Μίνα Γκάγκα στο iefimerida.gr: Τελειώνουμε με την πανδημία -Θέμα εβδομάδων η αποκλιμάκωση
Στην πλευρά των αισιόδοξων ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, ανήκει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία μιλά στο iefimerida.gr.
Για μια πανδημία, που σκοτώνει κόσμο εδώ και δύο χρόνια, που γεμίζει τις ΜΕΘ και σφίγγει απειλητικά την οικονομία στον πλανήτη, σ’ αυτό το σκοτάδι που έχει πλακώσει τις κοινωνίες, δεν είναι και λίγο να ακούς ένα πιο φωτεινό μήνυμα από μια εξαιρετική επιστήμονα της ιατρικής που πρόσφατα ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Συνομιλήσαμε λίγη ώρα αφότου είχε στείλει το μήνυμα (Mega) ότι είναι θέμα χρόνου να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.
«Επιτέλους, μια αισιόδοξη νότα» παρατήρησα. «Γιατί, είμαι από εκείνους που μιλούν απαισιόδοξα;» μου είπε γελώντας.
Αποφεύγει τις προβλέψεις (όπως εκείνη του καθηγητή Σαρηγιάννη για Πάσχα χωρίς κρούσματα) ή (έστω) για το καλοκαίρι, αλλά βλέπει τη μεγάλη εικόνα: «Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οδεύουμε προς το τέλος. Κλείσαμε δύο χρόνια νομίζω ότι κοντεύουμε να δούμε τον covid-19 να εξελίσσεται από δω και πέρα σαν τη γρίπη. Θα εξακολουθήσει βέβαια να υπάρχει ο ιός, δεν θα εξαφανιστεί, θα είναι πια μέρος της ζωής μας. Αλλά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα».
«Θα τελειώνει σύντομα όλη η ιστορία, είναι θέμα εβδομάδων», λέει, για να προσθέσει αγχωμένα: «Αρκεί να έχουμε το νού μας, να ισορροπήσουμε. Είμαστε σε εποχή έντονη διασποράς, πρέπει να φοράμε μάσκα, να τηρούμε τα μέτρα, να προσέχουμε».
Η Μίνα Γκάγκα εξηγεί ότι πολύ γρήγορα, σε 2-3 εβδομάδες θα καταγράψουμε πολύ λιγότερα κρούσματα και επιστροφή στην κανονικότητα καθώς οι περισσότεροι περνούν σύντομα, με ήπια συμπτώματα, τη μετάλλαξη Όμικρον. Λίγοι είναι με βαριά συμπτωματολογία, ως εκ τούτου αναμένει γρήγορα αποκλιμάκωση, εκτός από την εβδομάδα που έρχεται, όπου μπορεί να ξεπεράσουμε τα 50.000 κρούσματα.
«Είναι θέμα εβδομάδων» επιμένει. «Για να αρθούν και τα μέτρα;» ρωτώ. «Εννοείτε την όρθια διασκέδαση; Ε, ας πάμε πιο πίσω την όρθια διασκέδαση, αλλά θα μπορούμε να διασκεδάζουμε με μουσική για παράδειγμα» μου απαντά.
Τη ρωτώ για τα διαγνωστικά τεστ, αν θα συνεχίσουμε να τα κάνουμε καθώς μια πρόσφατη δήλωσή της, που βγήκε αποκομμένη δημιούργησε εντυπώσεις. Η κα Γκάγκα είχε πει ότι αμερικανοί συστήνουν να μην κάνουμε καν τεστ με τόση διασπορά, αλλά είχε σπεύσει να διευκρινίσει πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτή την λογική.
«Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε τεστ πιστεύουμε πολύ και στα self test και στα rapid test. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός, (πχ. σχολεία κλπ) θα επιμείνουμε στα τεστ» διευκρινίζει.
ΕΛΛΑΔΑ 23/12/2021 19:31
Μίνα Γκάγκα: Γιατί δεν έχει νόημα η διπλή χειρουργική μάσκα [βίντεο]
Για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι επίσης σαφής: Δεν θα επιστρέψουν. «Είναι ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να μην εκτίθενται στον κίνδυνο του κορωνοϊού, πρωτίστως για τη δική τους προστασία και βέβαια για την προστασία των ασθενών. Επειδή κανείς δεν περισσεύει στο ΕΣΥ, συνεχίζουμε να καλούμε όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στις θέσεις τους».
Για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ η κα Γκάγκα υπολογίζει ότι είναι στο 2,5%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, που όμως, «προς το παρόν, δεν έχει πολύ σοβαρή επίπτωση στη λειτουργία κρίσιμων τμημάτων και κλινικών». Τέλος για την επέκταση της υποχρεωτικότητας απαντά: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για ν’ αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη και να πείσουμε όλους να κάνουν το εμβόλιο».
Ακολουθεί η συνέντευξη της αναπληρώτριας υπ. Υγείας στο iefimerida.gr
Σε τι βαθμό κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον σήμερα στην Ελλάδα; Υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την Όμικρον; Είναι τελικά ένα απλό κρύωμα; Θα φέρει το τέλος της πανδημίας;
Η Όμικρον φαίνεται πως είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στην Ελλάδα, αφού αφορά έως και 90% των νέων περιστατικών Covid-19. Διεθνώς – και στη χώρα μας – με την επικράτηση της Όμικρον διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες (εισαγωγές σε ΜΕΘ και θανάτους), κάτι που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί πιο ήπια νόσο, κυρίως στον πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τη μεγάλη διαμόλυνση που προκαλεί η Όμικρον και η οποία μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι ακόμη νωρίς για να προβλέψουμε το τέλος της πανδημίας και είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα, δηλαδή μάσκες, αποφυγή συγχρωτισμού και 3η δόση εμβολιασμού που προστατεύει ισχυρά.
