Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες ενόψει του φθινοπώρου και του τέταρτου κύματος που βρίσκεται προ των πυλών, προκειμένου, αφενός, να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, την στιγμή που η «καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα, και αφετέρου να εντατικοποιήσει τους εμβολιασμούς των πολιτών, ο ρυθμός των οποίων έχει πέσει σημαντικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιάννη Οικονόμου, τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη (24/08) και θα αφορούν τα υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού, τους εμβολιασμούς και τους περιορισμούς που θα ισχύσουν σε συγκεκριμένους χώρους που επισκέπτονται οι πολίτες.

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο. Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.

«Οι χώροι θα είναι συγκεκριμένοι και θα υπάρχουν κριτήρια που έχουν να κάνουν τη φύση της δραστηριότητας», δήλωσε ο κ. Οικονόμου, διαχωρίζοντας τους χώρους ψυχαγωγίας από αυτούς που είναι για ψώνια (όπως τα σούπερ μάρκετ), ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει.

Τα μέτρα που έρχονται από Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με τις τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις να επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων εστίασης σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους και ακόμη και να μπαίνουν οι πολίτες σε εμπορικά καταστήματα μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Παράλληλα, εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος με δύο PCR ή rapid test την εβδομάδα, που έχει ήδη ανακοινωθεί για τους εκπαιδευτικούς, και σε άλλους κλάδους εργαζόμενων. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα έχουν ένα ακόμη κίνητρο για να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι πολίτες, καθώς διαφορετικά θα επιβαρύνονται με το κόστος των δύο τεστ.

Παράλληλα, εξετάζεται και η επαναφορά της καθολικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους πέραν των εσωτερικών, τόσο για ανεμβολίαστους όσο και για εμβολιασμένους.

Τι γίνεται με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν οι πρώτες αναστολές εργασίας άνευ αποδοχών για εργαζόμενους σε γηροκομεία που δεν είχαν εμβολιαστεί μέχρι τις 16 Αυγούστου και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη λήξη της προθεσμίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα, αφού, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Μια εβδομάδα μετά την ενεργοποίηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, το ποσοστό των εμβολιασμένων παρουσιάζει ανοδική πορεία. Την περίοδο του Ιουλίου στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας, το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι παραπάνω από 85%. Στις δημόσιες δομές, παρατηρήθηκε ακόμη πιο αξιοσημείωτη αύξηση, αφού τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων και σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου».