Λ. Μίχος: Η εκδήλωση αυτή, δεν είναι μνημόσυνο. Είναι μία γιορτή λυτρωτική, μια γιορτή δοξαστική!
Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος υποδέχθηκε στην πλατεία 19ης Μάη, τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση για την αποκατάσταση του μνημείου τιμής στον Ποντιακό Ελληνισμό το οποίο,σε προηγούμενα χρόνια, είχε υποστεί βανδαλισμούς.
Στην συνέχεια ο κύριος Δήμαρχος έκανε αναφορά στο ιστορικό γεγονός και συνεχάρη την Πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων «Φάρος», η οποία όπως ανέφερε, έχει πετύχει να κάνει τον σύλλογο γνωστό, πέρα από τα όρια του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, ενώ θερμά σχόλια είχε και για τον Ηλία Υφαντίδη, διευθυντή του σχολείου Παράδοσης του Δήμου, μία σεμνή, αλλά και σπουδαία προσωπικότητα των Ποντίων, ο οποίος είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια για το πρόγραμμα στην χθεσινή βραδιά.
Δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη απορία και την λύπη του, για το γεγονός ότι επί μία 10ετία υπήρχε ανοχή στην θλιβερή εικόνα του λεηλατημένου μνημείου –είχε αφαιρεθεί, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος η ψυχή του μνημείου: το ξίφος, η λύρα και -, τόσο από φορείς όσο και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Στο σημείο αυτό, να σημειωθεί ότι ο κ. Μίχος είχε δώσει παραγγελία στον κ. Λαλέ να αναστηλώσει το μνημείο, αμέσως μετά την νίκη του στις εκλογές, πριν ακόμη αναλάβει επισήμως την Διοίκηση του Δήμου.
Αφιέρωσε το μνημείο στους «κρυπτοχριστιανούς», τους ανθρώπους που παρέμειναν στα χώματά τους, παρέμειναν και μέχρι σήμερα διαβιούν υπό την εξουσία των σφαγέων των αδελφών τους και υπέστησαν τον βίαιο εξισλαμισμό, αλλά κράτησαν και κρατούν κρυφά την πίστη και την παράδοσή τους.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, με την οποία άνοιξε την εκδήλωση, ο Δήμαρχος κάλεσε στο βήμα τον βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ κ. Χάρη Καστανίδη, ο οποίος ήταν από τους 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι το 1996, είχαν την πρωτοβουλία να εισηγηθούν στην Βουλή την πρόταση -η οποία ψηφίσθηκε ομόφωνα-, για την καθιέρωση της 19ης Μάη ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ο Χάρης Καστανίδης, εξήρε την ευαισθησία και το πραγματικό ενδιαφέρον του Δημάρχου κ. Μίχου, ο οποίος αν και Ρουμελιώτης, έχει αποδείξει ότι στέκεται δίπλα στο Ποντιακό στοιχείο γνωρίζοντας, σεβόμενος και αναγνωρίζοντας την θυσία των ανθρώπων στον Πόντο.Άλλωστε δεν είναι συγκυριακό το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή ήταν εντεταγμένη στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Γιορτές Πόλης -2021». Προφανής είναι ο συμβολισμός ότι το Ποντιακό στοιχείο συνιστά ένα σημαντικό τμήμα του ιστού της πόλης.
Εν συνεχεία -Πόντιος ων-, συγκίνησε τους παρισταμένους, καταθέτωντας τις προσωπικές, παιδικές μνήμες του, στις οποίες περιλαμβάνοταν και θρήνος των γιαγιάδων του, όχι μόνο για τις χαμένες πατρίδες και τον ξεριζωμό, αλλά, κυρίως, για τις ψυχές που έφυγαν στην σφαγή του Πόντου και την βάσανο στην οποία εξαναγκάσθηκε ο πληθυσμός του Πόντου από τους βάρβαρους σφαγείς. «Άουσβιτς εν ροή» είπε, υπενθυμίζοντας την φράση του δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη. Το ταξίδι προς τον θάνατο είχε προορισμό τον θάνατο στις πορείες που οι Έλληνες του Πόντου υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν από τους δολοφόνους τους. Και ο βουλευτής έκλεισε την παρέμβασή του απευθύνοντας ένα «γιατί» σε εκείνου οι οποίοι βανδάλισαν το μνημείο, ασεβούντες στο αίμα των ανθρώπων που σφαγιάσθηκαν….
Για μία πολύ σύντομη παρέμβαση, έλαβε τον λόγο ο γλύπτης ο οποίος φιλοτέχνησε το μνημείο, κ. Χάρης Λαλές, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους να περιφρουρήσουν το μνημείο -το οποίο σημειωτέον παριστά την πύλη εισόδου της Παναγίας Σουμελά-, από μελλοντικούς βανδαλισμούς.
Το μνημείο αποκαλύφθηκε από τον Δήμαρχο, ο οποίος συνοδευόμενος από ένα παιδί και έναν ηλικιωμένο, με την συγκίνηση αποτυπωμένη, εύγλωττα στο πρόσωπό του, άναψε να στο κηροπήγιο του μνημείου ένα κερί, ως υπόσχεση στους μάρτυρες ότι η μνήμη τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του προγράμματος το οποίο είχε ετοιμάσει ο Ηλίας Υφαντίδης και την σοπράνο κ. Σόνια Θεοδωρίδου να γεμίζει τις ψυχές και τον χώρο με την εξαίρετη φωνή της. Η βραδιά έκλεισε με τον Δήμαρχο να απευθύνει από βήματος, τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του σε όλους τους συντελεστές και φυσικά στους συγκεντρωμένους οι οποίοι παρακολούθησαν και παρέμειναν μέχρι το τέλος της εκδήλωσης παρά την «γλυκιά ψύχρα» -όπως είπε, της βραδιάς.
Στο τέλος όλοι οι παριστάμενοι κατέθεσαν από ένα λευκό τριαντάφυλλο στην μνήμη των μαρτύρων.