Ωστόσο, είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι οδεύουμε προς το τέλος. Κλείσαμε δύο χρόνια νομίζω ότι κοντεύουμε να δούμε τον covid-19 να εξελίσσεται από δω και πέρα σαν τη γρίπη. Θα εξακολουθήσει βέβαια να υπάρχει ο ιός, δεν θα εξαφανιστεί, θα είναι πια μέρος της ζωής μας. Αλλά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Θα τελειώνει σύντομα όλη η ιστορία, είναι θέμα εβδομάδων, αρκεί να έχουμε το νου μας, να ισορροπήσουμε. Είμαστε σε εποχή έντονη διασποράς, πρέπει να φοράμε μάσκα, να τηρούμε τα μέτρα, να προσέχουμε.
Πόσο αντέχει ακόμη το ΕΣΥ; Πόσες εισαγωγές έχουμε και ποιο το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών; Η επίταξη ιδιωτών σημαίνει ότι αναμένετε μεγάλη πίεση;
Το ΕΣΥ εδώ και δύο χρόνια αντέχει χάρη στους ανθρώπους του οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στη φροντίδα όλων των ασθενών. Το ισοζύγιο διαφέρει από μέρα σε μέρα αλλά και από περιοχή σε περιοχή. Δεν έχουν όλες οι περιοχές την ίδια επιβάρυνση.
Η επίταξη αποφασίστηκε – αρχικά στις δυο υγειονομικές περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης – για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και να καλυφθούν τυχόν κενά που προκύπτουν και από απουσίες υγειονομικών λόγω νόσησης και καραντίνας.
Πόσα είναι τα κενά στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή λόγω νοσούντων ιατρών και νοσηλευτών; Οι πληροφορίες μιλούν για 2.500. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε στα νοσοκομεία;
Ο αριθμός είναι δυναμικός και αλλάζει καθημερινά. Υπολογίζουμε ότι οι απουσίες δεν ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 2,5% του προσωπικού του ΕΣΥ. Το ποσοστό δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά προς το παρόν δεν έχει πολύ σοβαρή επίπτωση στη λειτουργία κρίσιμων τμημάτων και κλινικών. Παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία και παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται.
Πότε θα παραδοθούν τα φύλλα επίταξης ιδιωτών γιατρών;
Τα φύλλα επίταξης θα αρχίσουν να επιδίδονται από Δευτέρα, ώστε μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, οι γιατροί θα βρίσκονται στις θέσεις τους.
Τι θα κάνετε με τους χιλιάδες υγειονομικούς που είναι σε αναστολή; Σκέπτεστε να τους επαναφέρετε λόγω της πίεσης στο ΕΣΥ;
Είναι ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να μην εκτίθενται στον κίνδυνο του κορωνοϊού, πρωτίστως για τη δική τους προστασία και βέβαια για την προστασία των ασθενών. Επειδή κανείς δεν περισσεύει στο ΕΣΥ, συνεχίζουμε να καλούμε όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στις θέσεις τους.
Σε αυτό το κύμα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι νοσηλείες παιδιών. Σας ανησυχεί που συμπίπτει με το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα;
Εφόσον τα κρούσματα αυξάνονται, αναλογικά αυξάνονται και τα κρούσματα στα παιδιά. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν παρατηρείται έξαρση εισαγωγών στα παιδιατρικά τμήματα covid. Τα παιδιά που νοσηλεύονται έχουν ήπια νόσο και παίρνουν γρήγορα εξιτήριο, ενώ δεν παρατηρούνται αυξήσεις στις νοσηλείες σε μονάδες. Το άνοιγμα των σχολείων αποφασίστηκε κατόπιν εισήγησης των ειδικών και με ένα από τα πιο εκτεταμένα προγράμματα testing στην Ευρώπη.
Γιατί δεν αναθεωρήθηκε το πρωτόκολλο του 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος; Ποιο είναι το όριο κρουσμάτων για να κλείσει ένα σχολείο;
Η προσέγγιση της Επιτροπής των Ειδικών αλλά και διεθνώς είναι τα σχολικά τμήματα να παραμένουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτά, αλλά με πολύ αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους.
Τα πρωτόκολλα που έχουμε υιοθετήσει για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης από Δευτέρα, προβλέπουν συστηματικούς ελέγχους σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.
Σε περίπτωση κρούσματος, θα γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι κάθε μέρα σε όλη την τάξη, για 5 ημέρες. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σας ανησυχεί η πιθανότητα νέων μεταλλάξεων (π.χ. γρίπη και covid ή η μετάλλαξη Μποτσουάνα; Έχουμε ήδη νοσηλείες τέτοιων περιπτώσεων σε νοσοκομεία;
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις στα νοσοκομεία μας. Παρακολουθούμε συστηματικά την επιδημιολογική κατάσταση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, ώστε να γίνονται εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.
Ποια είναι τα επόμενα μέτρα στο τραπέζι εφόσον ενταθεί το κύμα της πανδημίας; Από πού πρέπει να ξεκινήσουμε;
Για την ώρα προχωρούμε με τα ισχύοντα μέτρα και προτρέπουμε όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν το συντομότερο. Το εμβόλιο είναι το βασικό μας όπλο ενάντια στην πανδημία.
Θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στη χώρα μας; Είστε υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας με ηλικιακά ή άλλα κριτήρια;
Η υποχρεωτικότητα αποφασίστηκε για να θωρακιστούν εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από βαριά νόσο και θάνατο εξαιτίας του κορωνοϊού, δηλαδή όσοι είναι πάνω από 60.
Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για ν’ αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη και να πείσουμε όλους να κάνουν το εμβόλιο.
Πηγή: iefimerida.gr