Ιάκωβος Καμπανέλλης – Λάμπρος Μίχος: Μια φιλική σχέση που έγινε δύναμη δημιουργίας…
Ένδεκα χρόνια πριν, στις 29 Μαρτίου 2011, έφυγε από κοντά μας η μεγάλη μορφή της σύγχρονης λογοτεχνίας, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.
Για το έργο του, οτιδήποτε και να πει κανείς, πάλι λίγο είναι. Ο Καμπανέλλης ουσιαστικά, είναι ο συγγραφέας που δημιούργησε το σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Θυμάμαι την πρώτη φορά που είδα την παράσταση του έργου του «Γράμμα στον Ορέστη», αισθάνθηκα ότι βρισκόμουν εμπρός στην συνέχεια των αρχαίων τραγικών.
Μπορεί κάποιος να αγνοεί το «Μεγάλο μας Τσίρκο», την σπουδαία παράσταση που ταρακούνησε την δικτατορία; Ποιος δεν αισθάνθηκε μέχρι το μεδούλι την συγκίνηση και την γλυκιά μελαγχολία που δημιουργεί η «αυλή των θαυμάτων»;
Τέλος, υπάρχει Έλληνας που δεν ρίγησε στο άκουσμα της «μπαλάντας του Μαουντχάουζεν» ή δεν αναπόλησε άλλες εποχές και καταστάσεις ακούγοντας την «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα»; Τραγούδια που οι στίχοι του Καμπανέλλη και οι μουσικές των Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου και άλλων, έγραψαν ιστορία και μέλλουν να μείνουν για πάντα στις καρδιές και στα χείλη των Ελλήνων.
Για την πόλη μας ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έχει ιδιαίτερη σημασία. Η σχέση του με τον Δήμαρχο κ. Λάμπρο Μίχο, έκανε δυνατή την υλοποίηση του οράματος του σημερινού μας Δημάρχου για την δημιουργία ενός φορέα καλλιτεχνικής παιδείας, μιας Σχολής Δραματικής Τέχνης, που θα έδινε την δυνατότητα σε νέους να σπουδάσουν.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης με σεμνότητα και πάθος έδωσε ό,τι καλλίτερο είχε προκειμένου, μία τέτοια εκπαιδευτική δομή να συγκροτηθεί στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ενός Δήμου και να παρέχει θεατρική παιδεία σε μία περιοχή της Αθηναϊκής περιφέρειας, με δίδακτρα τα οποία θα καθιστούσαν εφικτή για τα νέα παιδιά -εκείνα που οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν επέτρεπαν εύκολα την φοίτηση στις ιδιωτικές σχολές-, να ακολουθήσουν το όνειρό τους και να διαγράψουν την δική τους πορεία στον επαγγελματικό, θεατρικό στίβο.
Και η προσπάθεια των δύο αυτών ανδρών, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο Δήμαρχος –παρά τις αντίθετες φωνές και τα σκωπτικά σχόλια ορισμένων-, ανέλαβε την ευθύνη και το ρίσκο και προχώρησε στην ίδρυση της Σχολής. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης δίδαξε σε αυτήν και με το κύρος, το πάθος του για προσφορά, η περίσσεια γνώσης και ταλέντου έκαναν την Σχολή μας μία από τις πρώτες πανελληνίως.
Ο κ. Μίχος και ο Δήμος της Αγίας Βαρβάρας, ως ελάχιστο φόρο τιμής, ως ελάχιστη αναγνώριση στην κεφαλαιώδη προσφορά του στην πόλη, διοργάνωσαν μουσική παράσταση (ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής) όταν εξελέγη Ακαδημαϊκός, ενώ ανάλογες παραστάσεις με πρωτοβουλία του Δήμου ανέβηκαν στην Ρωμαϊκή Αγορά, στην Λυρική Σκηνή (θέατρο Ολύμπια) και στην πόλη μας στο ανοικτό θέατρο στο παλιό λατομείο.
Ακόμη, ο ίδιος ο κ. Μίχος πραγματοποίησε δύο ομιλίες στην Ολομέλεια της Βουλής για το έργο και την προσωπικότητα του αείμνηστου Καμπανέλη, ενώ, το θερινό θέατρο του Δήμου θα φέρει την ονομασία «Ιάκωβος Καμπανέλλης», κάτι που ήδη συμβαίνει με την Δραματική Σχολή του Δήμου.
Αυτές τις ημέρες, κοιτώντας τον ουρανό, ας απευθύνουμε μία ευχή, και ας ψιθυρίσουμε «Ιάκωβε σε ευχαριστούμε»…