Ένα νέο τοπόσημο, ένα ανοικτό μουσείο φυσικής ιστορίας στην πόλη μας (foto, video)
Ελαιόδεντρα τα οποία ξεριζώθηκαν αναγκαστικά λόγω των έργων της ΕΡΓΟΣΕ, και που η εταιρία δεν θέλησε να κόψει, αλλά αναγνωρίζοντας την σημασία και τους συμβολισμούς της ελιάς για τους Έλληνες και ειδικά τους Αθηναίους, μετέφερε και μεταφύτευσε με την συνδρομή του Πράσινου Ταμείου σε δήμους της χώρας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση υϊοθεσίας τους.
Όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερο δημοσίευμά μας, ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους 60 δήμους της χώρας που επελέγη για την δράση αυτή.
Με την ευγενή συνδρομή του προέδρου του Πράσινου ταμείου κ. Στάθη Σταθόπουλου έγινε δυνατή η μεταφορά των υπερχιλόχρονων 5 δένδρων στην πόλη και με την συστηματική και υπεύθυνη εργασία των συνεργείων της Τεχνικής και της Υπηρεσίας Πρασίνου & Περιβάλλοντος –οι οποίες, ομολογουμένως, συνεργάσθηκαν άψογα υπό την καθοδήγηση των αρμόδιων προϊσταμένων της Διοίκησης και του Δημάρχου κ. Λάμπρου Μίχου-, κατασκευάσθηκε και προετοιμάσθηκε ο κατάλληλος χώρος στην είσοδο της πόλης όπου και τοποθετήθηκαν.
Χθες, 22 Ιουνίου 2022, η πόλη υποδέχθηκε και επισήμως τα δένδρα-σύμβολα σε ειδική εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Δήμος. Ο κ. Δήμαρχος στην ομιλία του, έκανε μια λεπτομερή αναφορά στους μύθους και την παράδοση που αναδεικνύουν το πόσο σημαντική είναι η ελιά για τους Έλληνες καθώς και στην πολύτιμη συνδρομή του προέδρου του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθη Σταθόπουλου, ο οποίος ευγενώς προσέφερε την οικονομική στήριξη του Ταμείου για την μεταφορά και μεταφύτευση των δένδρων.
Η ελιά, λοιπόν, δένδρο που με τους καρπούς του τρέφει τον άνθρωπο, στην φιλόξενη σκιά του επιτρέπει σε διαβάτες να ξαποσταίνουν –όπως ο Οιδίποδας κατά την πορεία του από τις Θήβες προς τους Δελφούς-, στεφανώνει Ολυμπιονίκες και τέλος, προσφέρεται ως σύμβολο ειρήνης και καταλαγής των αντιπαραθέσεων. Δένδρο που έδωσε την νίκη για την ονομασία της πόλης των Αθηνών, όταν ο Ποσειδώνας διαγωνίστηκε με την Αθηνά για την προστασία της και η Αθηνά –θεά της Σοφίας-, χάρισε την ελιά στην πόλη.
Διδακτική η ομιλία του Λάμπρου Μίχου που με σύντομο και περιεκτικό λόγο έκανε όλη την προαναφερθείσα ιστορική αναδρομή, από τα χρόνια του Κέκροπα μέχρι σήμερα και ανέλυσε τους λόγους που η ελιά έχει ιδιαίτερη σημασία και η φύτευση των 5 υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στην πόλη μας είναι ένα σημαντικό βήμα στην αισθητική, αλλά και ουσιαστική ανάδειξη της εικόνας της καθώς και η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας ήταν μέρος της Κεκροπίας Γης, των Αθηνών της κλασσικής αρχαιότητας.
Ένα νέο τοπόσημο, ένα ανοικτό μουσείο φυσικής ιστορίας απέκτησε επομένως η πόλη μας, χάριν στις εναργείς προσπάθειες και το όραμα του Δημάρχου Λάμπρου Μίχου και των συνεργατών του στην Διοίκηση, για μία πόλη-πρότυπο που θα κάνει περήφανους τους κατοίκους της.
Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα το οποίο κάλυψε το σύνολο κρουστών του Δημοτικού Ωδείου της πόλης υπό την διεύθυνση του καθηγητή κρουστών του ωδείου κ. Γιάννη Καλκάνη και την συμμετοχή των μαθητών του κ. Γιάννης Λάγιου και του π. Νικηφόρου Δημητράκη.
Στην εκδήλωση παρόντες ήταν η υφυπουργός εργασίας κ. Μ. Συρεγγέλα, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθης Σταθόπουλος, ο Γεώργιος Κώττης μέλος της Κ.Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας και εκ μέρους της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., ο. κ. Βασίλης Ξουραφάς Τοπογράφος-Μηχανικός της εταιρίας.