Λάμπρος Μίχος: ΔιΟρΘωΤιΚά ΜαΘήΜαΤα ΤοΠιΚήΣ ΙσΤοΡίΑς
Ορισμένοι είτε έχουν, πράγματι, αδύναμη μνήμη είτε σκοπίμως παραβλέπουν και επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Παραβλέπουν ποια ήταν η κατάσταση πριν ο Λάμπρος Μίχος αναλάβει κατά την πρώτη θητεία του, καθήκοντα Δημάρχου. Αυτό, προφανώς δεν αποτελεί άλλοθι, αλλά, είναι σημείο το οποίο καταδεικνύει την μεθοδικότητα και το ουσιαστικό ενδιαφέρον του κ. Μίχου, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα υποδομής, τα οποία θα βελτιώνουν τόσο την εικόνα της πόλης όσο και θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι, η παρουσία του Λάμπρου Μίχου στον Δήμο, άλλαξε την πόλη! Μία υποβαθμισμένη και εν πολλοίς αδικημένη Αγία Βαρβάρα στις αρχές της 10ετίας του 1990, με τον Λάμπρο Μίχο στο τιμόνι του Δήμου μετεβλήθη σε μία πόλη σύγχρονη, αξιοζήλευτη, με υποδομές και αισθητική.
Και, οπωσδήποτε δίνει την βεβαιότητα ότι και σε αυτή την θητεία, θα συμβεί το ίδιο. Η πόλη θα κάνει και πάλι, βήματα προς το μέλλον.
Ειδικώτερα, στην γειτονιά που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «κάτω Αγία Βαρβάρα», ξανά η σημερινή Διοίκηση επιφυλάσσει σημαντικές αλλαγές και έργα τα οποία θα εκσυγχρονίσουν τις υπάρχουσες και θα δημιουργήσουν νέες υποδομές. Έργα που θα βάλουν την περιοχή και συνακολούθως όλη την πόλη σε τροχιά ανάπτυξης και προοπτικής μέλλοντος.
Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα, την πρώτη φάση η περιοχή είδε να καθαρίζονται επισταμένως οι δρόμοι, να κλαδεύονται σωστά και σε πλήρη έκταση τα δένδρα, να φροντίζεται το πράσινο και οι δημόσιοι χώροι (πλατείες, παιδικές χαρές κ.λπ.), παρά τα μεγάλα προβλήματα και αμέλειες που η σημερινή διοίκηση κληρονόμησε από την προηγούμενη.
Μεταφέρθηκε, επίσης, το ΚΕΠ Υγείας το οποίο κατ’ αυτόν τον τρόπο αφ’ ενός εξυπηρετεί στην πρόσβαση στις υπηρεσίες του ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Αγίας Βαρβάρας και αφ’ ετέρου, ευνοήτως η ύπαρξη μιας τέτοιας υπηρεσίας, δίνει ζωντάνια και αναβαθμίζει την περιοχή.
Ακόμη, η επανέναρξη της υλοποίησης του προγράμματος «Πράσινη γειτονιά» εξωραΐζει την περιοχή των προσφυγικών πολυκατοικιών και αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αξία της περιουσίας των ιδιοκτητών οι οποίοι, εκτός από ενεργειακά πρότυπα διαμερίσματα, τα οποία, στο τέλος του προγράμματος θα έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις ανάγκες τους σε ενεργειακή κατανάλωση. Παραλλήλως, διαμορφώνει ένα σύγχρονο περιβάλλον το οποίο, αδιαμφισβήτητα θα συμβάλλει σημαντικά στην καλλίτερη κοινωνικοποίηση των παιδιών και των νέων, μιας και θα μεγαλώνουν σε ένα υψηλής αισθητικής χώρο.
Τέλος, ήδη, έχει εξαγγελθεί η σύσταση Γυμνασίου προς ικανοποίηση μεγάλου αριθμού κατοίκων της Κάτω Αγίας Βαρβάρας, οι οποίοι επί χρόνια διατυπώνουν αντίστοιχο αίτημα.
