Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια, η Αγία Βαρβάρα τίμησε την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Λόγω της πανδημίας, κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια, η γιορτή δεν είχε την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει. Φέτος, όμως, ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει, προκειμένου οι κάτοικοι της πόλης να χαρούν και να τιμήσουν την ημέρα της Επανάστασης και την θυσία των ηρώων του ’21, όπως αξίζει.
Η διοργάνωση άψογη, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Αρχικά, η δοξολογία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελεούσας, με τον π. Βασίλειο να τελεί την θεία Λειτουργία. Εν συνεχεία, μαθητές, κάτοικοι, φορείς της πόλης, προσκεκλημένοι κυβερνητικοί παράγοντες, υπ. βουλευτές, κομματικές αντιπροσωπείες και η Δημοτική Αρχή, μετέβησαν στο Ηρώο της πόλης, όπου η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Ο ΦΑΡΟΣ», κ. Σοφία Σαββίδου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και με απόλυτη τάξη ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο, ο οποίος κατέθεσε δύο στεφάνια, για τον αρχιστράτηγο Θ. Κολοκοτρώνη και για όλους του πεσόντες ήρωες, τα πολιτικά κόμματα, τους Διοικητές του τοπικού Αστυνομικού τμήματος και Ασφαλείας, τα σχολεία καθώς και συλλόγους γονέων, εθνικοτοπικών οργανώσεων –Ηπειρωτών, Κρητών, Ποντίων-, την ΑΠΕ-Αγία Ελεούσα.
Εν συνεχεία, οι επίσημοι κατέλαβαν τις θέσεις τους στην εξέδρα και παρακολούθησαν την εντυπωσιακή παρέλαση στην οποία έλαβαν μέρος όλα τα σχολεία της πόλης –δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια- οι εθνικοτοπικές οργανώσεις και οι ακαδημίες της ομάδας μας ΑΠΕ-Αγία Ελεούσα.
Οι υπερήφανοι γονείς, συγγενείς και φίλοι των παιδιών έβλεπαν τα νιάτα της πόλης, τα νιάτα της Ελλάδας να παρελαύνουν με το βλέμμα σταθερά προσηλωμένο στο μέλλον, με βήμα στιβαρό, που έδινε την υπόσχεση εγγύησης, ότι αν χρειαστεί η πατρίδα η Νέα γενιά της είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της.
Στο πέρας της παρελάσεως, Ο Δήμος προσέφερε ένα γλυκό σε κάθε μαθητή και ο Δήμαρχος, κ. Λάμπρος Μίχος, συνοδεύομενος από τον πρόεδρο του Δ.Σ, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, επισκέφθηκε τα καταστήματα της πόλης, ανταλλάσοντας ευχές με τους θαμώνες και το προσωπικό.
Προσκεκλημένοι, επίσημοι και κάτοικοι της πόλης, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την άριστη διοργάνωση, αλλά και την χαρά τους γιατί, επιτέλους, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα δόθηκε η δυνατότητα να γιορτάσουν την μεγάλη αυτή ημέρα.
O πανηγυρικός λόγος που εκφώνησε η κ. Σαββίδου:
[Εκφώνηση Πανηγυρικού της Ημέρας
25η Μαρτίου 2022
Σοφία Σαββίδου
Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγ.Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ»
25η Μαρτίου. ημέρα ορόσημο της Επανάστασης του 1821. Του μεγάλου αγώνα της Πατρίδας μας, για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού. Ολόκληρο το σκλαβωμένο έθνος μας ανταποκρίθηκε σύσσωμο, όπου υπήρχαν Έλληνες, Στο Μοριά, στη Ρούμελη, στα νησιά, στη Μακεδονία… ακόμα και στον Εύξεινο Πόντο.
Σήμερα θα ξεδιπλώσουμε μια πτυχή της Ιστορίας μας, σχεδόν αποσιωπημένης, αυτής της Συμβολής και των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου
Αν και οι Έλληνες του Πόντου βρισκόντουσαν στα βάθη της Ανατολής, με το φόβο και τον τρόμο να κυριαρχεί παντού… Δεν δίστασαν καθόλη την διάρκεια της Επανάστασης, να συνδράμουν στον αγώνα του Γένους με οποιοδήποτε τρόπο, δίνοντας και αυτοί τον φόρο τον αιματηρό για την Ελευθερία της σημερινής μας πατρίδας. 1814. ιδρύεται η Φιλική Εταιρεία στην Οδησσό και το 1820 αρχηγός της ορίζεται ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, Ποντιακής Καταγωγής με ρίζες από την Τραπεζούντα του Πόντου
Το αρχικό σχέδιο της Φιλικής Εταιρίας ήταν η έναρξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, έφτασαν όμως νέα ότι η Υψηλή Πύλη των Οθωμανών αποκάλυψε τα σχέδια των επαναστατών.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και ενώ βρισκόταν στην Μολδοβλαχία αποφάσισε να ξεκινήσει άμεσα την Επανάσταση ακόμα και από εκεί, για να αποσπάσει την προσοχή της Πύλης, από τις επαναστατικές ζυμώσεις στην Ελλάδα. 24 Φεβρουαρίου 1821 εκδίδει την προκύρηξη «Μάχου υπέρ πίστεως και Πατρίδος», όπου καλούσε στα όπλα τους Έλληνες.
