«Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά» Ένα όραμα που ξεκίνησε το 2009, παραμελήθηκε επί μία δεκαετία, υλοποιείται σήμερα από τον εμπνευστή του, Λάμπρο Μίχο
Ένα όραμα που ξεκίνησε το 2009 στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Λάμπρου Μίχου κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας του· παραμελήθηκε από την διάδοχη διοίκηση για μία 10ετία· συνεχίζεται και πάλι από την σημερινή -και πάλι υπό τον Λάμπρο Μίχο- Δημοτική Αρχή και διαφαίνεται να φτάνει στην ολοκλήρωσή του.
Πρόκειται για την «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», για την οποία, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα δημοσιεύματά μας, η δημοτική Αρχή και το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας) έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση και οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Ας επιτραπεί να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο αφορά στην ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση τεσσάρων προσφυγικών πολυκατοικιών (συνολικά 72 διαμερισμάτων) των προνοιακών (προσφυγικών) πολυκατοικιών κατασκευής 1960 και στον περιβάλλοντά τους ακάλυπτο χώρο, ο οποίος αξιοποιείται εφ’ εξής ως χώρος αναψυχής -σε οικοδομικό τετράγωνο του Δήμου κειμένου μεταξύ των οδών Σίφνου, Σμύρνης, Βουτένης και Κολοκυθά-, προσβάσιμος για όλους τους κατοίκους του οικοδομικού συγκροτήματος. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο σε επίπεδο γειτονιάς, γεγονός που αναδεικνύει την «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά» σε έργο πρωτοποριακό και καινοτόμο και φυσικά, μπορεί να αποτελέσει πλοηγό για περαιτέρω δράσεις ανάλογου χαρακτήρα βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών και με τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, τα εντεταγμένα στο πρόγραμμα κτήρια, θα καταστούν κτήρια «σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης». Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφ’ ενός την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων -εφ’ όσον οι δαπάνες για ενέργεια θα ελαχιστοποιηθούν- και αφ’ ετέρου, την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και κυρίως, των συνθηκών ποιότητας ζωής στη γειτονιά.
Στο έργο περιλαμβάνονται οι παρακάτω βασικές παρεμβάσεις και εργασίες:
– Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στα κτίρια (από το δώμα μέχρι την βάση).
– Αντικατάσταση κουφωμάτων επιφάνειας 640 τ.μ.
– Εγκατάσταση τεσσάρων γεωθερμικών αντλιών θερμότητας για θέρμανση και ψύξη. Για τον σκοπό αυτόν, προβλέπεται η διάνοιξη 40 γεωτρήσεων βάθους 100m, ενώ η εγκατάσταση «έξυπνων» δικτύων θα δώσει την δυνατότητα στους κατοίκους να παρακολουθούν και να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το κόστος του οίκου τους.
– Τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων.
– Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών συνολικής επιφάνειας.
– Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 4 x 10 kw.
– Διαμόρφωση πράσινων οροφών
– Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, με κατασκευή υδάτινου στοιχείου, καθιστικών, πέργκολας κ.λ.π.
– Κατασκευή δεξαμενής 70 κυβικών, για την συγκέντρωση του νερού της βροχής για το πότισμα των κήπων.
Στις παραπάνω ωφέλειες, πρέπει να προστεθεί και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθ’ όσον έχει προσυμφωνηθεί η αξιοποίηση του τοπικού εργατικού δυναμικού.
Το έργο έχει προταθεί (και έχει επιλεγεί) για βράβευση στα Best City Awards , θεσμό που επιβραβεύει την προώθηση της Καινοτομίας και την Ποιότητα Ζωής στις Πόλεις.
Ένα ακόμη έργο ολοκληρώνεται, οι άνθρωποι που επί μία 10ετία η προηγούμενη διοίκηση Καπλάνη είχε αφήσει χωρίς … παράθυρα, επιτέλους θα δουν τις κατοικίες τους να μετατρέπονται σε σύγχρονες, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές.