Αυτοί που φέσωσαν την Περιφέρεια, ζητάνε και τα ρέστα
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Παράταξη Δύναμη Ζωής που έχει επικεφαλής την κα Δούρου, με αφορμή τον Οικονομικό Απολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το 2021, αποτελεί μνημείο θράσους και ψεύδους, που ακόμη και ο Γκαίμπελς θα δίσταζε να εκδώσει. Στα ασύστολα ψεύδη της συγκεκριμένης παράταξης, θα απαντήσουμε σημείο προς σημείο, με αλήθειες.
Αλήθεια πρώτη, αποτελεί ασύστολη συκοφαντία ο ισχυρισμός πως η σημερινή Διοίκηση δεν τηρεί κανόνες διαφάνειας όσον αφορά τις διαδικασίες προμηθειών κι απευθείας αναθέσεων. Όλες οι διαδικασίες που ακολουθούμε τηρούν απόλυτα τη νομιμότητα και υπόκεινται στους πολλαπλούς ελέγχους των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών.
Αλήθεια δεύτερη, ο χρόνος διεξαγωγής της συζήτησης του δημόσιου απολογισμού δεν επηρεάζει την ουσία της διαδικασίας, όποτε κι αν αυτή διεξαχθεί, αφού αφορά έργα και δράσεις που έγιναν τη χρονιά που μας πέρασε. Η σημερινή Διοίκηση δεν φοβάται το δημόσιο έλεγχο, αντίθετα τον επιδιώκει με κάθε αφορμή.
Αλήθεια τρίτη, απαιτεί να διαθέτει η παράταξη της κας Δούρου τεράστιο θράσος για να ισχυρίζεται πως ευθύνεται η σημερινή Διοίκηση για την πραγματικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Αττικής, αφού η προηγούμενη Διοίκηση ήταν αυτή:
- Που δημιούργησε μια τεράστια «φούσκα» στα οικονομικά της Περιφέρειας, φορτώνοντας την επόμενη Διοίκηση με τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις και βάρη, γνωρίζοντας πως η φούσκα αυτή δεν θα σκάσει στα δικά της χέρια.
- Που διαμόρφωσε ένα τεράστιο τεχνικό πρόγραμμα, με προβλέψεις για εκτέλεση έργων προϋπολογισμού άνω του 1,8 δις ευρώ, ενώ στο ταμείο της άφησε στη σημερινή διοίκηση μόλις 380 εκ.. Η «μαύρη τρύπα» του 1,42 δις ευρώ είναι η «μαύρη κληρονομιά» Δούρου και Καραμάνου, στους πολίτες της Αττικής και τη σημερινή Διοίκηση. Υπέγραφαν προγραμματικές με τους δήμους κι έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, γνωρίζοντας πως δεν έχουν στο ταμείο χρήματα για να τα υλοποιήσουν. Και με τον τρόπο αυτό υποθήκευσαν το μέλλον της Αττικής κι έδεσαν τα χέρια όχι μόνον της σημερινής, αλλά και πολλών μελλοντικών Διοικήσεων της Περιφέρειας.
- Ενώ γνώριζαν ότι δεν έχουν χρήματα στο Ταμείο, χρησιμοποιούσαν τους ελάχιστους πόρους της Περιφέρειας για να χρηματοδοτούν άσχετες δράσεις και προμήθειες, που δεν ανήκαν στις αρμοδιότητές μας, αλλά διευκόλυναν το αφήγημα της προηγούμενης Κυβέρνησης . Από την αγορά ρυπογόνων diesel λεωφορείων για το Υπουργείο του κ. Σπίρτζη, μέχρι την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για το Υπουργείο του κ. Πολάκη.
- Η προηγούμενη Διοίκηση της κας Δούρου ήταν ανίκανη να διεκδικήσει και αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους. 34% ήταν η απορροφητικότητα όταν παρέδωσαν στη σημερινή διοίκηση και σήμερα ξεπερνά το 87%.
- H σημερινή Διοίκηση είναι αυτή που εξασφάλισε μετά από ισχυρή διαπραγμάτευση αυξημένους πόρους πάνω από 60% μέσα από το νέο ΕΣΠΑ. Από 1 δις που ήταν το προηγούμενο ΕΣΠΑ, σε 1,6 δις που είναι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ.
- Η σημερινή Διοίκηση έχει εξασφαλίσει για έργα στην Αττική μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από 200 εκ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022.
- Το δήθεν πλεόνασμα των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 58 εκ. ευρώ που ισχυρίζονται ότι άφησαν, είναι αποτέλεσμα δημιουργικής λογιστικής, ένα ακόμη fake news της παράταξης που έχει αναγάγει το ψέμα σε επιστήμη. Πως είναι δυνατόν να μιλούν για πλεονάσματα, όταν έχουν δημιουργήσει υποχρεώσεις που έχουν βάλει μέσα το ταμείο της Περιφέρειας πάνω από 1,4 δις ευρώ;;
Αλήθεια τέταρτη, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από το να κατηγορείται η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας για δήθεν «πρωτιά στις διαλύσεις έργων». Όλες οι συμβάσεις που έχουν διαλυθεί, είναι συμβάσεις που έγιναν την δική τους περίοδο, στις οποίες δόθηκαν τεράστιες εκπτώσεις και οι εργολάβοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, ή στηρίχθηκαν σε πρόχειρες μελέτες.
Τολμά να μιλά η προηγούμενη Διοίκηση για την ανάπλαση του Φαλήρου;
Για ένα έργο που ενώ γνώριζαν πως για να γίνει απαιτούνταν πάνω από 400 εκ,. ευρώ, αυτοί
- το ξεκίνησαν χωρίς να το εντάξουν σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης,
- πήραν απλά από το ταμείο της Περιφέρειας 100 εκ. που δεν επαρκούσαν για το έργο ,
- χωρίς να έχουν επαρκείς και σοβαρές μελέτες.
Αυτός ήταν ο σοβαρός σχεδιασμός της διοίκησης Δούρου, ξεκινάμε πρόχειρα, λίγο πριν τις εκλογές, χωρίς μελέτες και χωρίς τα χρήματα, σκάβουμε κι αφήνουμε λόφους από χώμα στο παραλιακό μέτωπο και στη συνέχεια, όταν χάσαμε τις εκλογές, ζητάμε τα ρέστα. Ζητάμε από τους επόμενους, το λογαριασμό για τη δική μας προχειρότητα.
Την ίδια τακτική ακολούθησαν σε πολλά έργα, τα οποία ήρθε η σημερινή Διοίκηση να τα πιάσει από την αρχή, να κάνει σοβαρές μελέτες, να βρει χρηματοδότηση και να τα εκτελέσει.
Σε κάθε περίπτωση, μαθήματα οικονομικής διαχείρισης κι αποτελεσματικότητας, από τους ανθρώπους της Διοίκησης Δούρου δεν δεχόμαστε. Το μη έργο τους και τα έργα μας άλλωστε μιλούν από μόνα τους.