Ήταν αδύνατον λοιπόν, Από το προσκλητήριο αυτό, για την εθνική παλιγγενεσία να απουσιάζουν οι Τραντέλληνες, οι απόγονοι των θρυλικών Ακριτών Έλληνες νέοι σπουδαστές σπεύδουν από διάφορα μέρη και οργανώνεται ο «Ιερός Λόχος».
Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές πολλοί ήταν Ποντιακής καταγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Σουλτάνος κηρύξε τον Ιερό Λόχο ως Εύξεινο Ποντιακή στρατιωτική μονάδα και με την πρόφαση αυτή, εξόντωσε τους Προκρίτους της Αργυρούπολης και άλλων περιοχών του Πόντου.
7 Ιουνίου 1821. Μάχη στο Δραγατσάνι
Μία από τις ηρωικότερες μάχες ανάμεσα στην ελληνική ψυχή και τον τουρκικό στρατό. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης μαζί με τον Ιερό Λοχο και τα αδέλφια του πολεμούν με αυταπάρνηση και τόλμη.
Επέρχεται ήττα και οι πέρισσότεροι πέφτουν στο πεδίο της Μάχης. Ο ίδιος Προδομένος από εχθρούς και φίλους, φυλακίζεται και πεθαίνει λησμονημένος στη Βιέννη το 1828.
Η πατριωτική όμως παράδοση της οικογένειας των Υψηλαντών, δεν σταματά.«Ότι έχω είναι για την Πατρίδα», λέει περήφανη για τους γιούς της η μάνα Υψηλάντη.
Ο Δημήτριος Υψηλάντης με την έναρξη της επανάστασης αναλαμβάνει να αντιπροσωπεύσει τον αδερφό του, Αλέξανδρο, ως πληρεξούσιος του Γενικού επιτρόπου Αρχής στο Μoριά και προσπαθεί να οργανώσει τακτικό στρατό. Η προσπάθεια του όμως να περιορίσει την ισχύ των κοτζαμπάσηδων είχε σαν αποτέλεσμα την εκδίωξη του. Ο λαός απαίτησε την αποκατάσταση του και ύστερα από προσπάθειες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη επανήλθε. Μάλιστα ο Κυβερνήτης Καποδίστριας τον προάγει σε Αρχιστράτηγο. Παίρνει μέρος σε πολλές Μάχες, στο Ναύπλιο, στο Άργος, στην Αθήνα, στα Δερβενάκια, στους Μύλους μαζί με το Μακρυγιάννη και στην Πέτρα Βοιωτίας, η οποία ήταν η τελευταία και η νικηφόρα Μάχη της Επανάστασης. οι Τούρκοι αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν.
3 Φεβρουαρίου 1830 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Η Επανάσταση ξεκίνησε με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη Ποντιακής Καταγωγής και τελείωσε με τον Δημήτριο Υψηλάντη Ποντιακής καταγωγής. Μία οικογένεια, η οποία θυσίασε θέσεις, πλούτο, καριέρα για να πρωτοστατήσει στον Υπερ Πάντων Αγώνα. Και δεν ήταν μόνο η οικογένεια Υψηλαντών. Πολλές ακόμα οικογένειες από τον Εύξεινο Πόντο ενίσχυσαν τον μεγάλο αγώνα της ανεξαρτησίας με διάφορους τρόπους.
Οι παραθαλάσσιες ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας έδιναν σημαντική βοήθεια στους επαναστάτες, και ας προκαλούσαν περισσότερο την οργή των Οθωμανών εναντίον τους
Υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με τη συνεισφορά του ποντιακού ελληνισμού στον αγώνα του 1821, και αυτό γιατί … η ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή των γραπτών μνημείων κατά την διάρκεια της Γενοκτονία των Ποντίων επέφερε και την καταστροφή όλων των μαρτυριών.
Σε γραπτά όμως κείμενα αγωνιστών του ’21 πολλές φορές γίνεται μνεία για «Μαυροθαλασσίτες», «Τραπεζούντιους», «Σινωπείς», «Αργυρουπολίτες» αποδεικνύοντας ότι όλοι αυτοί , ήταν Πόντιοι Εθελοντές που πολέμησαν γενναία στον αιματηρό αγώνα της ανεξαρτησίας.
Σήμερα 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού και 201 χρόνια μετά την Επανάσταση αναλογιζόμαστε τις διακηρύξεις του Ρήγα Φεραίου, το συγκινητικό κάλεσμα του Υψηλάντη, τις αναλύσεις του Κοραή, τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, τις θρυλικές εμψυχώσεις του Κολοκοτρώνη και πάνω από όλα πως ανέτειλε ο ήλιος της Ελευθερίας.
Εμείς ως γνήσιοι απόγονοι αυτών των ηρώων φωτιζόμαστε από τις αρχές και τις αξίες του ́21.
Γνωρίζουμε ότι «ο πόλεμος είναι η επιστήμη της καταστροφής» και επειδή και σήμερα στον 21ο αιώνα εξακολουθούν να διεξάγονται πόλεμοι, εμείς βροντοφωνάζουμε ΝΑΙ στην Ειρήνη και τασσόμαστε αλληλέγγυοι με τα αθώα θύματα.
Ο ηρωικός αγώνας για ελευθερία και ανεξαρτησία μας καθοδηγούν, μας εμπνέουν και οδηγούν την πορεία του έθνους μας.
Ζήτω η Ελλάδα και οι απανταχού της Γης Έλληνες.]