Μ. Βαρβιτσιώτης για αναγνώριση πιστοποιητικών από την Ελλάδα: Βασικός στόχος πρέπει να είναι ο παγκόσμιος εμβολιασμός και η παγκόσμια συνεργασία στην αντιμετώπιση του ιού
«Η χώρα μας έχει προχωρήσει στην αναγνώριση πιστοποιητικών εμβολιασμού, είτε αυτά προέρχονται από τη Ρωσία, είτε από την Κίνα» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης – ο οποίος επέστρεψε από τη Μόσχα τα ξημερώματα, την οποία είχε επισκεφτεί για την Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της 13ης ΜΔΕ Ελλάδας – Ρωσίας – εξήγησε πως ενώ τα ρωσικά πιστοποιητικά εμβολιασμού αναγνωρίζονται στην Ελλάδα και ο Ρώσος επισκέπτης μπορεί να πάει σε κάποιο εστιατόριο, ένα κινηματογράφο ή ένα θέατρο, το αντίστροφο για έναν Έλληνα επισκέπτη δεν ισχύει για τη Ρωσική Ομοσπονδία που δεν αναγνωρίζει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες επισκέπτες να είναι αναγκασμένοι να κάνουν καθημερινά PCR test με 24ωρη ισχύ. Πρόσθεσε, ακόμη, πως η Ελλάδα αναγνωρίζει τα εμβόλια που έχουν γίνει στη Σερβία, σε αντίθεση με άλλα κράτη της ΕΕ. «Εμείς επιμένουμε σε αυτό το άνοιγμα γιατί πιστεύουμε ότι βασικός στόχος πρέπει να είναι ο παγκόσμιος εμβολιασμός και η παγκόσμια συνεργασία στην αντιμετώπιση του ιού» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η Βουλή υπερψήφισε την αναγνώριση του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας
Ο Αναπληρωτής Υπουργός έδωσε ξεχωριστή βαρύτητα στη ψήφιση του ν/σ για τη «Σύναψη Διπλωματικών Σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Νοσοκομειακού Τάγματος του Αγίου Ιωάννη των Ιεροσολύμων της Ρόδου και της Μάλτας», το οποίο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή.
Η ψήφιση της Συμφωνίας για την Αναγνώριση του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας συμπίπτει χρονικά με την επίσημη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία – όπως είπε – αποτελεί «σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη των χριστιανικών δεσμών που μας συνδέουν καθώς και για την εμβάθυνση της συνείδησης ότι στην Ελλάδα υπερασπιζόμαστε χριστιανικές αξίες και τις υπερασπιζόμαστε μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε αντίθεση με γείτονες χώρες που πολλές φορές εκμεταλλεύονται ακόμα και αδύναμους ανθρώπους, όπως πρόσφυγες και μετανάστες, για την επίτευξη πολιτικών σκοπών».
Στο πλαίσιο της συζήτησης των υπολοίπων Συμφωνιών, ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας για την κύρωση «Συμφωνίας για την Συμμετοχή της Δημοκρατίας της Κροατίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο», τόνισε ότι η διεύρυνση της ΕΕ στο χώρο των Βαλκανίων είναι μία εθνική στρατηγική.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας με την Ινδονησία, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι συνιστά μια προσπάθεια ανάπτυξης των διμερών οικονομικών μας σχέσεων με μια σημαντική οικονομική δύναμη έτσι ώστε η Ελλάδα να μη χρειάζεται να καλύπτεται μόνο πίσω από το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση διμερών διαφορών.
Σχετικά με την κύρωση της συμφωνίας για την ίδρυση του Διεθνούς Ιδρύματος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ίδρυμα το οποίο έχει ως στόχο την εμβάθυνση των πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα σε δύο περιοχές του κόσμου, την ΕΕ και τη Λατινική Αμερική/Καραϊβική, που έχουν και πολλούς πολιτιστικούς δεσμούς.
Τέλος, για το ζήτημα της κύρωσης του «Παραρτήματος XV της Σύμβασης Προνομίων και Ασυλιών των Ειδικευμένων Οργανισμών, αναφορικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας», ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι από τα κύρια δικαιώματα που παραβιάζονται και καταστρατηγούνται σήμερα και συνεπώς η ενίσχυση του τρόπου λειτουργίας του διεθνούς οργανισμού που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ νομίζω ότι «μόνο σύμφωνους θα μπορούσε να μας βρει».