«Πλην Λακεδαιμονίων», με ισχυρή πλειοψηφία η Βουλή επικύρωσε την Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία.
Γράφει ο Λυκούργος Χατζάκος
Η υπερψήφιση της ΕλληνοΑμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας στην χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, έγινε αφορμή για σειρά πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, αλλά και δηλώσεων εκ μέρους υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων.
Σε κάθε περίπτωση η Τουρκική πλευρά εμφανίζεται ανήσυχη και όλοι συμφωνούν στο ότι η ισορροπία στο Αιγαίο αλλάζει. Ήταν μεγάλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι Ελληνικές Αμυντικές δαπάνες είχαν σχεδόν εκμηδενιστεί, με σοβαρές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του οπλοστασίου της χώρας.
Σήμερα, η Τουρκική ηγεσία καλείται να βρει απαντήσεις αφ’ ενός στα μαχητικά Rafale και την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία και στην αναβάθμιση των 85 Ελληνικών F16 σε F16 block 70 viper προκαλούν την αγωνία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας καθώς βλέπει να χάνει έδαφος, δίχως, μάλιστα ορατή την δυνατότητα ανάσχεσης της κατάστασης.
Η επικείμενη στάθμευση των Αμερικανικών F35 στην Σούδα, η δημιουργία βάσης στην Αλεξανδρούπολη και η αναβάθμιση της Σκύρου καθιστούν έντονη την Αμερικανική παρουσία στο Αιγαίο καθώς επίσης, εμφανίζουν τις ΗΠΑ να μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους από την Τουρκία, το οποίο πλέον μετατοπίζεται προς την Ελληνική πλευρά αναγνωρίζοντάς την έμπρακτα ως συνεπή και αξιόπιστο συνομιλητή και σύμμαχο. Αυτό, μάλιστα, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εφ’ όσον συμβαίνει σε μία ιστορική φάση κατά την οποία οι ΗΠΑ εστιάζουν σε άλλες περιοχές του πλανήτη και παίρνουν θέσεις για την αντιμετώπιση της Σινικής απειλής στην Νότια Σινική θάλασσα και τον Δυτικό Ειρηνικό.
Επιπρόσθετος, παράγοντα άγχους για την Άγκυρα συνιστά η στάση της Αμερικανικής πλευράς η οποία αφ’ ενός, στηρίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα των Αθηνών και αφ’ ετέρου, αποκλείει ρητά κάθε αίτημα για παροχή υποστήριξης είτε με την προμήθεια νέων είτε με την υλοποίηση προγράμματος αναβάθμισης των Τουρκικών F16 –κάτι το οποίο περιπαθώς αποζητά η Τουρκική αεροπορία. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, όχι, μόνον, απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε σκέψη ικανοποίησης των Τουρκικών αιτημάτων, αλλά, υποχρέωσε τους γραφειοκράτες του State Department να ανασκευάσουν άρδην τις δηλώσεις που είχαν δει το φώς της δημοσιότητας σχετικά με τον αγωγό EastMed και να δηλωθεί από το Αμερικανικό κέντρο της διπλωματίας ότι ο East Med είναι πάντοτε «πάνω στο τραπέζι». Να σημειωθεί η ενίσχυση της Αμερικανικής και εν γένει Δυτικής δυσαρεσκείας εξαιτίας των δηλώσεων του προέδρου Ερντογάν για την επικείμενη ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας (δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει «θετικές σκέψεις» για την ένταξή τους), πέραν της παγιωμένης δυσθυμίας του Αμερικανικού παράγοντα για την εγκατάσταση Ρωσικών οπλικών συστημάτων (S400) στην Τουρκία.
Τέλος, είναι αναμενόμενο το γεγονός ότι, συναισθήματα χαράς και αισιοδοξίας δεν πρόκειται να κυριαρχούν στην Άγκυρα κατά την στιγμή που ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα πραγματοποιεί την προαναγγελθείσα ομιλία του ενώπιον των δύο Αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων κατά την κοινή συνεδρίασή τους.
Με τη πλήρη και εις βάθος αεροπορική κάλυψη του εναέριου χώρου στο Αιγαίο και την Ασιατική ενδοχώρα με τα Rafale και τα πλήρως αναβαθμισμένα F16 καθώς και με την ναυτική υπεροπλία που συνεπάγεται η προμήθεια των 4 Γαλλικών φρεγατών η Ελλάς αποκτά προδήλως σημαντικό πλεονέκτημα ισχύος, γεγονός που μεταφράζεται σε ισχύ αποτροπής της Τουρκικής επιθετικότητας. Ο συνδυασμός δε της ενισχυμένης, πλέον, Αμερικανικής παρουσίας στο Αρχιπέλαγος και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου δημιουργεί πολλαπλά επεισόδια στους εγκεφάλους του Τουρκικού επιτελείου.
Βεβαίως, σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι «mission accomplished». Δεν σημαίνει ότι τελείωσε η αντιπαράθεση και η Τουρκία θα μπει στο περιθώριο. Οι κίνδυνοι εμφιλοχωρούν και πάντοτε. Η Ελληνική Διπλωματία, οφείλει να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, να κεφαλαιοποιεί τις επιτυχίες της και να διδάσκεται από τις αποτυχίες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προβάλλεται το γεγονός της επιθετικότητας και της Τουρκικής ασυναρτησίας και το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει κουρνιαχτό για το Ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, όχι γιατί η Ελλάς έχει επιθετικές βλέψεις –αυτό είναι ξεκάθαρο-, αλλά γιατί η ίδια η Τουρκική υψηλή στρατηγική εμπεριέχει επιβουλές έναντι της Ελλάδας.
Πάντως, την στιγμή αυτή, οι εξελίξεις είναι θετικές για την χώρα μας και οφείλουμε να σημειώσουμε την ισχυρή πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκε η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία στην Βουλή, αλλά και να υπογραμμίσουμε την σχιζοειδή στάση της Αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, η οποία ξεκίνησε την διαπραγμάτευση όταν ήταν κυβέρνηση και καταψήφισε στην αντιπολίτευση, μην δυνάμενη να αποστεί από την ελληνική συνήθεια, από την κακοδαιμονία του κομματικού και μικροπολιτικού καιροσκοπισμού.