Στο σημείο αυτό, ας αφήσουμε να μιλήσει ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο οποίος προ λίγων ημερών με ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook, τοποθετήθηκε δημόσια για τα πράγματα και τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής για αυτή την γειτονιά της πόλης.
[Συχνά γίνεται συζήτηση για πολλά θέματα και παρεμβαίνουν με θέσεις και απόψεις τους, άνθρωποι καλόπιστοι, που όμως δεν γνωρίζουν την ιστορία της πόλης, όπου θέλουμε και επιμένουμε να μένουμε. Κάθε τι που έγινε εδώ, κουβαλάει ανθρώπινα όνειρα, καημούς, κόπους, πόνους, φιλοδοξίες, λάθη και πάθη που δεν πρέπει να τα παραγνωρίζουμε, ούτε να τα υποτιμούμε. Αρκεί όμως να ξέρουμε την ιστορία τους για να μπορούμε δίκαια να σταθούμε απέναντί τους!
Σήμερα θα σταθούμε στην κάτω Αγία Βαρβάρα. Έτσι μάθαμε να αποκαλούμε την περιοχή προς τα δυτικά, που περικλείεται από τις οδούς Μ. Αλεξάνδρου, Ελ. Βενιζέλου, Γεννηματά και Αποστόλου Παύλου.
ΤΟ ΕΤΟΣ 1994, η περιοχή είχε δύο βασικά προβλήματα υποδομών: κατεστραμμένους αγωγούς αποχέτευσης λυμάτων και υποτυπώδες δίκτυο απορροής βρόχινων νερών που δημιουργούσαν αντίστοιχα προβλήματα, αφόρητης δυσοσμίας και πλημμυρών. Διαμορφωμένοι κοινόχρηστοι χώροι ήταν μόνο το άλσος Ποντίων και η πλατεία Γρηγορίου Λαμπράκη, ένα γιαπί στη θέση του σημερινού Ωδείου και ένας κρατικός παιδικός σταθμός σε μια ισόγεια κατοικία της οδού Ρεθύμνου.
Υπήρχαν δύο σχολικά κτήρια, στην οδό Σίφνου και Κολοκυθά. Στο ένα κτήριο στεγάζονταν εναλλάξ (πρωΐ-απόγευμα) τα δύο τμήματα του 6ου δημοτικού και στο άλλο επίσης εναλλάξ (πρωΐ-απόγευμα) το 4ο δημοτικό και το 3ο Γυμνάσιο.
Καμία άλλη κοινωνική, αθλητική, πολιτιστική ή διοικητική υποδομή!
ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 1/1/1995 ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2009
i. Έγιναν τα σχολεία πρωϊνά!!! [μεταφέρθηκε το Γυμνάσιο στο χώρο που κατελάμβανε δημοτικό του Αιγάλεω και έγινε επέκταση του κτηρίου του 6ου δημοτικού για να χωρέσουν και τα δύο τμήματα και έτσι έγιναν όλα τα σχολεία πρωϊνά].
ii. Αγοράστηκε το κτήριο της οδού Πελοποννήσου και της οδού Μακαρίου και κτίσθηκαν δύο ωραιότατα νηπιαγωγεία!!!
iii. Αγοράστηκε το οικόπεδο και κτίσθηκε ο 4ος βρεφονηπιακός σταθμός.
iv. Αγοράστηκε το οικόπεδο και φτιάχτηκε το Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής «Ελένη Φωκά»
v. Αγοράστηκε το οικόπεδο και φτιάχτηκε η πλατεία Νέας Γενιά, το εκεί αθλητικό κέντρο και η παιδική χαρά.
vi. Αγοράστηκε το οικόπεδο της οδού Γληνού και ανεγέρθηκε το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών.
vii. Ολοκληρώθηκε το κτήριο της οδού Αγίου Γεωργίου και εγκαταστάθηκε το Ωδείο, το στούντιο, η φιλαρμονική και (αρχικά) η σχολή χορού.
viii. Στα παλιά καταστήματα των πολυκατοικιών διαμορφώθηκαν οι χώροι και εγκαταστάθηκε το Κέντρο Φιλίας και Αλληλεγγύης (ΚΕΦΑ) με ΚΑΠΗ, Εστιατόριο, συσσίτιο, τμήμα κοινωνικής μέριμνας και βοήθειας στο σπίτι!
ix. Αγοράστηκαν χώροι και διαμορφώθηκαν κοινόχρηστοι χώροι: πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, πλατεία Βάρναλη, άλσος Αγίου Γεωργίου, πλατεία 19ης Μαΐου, πλατεία Μακρυγιάννη, παιδική χαρά Ερεχθείου, Μακρυγιάννη, Συγγρού, Αποστόλου Παύλου και Μακαρίου, Ηρακλείου (Βάρναλη), Ηρακλείου (πλ. Μακρυγιάννη), Αποστόλου Παύλου (Νέας Γενιάς), ξαναφτιάχτηκαν η πλατεία Λαμπράκη και το άλσος Ποντίων, τρίγωνα και αποτμήσεις φωτίστηκαν και φυτεύτηκαν και τοποθετήθηκε το μνημείο της Ποντιακής Γενοκτονίας, των Ηρώων Πολυτεχνείου και η προτομή του Αντώνη Σαμαράκη.
x. Κατασκευάστηκαν συντριβάνια στην πλ. Βάρναλη, στην Ν. Γενιάς (3), στην πλ. 19ης Μάη (2), στην πλ. Μακρυγιάννη.
xi. Φυτεύτηκαν πάνω από χίλια (1.000) μεγάλα δένδρα.
xii. Ανακατασκευάστηκαν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και οι κοινόχρηστοι χώροι όλων των προσφυγικών πολυκατοικιών και βάφτηκαν και οι τριάντα έξι (36) πολυκατοικίες!
xiii. Ανακατασκευάστηκε το κύριο δίκτυο αποχέτευσης, επεκτάθηκε το δίκτυο απορροής βρόχινων νερών και καλύφθηκε όλη η περιοχή της κάτω Αγίας Βαρβάρας από πυκνό δίκτυο Φυσικού Αερίου.
xiv. Μονοδρομήθηκαν όλοι οι δρόμοι και τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά κάδοι απορριμμάτων
Αυτή ήταν η δημιουργική 15ετία!!!
ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΗ ΦΘΟΡΑ, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ!
Είναι ώρα να ακούσουμε τις απόψεις όλων για το τί είναι αυτό που λείπει και πρέπει να προστεθεί εκτός από την αυτονόητη αποκατάσταση των φθαρμένων υποδομών.
• Είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε στην κάτω γειτονιά το Γυμνάσιο που λείπει.
• Ήδη μεταφέραμε στο ΚΕΦΑ το ΚΕΠ Υγείας και το Κοινωνικό Φαρμακείο.
• Άρχισε η διαμόρφωση της Πράσινης Πιλοτικής Γειτονιάς με ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων (4) πολυκατοικιών. Ένα πρόγραμμα σε 10ετή εκκρεμότητα, το οποίο η σημερινή Διοίκηση έβαλε σε τροχιά ταχείας υλοποίησης. Γιατί, όταν υπάρχουν χρήματα για συγκεκριμένο σκοπό, είναι λάθος και απρέπεια έναντι των πολιτών η μη απορρόφησή τους.
• Αναγεννήθηκε κυριολεκτικά, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής «Ελένη Φωκά» και βρήκε ξανά τον ρόλο του, εξυπηρετώντας τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.
• Ανοίξαμε πόλεμο στην παραβατικότητα και θα φτιάξουμε μαζί σας ΞΑΝΑ, μία όμορφη, ασφαλή, ήσυχη και φιλόξενη γειτονιά.]