Αφιέρωμα στην παραδοσιακή ενδυμασία του φουστανελλοφόρου
Η ιστορία της φορεσιάς του φουστανελλοφόρου παρουσιάστηκε από τον Θεοδόση Καλλιάδη, διακεκριμένο, στον χώρο της παράδοσης, ελληνοράφτη, ο οποίος χάρισε μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά, χτες Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, στις 7.00μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Μήτρου Σουλιμιώτη, σε μια προσπάθεια του Δήμου και του Σχολείου Παράδοσης και Λαογραφίας ανάδειξης της παράδοσής μας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Η προέλευση όλων των εξαρτημάτων της συγκεκριμένης φορεσιάς, από την κεφαλή, με το φέσι, έως τα τσαρούχια, η ετυμολογία των ονομασιών τους, τα στάδια εξέλιξης της ενδυμασίας, η πρακτική χρησιμότητά της τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στις μάχες κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, τα υλικά που χρησιμοποιούσαν, η λειτουργικότητα της ελληνικής φορεσιάς σε σχέση με τη δυτική, τη φράγκικη για την εποχή και πλήθος άλλων στοιχείων, καθήλωσαν τους ακροατές μέσα από μια πολλή γλαφυρή περιγραφή και γεμάτη χιούμορ, ανάλαφρη αλλά και λεπτομερή εξιστόρηση. Ο ομιλητής απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού καταρρίπτοντας αρκετούς σύγχρονους μύθους σχετικούς με τη φουστανέλλα, διαφωτίζοντας με την ιστορική αλήθεια της φορεσιάς.
Ο κύκλος αυτών των σεμιναρίων θα συνεχιστεί και με άλλες παραδοσιακές ελληνικές ενδυμασίες, τόσο από τον κ. Καλλιάδη όσο και από άλλους ομιλητές, έγκριτες προσωπικότητες του χώρου της παράδοσης.