Βαρβάρα Ψυχούλα Κοντογιάννη: Ασπίδα προστασίας της χώρας η νέα Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας
Posted On Νοέμβριος 20, 2021
0
698 Views
0 Η Συμφωνία που υπογράφηκε για την νέα Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας είναι μια συνθήκη η οποία αναβαθμίζει την συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης διπλωματικής δράσης την οποία αναπτύσσει η Ελλάδα με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με την συμφωνία αυτή η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι των ανταγωνιστών της και επιπροσθέτως, δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον που αφορά στην προστασία της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της, ενισχύοντας το γεωπολιτικό της αποτύπωμα όχι, μόνον, στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου και την καθιστά πυλώνα του συστήματος της Ευρωπαϊκής αμύνης και ασφαλείας.
Συνάμα η Ελληνογαλλική Συμφωνία μπορεί να αποτελέσει ένα πρόπλασμα για την στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, την συγκρότηση κοινής αμυντικής πολιτικής, γεγονός το οποίο αποκτά ιδιαίτερη διάσταση με την ανάληψη από την Γαλλία, της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τον προσεχή Ιανουάριο, ώστε η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη.
Άλλωστε, όπως ανέφερε και ο Ζαν Μονέ, ένας από τους οραματιστές της Ενωμένης Ευρώπης «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τους λαούς μας από την ένωσή τους».
Η Συμφωνία αυτή αποτελούσε επιδίωξη της Κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 και σαράντα επτά χρόνια μετά επί Κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη παίρνει σάρκα και οστά, ενώ με την ΕλληνοΑμερικανική Συμφωνία (MDCA), η οποία επηκολούθησε, επαυξάνεται στον μέγιστο, δυνατό βαθμό η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας έναντι των παντοειδών, εν δυνάμει επιβουλών.
Αποτέλεσμα των δυνατοτήτων και της προοπτικής που διαγράφονται από αυτήν την Συμφωνία, αποτυπώνεται στις χθεσινές (19/11/2021) δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Ν. Δένδια μετά την συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.
Δέον να συγκρατηθεί το γεγονός ότι ο Γάλλος ΥΠΕΞ βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 4μερούς συναντήσεως των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Κύπρου –Αιγύπτου και Γαλλίας (3+1).
Την συνάντηση απασχολούν οι εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Λιβύη, Κόλπο, Σαχέλ, καθώς και το Κυπριακό καθώς, επίσης θα συζητηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και οι σύγχρονες διεθνείς προκλήσεις όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό.
Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι η συνάντηση αυτή δεν αποτελεί μια αντι-τουρκική συνάντηση. Η Ελλάδα, όπως ανέφερε, και το σύνολο των χωρών της περιοχής, επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία.
Στις κοινές δηλώσεις του με τον επικεφαλής της Γαλλικής Διπλωματίας, ο κ. Δένδιας απεύθυνε κάλεσμα προς την Τουρκία να συμμετέχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για την εμπέδωση της ειρήνης και την επίλυση των διμερών μας εκκρεμοτήτων.
Η Τουρκία, είπε ο κ. Δένδιας «συνεχίζει να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παραβιάζει τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες της, να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και να αποσταθεροποιεί τη Λιβύη με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων».
Η τελευταία συνάντηση του εν λόγω σχήματος «3+1» έλαβε χώρα διαδικτυακά τον Μάιο του 2020, με συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.
Πρέπει να επισημανθεί ιδιαιτέρως η επιτυχής κινητικότητα την οποία αναπτύσσει κατά το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Διπλωματία και που αποδίδει σημαντικά. Είναι η απόδειξη ότι υπάρχουν επιλογές, αρκεί να υπάρχει Κυβέρνηση η οποία θέλει και μπορεί να συγκροτήσει συμμαχίες και να αποδείξει στους Συμμάχους και τους Εταίρους ότι η χώρα έχει την δυνατότητα να είναι συνεπής, υπεύθυνος και αξιόπιστος συνομιλητής.