Η σημαντική συνεισφορά της Σαλαμίνας στους Αγώνες του Έθνους
Posted On Ιούνιος 28, 2021
0
453 Views
0 Η Σαλαμίνα, γνωστή στην αρχαιότητα και ως Κούλουρη έχει συνεισφέρει σημαντικά στους Αγώνες του Έθνους. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, ήταν τόπος φιλοξενίας προσφύγων, από όπου μάλιστα βγήκε και η φράση «πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη», αλλά και ξεκούρασης και ανασύνταξης των Αγωνιστών που λάμβαναν μέρος στις επιχειρήσεις της Αττικής, της Αθήνας και του Φαλήρου.
Η ηγετική μορφή της Επανάστασης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, είχε το στρατηγείο του σε παραλία της Κούλουρης καθώς και επίλεκτο σώμα από Σαλαμίνιους Αγωνιστές. Επιθυμία του, ήταν να ταφεί στο νησί. Όντως, μετά τον θάνατό του το 1827, θάφτηκε στο ναό του Αγίου Δημητρίου της Σαλαμίνας.
Διαχρονικό ιστορικό σημείο αναφοράς της Επανάστασης αποτελεί η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Σαλαμίνας. Ο ηγούμενός της, Γρηγόριος Κανέλλος ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρωτοστάτησε στη δημιουργία πυρήνα Φιλικών στο νησί. Στη Μονή έβρισκαν στέγη οι άμαχοι, εκεί συγκεντρώνονταν πολεμοφόδια και τροφές, εκεί λειτούργησε στρατόπεδο, κέντρο διοίκησης και νοσοκομείο.
Ο Δήμος Σαλαμίνας, προβάλλοντας την ιστορικότητα του νησιού, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Μουσείου που θα εστιάζει και θα αναδεικνύει τη συνεισφορά της Ιεράς Μονής Φανερωμένης στη συνοχή της κοινωνίας της Σαλαμίνας, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.
Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας και Ναυτικό Μουσείο της Σαλαμίνας μπορεί κανείς να θαυμάσει πλήθος από λαογραφικά αντικείμενα της ζωής της Σαλαμίνας αλλά και της ιστορίας του τόπου, όπως η ιδιαίτερα εντυπωσιακή συλλογή ανδρικών και γυναικείων τοπικών ενδυμασιών, όπλα του 1821, το κουμπί από το γιλέκο του Γεωργίου Καραϊσκάκη από την εκταφή του και τόσα άλλα. Το Μουσείο συμμετέχει στη «Δράση 21», στο πλαίσιο της οποίας Μουσεία σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους δωρεάν στο κοινό κάθε 21η του μήνα, για όλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς.