πραγματική εικόνα τους γι’ αυτούς.
Σας ευχαριστώ θερμά.