Βορίδης: Παράταση των συμβάσεων Covid -Ποιες εξαιρούνται -Τι είπε για μοριοδότηση
Στην παράταση της ισχύος των συμβάσεων για την κάλυψη αναγκών Covid-19 έως τις 31 Μαΐου 2022, την οποία έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε ο Βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης, αποσαφηνίζοντας παράλληλα ότι η παράταση αυτή δεν αφορά συμβάσεις που η διάρκεια τους θα ξεπερνά συνολικά τα δύο έτη.
Απαντώντας στο αίτημα του Βουλευτή του ΜέΡΑ 25 να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, με αφορμή το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Αρσένης, εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ο κ. Βορίδης συνέστησε σε όλους όσοι χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα να είναι προσεκτικότεροι, καθώς η αξιοποίηση συμβασιούχων που προσελήφθησαν για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στην εξυπηρέτηση των πάγιων και διαρκών αναγκών των Δήμων είναι «παρά τω νόμω» και οδηγεί σε ακύρωση των προσλήψεων και καταλογισμό. Έκανε μάλιστα σαφές ότι δεν πρόκειται να παρακάμψει τη νομοθεσία όπως του ζητά η Αριστερά και κάποια Δημοτικά Συμβούλια και κατηγόρησε το ΜέΡΑ 25 και γενικότερα την Αριστερά για χυδαία εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανάγκης για εργασία.
«Παίζετε με την πραγματική αγωνία των ανθρώπων που έχουν τη διάθεση της εργασίας. Δεν γνωρίζετε την ύπαρξη των συνταγματικών διατάξεων που απαγορεύουν τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε μόνιμες προσλήψεις;» διερωτήθηκε.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος η κάλυψη των αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συμπεριληφθεί κανονικά στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων του 2023 που ξεκινάει τον προσεχή Μάιο και τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο δικαίωμα στην εργασία στο Δημόσιο με αδιάβλητες και αντικειμενικές διαδικασίες, δηλαδή μέσω του Α.Σ.Ε.Π.
Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε ανεδαφικό το αίτημα του κ. Αρσένη για χορήγηση ειδικής μοριοδότησης στους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν με συμβάσεις Covid, ενημερώνοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε πρόσφατα τρεις ειδικές μοριοδοτήσεις που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου, η ειδική μοριοδότηση πρέπει να δικαιολογείται από κάποια ειδική αναγκαιότητα της θέσης. «Άλλως, το γεγονός ότι κάποιος που εργάστηκε ως συμβασιούχος δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους ειδική μοριοδότηση έναντι ενός άλλου εργαζομένου που αποκτά την ίδια εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλο φορέα» διευκρίνισε.
Τέλος, χαρακτήρισε κατάκτηση αυτής της Κυβέρνησης τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.
Αρσένης: Να γίνουν αορίστου χρόνου
Για πρώτη φορά -και μετά την πολιτική και συνδικαλιστική πίεση- ακούστηκε από “επίσημα χείλη” η είδηση της παράτασης για δύο μήνες των συμβάσεων των εργαζόμενων Covid στην Αυτοδιοίκηση, μέχρι τις 31 Μαΐου, στη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, είπε ότι οι συμβάσεις αυτών των εργαζόμενων παρατείνονται για δύο μήνες, προσθέτοντας ότι καμία σύμβαση δε θα υπερβεί τα δύο χρόνια.
Να τους μοριοδοτήσετε ουσιαστικά για να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, είπε ο Κρίτων Αρσένης. Και απάντησε ο υπουργός ότι όλοι πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο Δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ. “Θέλετε να τα παρακάμψω όλα αυτά;”, ρώτησε, αλλά “ξέχασε” προφανώς, για παράδειγμα, τις προσλήψεις 1.500 ειδικών φρουρών εκτός ΑΣΕΠ και εκτός Πανελληνίων ή την τροπολογία που προέβλεπε τη μετάταξη του προσωπικού Υποδιεύθυνσης Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΥΠ σε υπηρεσίες της ΕΛΑΣ παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ.
Μας είπε ο υπουργός ότι δε θα εκδοθεί προκήρυξη το 2022 για θέσεις καθαριότητας στους Δήμους, και αν εκδοθεί -αν- για το 2023, δε θα λάβουν οι εργαζόμενοι αυτοί ειδική μοριοδότηση, επειδή “δεν επιτρέπεται”. Ξέχασε προφανώς ο υπουργός ότι μόλις πριν από λίγους μήνες στην προκήρυξη για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” μοριοδοτήθηκαν για 84 μήνες οι εργαζόμενοι, έλαβαν δηλαδή αυξημένη μοριοδότηση.
Μας είπε ο υπουργός ότι κατέπεσαν στο ΣτΕ ειδικές μοριοδοτήσεις -αλλά στην πραγματικότητα καμία προκήρυξη δεν έχει κριθεί παράνομη από το ΣτΕ. Και είπε ότι το 24μηνο το έθεσε το υπουργείο ως χρονικό όριο στους συμβασιούχους covid, ενώ αυτό ισχύει ήδη από το Προεδρικό Διάταγμα του 2004, και παρότι η κοινοτική οδηγία του ‘99 προβλέπει ότι οι αλλεπάλληλες συμβάσεις πρέπει να μετατρέπονται σε μόνιμες, χωρίς να θέτει κανένα χρονικό όριο.
Μας είπε ο υπουργός ότι η παράταση των συμβάσεων ισχύει μέχρι το τέλος Μαΐου. “Μας λέτε ότι οι προσλήψεις έγιναν για τον κορονοϊό”, είπε ο Κρίτων Αρσένης. “Μας ανακοινώνετε ότι λήγει τον Μάιο; Πώς να εξηγήσουμε ότι οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν για τον κορονοϊό δε χρειάζονται άλλο;”. Είναι διαφορετικές οι ανάγκες, ήταν η απάντηση.
Ο Κρίτων Αρσένης κατέθεσε στα πρακτικά της βουλής ψήφισμα του Δήμου Αθηναίων πριν από λίγες εβδομάδες, στο οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν ανάγκες μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα, οι οποίες “δε θα παύσουν να υφίστανται και μετά τη λήξη των συμβάσεων εργασίας τους”. Και τονίζει ότι έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία αυτή τη διετία, που τους καθιστά απολύτως αναγκαίους για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου, ενώ σημειώνει ότι θα συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους αν προσφύγουν στα δικαστήρια.
Το πώς αντιμετωπίζει την εργασία και τους εργαζόμενους ο κ. Βορίδης δε μας εκπλήσσει. Όταν προκηρυχθούν οι θέσεις για την Αυτοδιοίκηση, μας είπε, θα δούμε τι θα μας ζητάνε οι Δήμοι, “μηχανικούς” και “οικονομολόγους”, ή “αυτές τις θέσεις”. “Αυτές” οι θέσεις -οι άνθρωποι στην καθαριότητα, στη φύλαξη, στο πράσινο- αυτές οι θέσεις εμείς λέμε ότι κράτησαν όρθια την κοινωνία, και είναι “αυτές οι θέσεις” με θαυμαστικό.
πηγή: aftodioikisi.gr