Λ. Μίχος: Πίσω από κάθε αδειανό ζευγάρι παπούτσια υπάρχει η ιστορία μιας δολοφονημένης γυναίκας
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Ενώ η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η Ημέρα της Γυναίκα ήταν η 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε, εκεί, ως εθνική αργία. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα έθνη.
Ο εορτασμός της φετινής μνήμης για τους αγώνες των γυναικών περιελάμβανε και τη νέα μορφή βίας κατά των γυναικών τη «γυναικοκτονία», όπου ο γενικός όρος της λέξης περιλαμβάνει:
- δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο,
- τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού,
- τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής»,
- τη δολοφονία γυναικών λόγω προίκας,
- τη δολοφονία αυτοχθόνων γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους,
- περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων,
- περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.
Η δολοφονία μιας γυναίκας από ερωτικό σύντροφο και ο θάνατος μιας γυναίκας ως αποτέλεσμα πρακτικής που είναι επιβλαβής για τις γυναίκες. Ως ερωτικός σύντροφος νοείται πρώην ή νυν σύζυγος ή σύντροφος, ανεξάρτητα από το αν ο/η δράστης/στρια έχει μοιραστεί ή μοιράζεται την ίδια κατοικία με το θύμα.
Ο Δήμος μας, πρωτοπόρος όπως πάντα, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση–αφιέρωμα, προκειμένου να τιμήσει τη γυναίκα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της και σε όλους τους ρόλους της. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου μας, «Μέγαρο Μήτρος Σουλιμιώτης» (Σίφνου και Αγίου Γεωργίου) και ώρα 20:00 στις 8-3-2022
Αυτό το οποίο θα πρέπει να τονιστεί είναι η συμμετοχή του Δήμου μας στο κίνημα «strong me». Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε – έτσι όπως είχε συμφωνηθεί μέσω του κινήματος – η φωταγώγηση του συμβολικού μνημείου λόγω της ημέρας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύνδεση με το κίνημα strong me, όπου μίλησε ο Δήμαρχος της πόλης μας Λάμπρος Μίχος και εξέφρασε με μια μεστή δήλωση του, τη συμμετοχή του Δήμου της Αγίας Βαρβάρας και των κατοίκων της κατά της βίας των γυναικών.
Στο μήνυμά του ο Δήμαρχος αναφέρει τα ακόλουθα:
«Και ο Δήμος της Αγ. Βαρβάρας στηρίζει τον αγώνα του strong me για την αντιμετώπιση της πιο ακραίας μορφής έκφυλης βίας της γυναικοκτονίας. Πίσω από κάθε αδειανό ζευγάρι παπούτσια υπάρχει η ιστορία μιας δολοφονημένης γυναίκας. Κάθε αδειανό ζευγάρι είναι μια κραυγή απελπισίας και απόγνωσης. Πρέπει να στήσουμε αυτί να ακούσουμε όλες τις σιωπηλές κραυγές των γυναικών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πρέπει να προλάβουμε! Είναι τώρα αδύνατη η φωνή μας, αλλά θα την δυναμώσουμε για να πάρουν αυστηρό μήνυμα όλοι!».
Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία και από την Αντιδήμαρχο Αλεξάνδρα Φέγγη και ακολούθησε πλούσιο, ενημερωτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στα πλαίσια του αφιερώματος για τον εορτασμό της γυναίκας
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Δήμαρχος, όπως προαναφέραμε καθώς και οι Αντιδήμαρχοι. Παρευρέθηκαν επίσης εργαζόμενοι και πλήθος συνδημοτών μας. Από πλευράς οργάνωσης και αρτιότητας της εκδήλωσης θα αποδώσουμε τα εύσημα στους διοργανωτές και σε όλους όσους συνέβαλαν στο άριστο αποτέλεσμα του αφιερώματος!
Μετά το πέρας τους αφιερώματος ακλούθησε συζήτηση όπου ο Δήμαρχος της Πόλης μας, κ. Λάμπρος Μίχος, είχε τη χαρά να επικοινωνήσει με τους παρευρισκόμενους συμπολίτες μας.
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα αργεντίνικο τάνγκο από δασκάλους της Σχολής Χορού του Δήμου μας.
Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσιος μπουφές. Η ικανοποίηση του κόσμου που παρέστη στην εκδήλωση, ήταν έκδηλη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη ικανοποίηση των όσων κοπίασαν για το άρτιο αποτέλεσμα του αφιερώματος!
Στην εκδήλωση συμμετείχαν:
Σοφία Γασπαρινάτου, Αλεξάνδρα Φέγγη – Αφήγηση
Σπυριδούλα Γραμμένου, Μαίρη Μακρή, Κατερίνα Κωστούλα, Παναγιώτης Ορθοδόξου – Απαγγελία ποιημάτων
Λυδία Αγγελοπούλου, Όλγα Βεντούρη, Δανάη Μπερή, Διονύσης Αποστολόπουλος – Τραγούδι
Βενιαμίν Κουμπάρογλου – Πιάνο
Γιώργος Κωνσταντόπουλος – Μπουζούκι
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σταμάτης Μπερής