Η Διοίκηση Μίχου σε δημόσια λογοδοσία: μια δημοκρατική διαδικασία που λίγοι Δήμαρχοι την επιχειρούν
Τον απολογισμό των πεπραγμένων της διετίας 2019-2021 παρουσίασε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 η Δημοτική Αρχή σε ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον θερινό κινηματογράφο «ΠΑΝΘΕΟΝ».
Γέμισε το «ΠΑΝΘΕΟΝ» καθώς πολλοί συνδημότες μας συνέρρευσαν για να ακούσουν τον απολογισμό από την αρχή ως τη λήξη της συνεδρίασης, κάτι που, δυστυχώς, δεν έκανε η Αντιπολίτευση, πλην της παράταξης του κ. Βασιλάκου και του κ. Φράγκου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι διότι απαίτησαν από τον Πρόεδρο του δημ συμβουλίου να τους δοθεί ο λόγος αμέσως μετά τον Δήμαρχο, Λάμπρο Μίχο, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα που ήταν η τοποθέτηση των Αντιδημάρχων μετά τον δήμαρχο ώστε η Αντιπολίτευση να έχει την πλήρη εικόνα για την τοποθέτησή της. Ο λόγος του αιτήματος ήταν ότι η ώρα περνούσε και δεν μπορούσαν να μείνουν και να περιμένουν τους Αντιδημάρχους…
Ο Δήμαρχος στον απολογισμό του, αφού ανέλαβε την ευθύνη ακόμη και για όσα δεν γίνονται, μίλησε εφ’ όλης της ύλης ξεκινώντας από την πορεία της πόλης με την προηγούμενη δημοτική αρχή, τη «χαμένη δεκαετία, όπου χόρευαν δίπλα μας τα εκατομμύρια και δεν τα αγγίζαμε» και τους λόγους που τον οδήγησαν να ζητήσει ξανά τη λαϊκή εντολή.
Αφού ξεκίνησε από την κατάσταση στην οποία βρήκε τον Δήμο, με 1.700.00 ευρώ έλλειμμα μαζί με τα χρέη της Δημοτικής Επιχείρησης η οποία αναγκάζεται να κλείσει γιατί δεν μπορεί ο Δήμος να καλύψει τα χρέη της, μίλησε και για τα δημοπρατημένα έργα που βρήκε από την διοίκηση Καπλάνη. Μάλιστα τα χαρακτήρισε ως «κόλπο» λόγω των εκπτώσεων που είχαν δοθεί από τον εργολάβο, ύψους 72% για να πάρει το έργο, με τις ευλογίες της τότε δημοτικής αρχής και που αναγκαστικά θα οδηγούσε σε συμπληρωματικές συμβάσεις, καθυστερήσεις κλπ. 4 έργα τα οποία είχαν πρόχειρες μελέτες και ήταν αδύνατον να ολοκληρωθούν, κάτι που γνώριζε και ο εργολάβος και η πρώην διοίκηση του Δήμου. Μόλις ο εργολάβος, με την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής, αντιλήφθηκε ότι τον αντιλήφθηκαν, ζορίστηκε και αρνήθηκε να υπογράψει για την εκτέλεσή τους, λέγοντας ότι δεν βγαίνει (εκ των υστέρων «αντιλήφθηκε» ότι η έκπτωση που είχε δώσει θα τον έβαζε μέσα, αφού θα ήταν υποχρεωμένος να κάνει τα έργα με το 13% του κεφαλαίου!!). Έτσι οι διαδικασίες για τα έργα αυτά ξαναρχίζουν από την αρχή με τις εκπτώσεις που ορίζει ο νόμος (που είναι 15%) και με όλες τις ρήτρες δέσμευσης και καλής εκτέλεσης.
Κατήγγειλε, επίσης το γεγονός ότι υπήρχαν ανείσπρακτες οφειλές από μεγαλο-οφειλέτες καθώς και καταβολή μισθών απαγορευτικού ύψους παρότι το Λογιστήριο του Κράτους είχε γνωμοδοτήσει για το αντίθετο, εν γνώσει της προηγούμενης διοίκησης.
Και το ανήκουστο!!Η προηγούμενη διοίκηση προσπάθησε να μονιμοποιήσει στον Δήμο άτομο το οποίο δεν ήταν υπάλληλος του Δήμου και μάλιστα μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο ήταν ο ίδιος ο κ. Καπλάνης!
Μίλησε για την εγκληματικότητα, τη διακίνηση ναρκωτικών που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί να γίνεται η πόλη βορά των κακοποιών στοιχείων και άντρο παραβατικότητας γι’ αυτό και πλέον η ομάδα «Δίας» είναι σε 24ωρη βάση στην πόλη.
Ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί 54.000.000 ευρώ για την πόλη και συγκεκριμένα:
- 3.043.000 ευρώ για την ανακαίνιση γηπέδων και προαυλίων όλων των σχολείων της Αγίας Βαρβάρας
- 2.500.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του 2ουκαι 3ου Γυμνασίου, 1ου Λυκείου και 8ου Δημοτικού
- 8.500.000 ευρώ εξασφαλισμένα, εκ των οποίων θα κατασκευαστεί κτίριο στη ΒΙΟΧΡΩΜ για τη θερμοκοιτίδα, 5.000.000 για το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. (ΣΒΑΚ) σύμφωνα με το οποίο όλα τα σχολεία θα περιβάλλονται από πεζοδρόμους ή δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και 1.200.000 ευρώ για την κατασκευή κτιρίου εντός της ΒΙΟΧΡΩΜ για τη στέγαση της Δραματικής Σχολής.
- 3. 800.000 ευρώ με τα οποία θα δημιουργηθούν 3 μεγάλες πολυθεματικές παιδικές χαρές, 3 πάρκα σκύλων, αναβάθμιση και πλήρης ανάπλαση του Άλσους Ειρήνης με γήπεδα, υποδομές για στίβο στα Ριμινίτικα και πολλές παρεμβάσεις σε όλη την πόλη.
- 750.000 ευρώ για ψηφιακές δράσεις όπως έλεγχος φωτισμού από κέντρο ελέγχου, παρακολούθηση κατάστασης κάδων, ψηφιοποίηση αρχείων δήμου, έλεγχο πυρασφάλειας μέσω δορυφόρου κλπ.
- Open mall με πλήρη ανάπλαση της Βενιζέλου μέχρι τη Γεννηματά, θέσεις parking, πεζοδρόμια, πάρκο τσέπης στην Αγία Ελεούσα
- 900.000 ευρώ για διεύρυνση του προγράμματος της ανακύκλωσης και προγράμματος συλλογής βιοαποβλήτων το οποίο ξεκινά, πιλοτικά, το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου
- 500.000 ευρώ για οχήματα και
- 3.000.000 ευρώ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μηχανήματα έργου
- 250.000 ευρώ για ηλεκτρικά ποδήλατα τα οποία θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου με δημιουργία 7 σταθμών φόρτισης στην Αγία Βαρβάρα
- 600.000 ευρώ για ανακατασκευή Ριμινίτικων και των δύο κλειστών γηπέδων Νίκης 2ου Λυκείου και Μαρίας-Ελένης Κορδαλή
- 4.500.000 ευρώ για τη βιοκλιματική ανάπλαση της Π.Π.Γερμανού
- 2.500.000 ευρώ για την πράσινη πιλοτική γειτονιά
- 400.000 ευρώ για πεζόδρομους
- 250.000 ευρώ για παιδικές χαρές
- 100.000 ευρώ για πυρασφάλεια όλων των σχολείων
- 100.000 για το ρέμα Δούσμανη και τα συστήματα πυρόσβεσης στο βουνό
- 150.000 ευρώ για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των παιδικών σταθμών
- 150.000 ευρώ για στάσεις, ράμπες, wc AMEA κλπ
- 800.000 ευρώ για το κοινωνικό πρόγραμμα για ηλικιωμένους και παιδιά
- 2.000.000 ευρώ για αλλαγή οδοφωτισμού και φωτισμού κοινοχρήστων χώρων
- 5.000.000 ευρώ για το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής (πρώην κτίριο Τσιλιβάκου) που είχε παγώσει και εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία που πέρασε
- 800.000 ευρώ για το κολυμβητήριο στο οποίο επιδιώκεται η εξασφάλιση γεωθερμίας
Και 4 ακόμη έργα που έχουν υποβληθεί αλλά δεν έχουν εγκριθεί:
- 5.000.000 ευρώ για επέκταση του ΣΒΑΚ
- 3.500.000 ευρώ για βελτιώσεις οδοστρωμάτων
- 1.500.000 ευρώ για τη στέγαση του 3οΓυμνασίου στην κάτω Αγία Βαρβάρα
- 1.000.000 ευρώ για αντισεισμικό έλεγχο και αντίστοιχες βελτιώσεις σε όλα τα σχολεία της πόλης.
Ανακοίνωσε, επίσης, ανάπλαση της περιοχής της Αγίας Μαρίνας
Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση του κύρους και της φήμης της πόλης και μάλιστα επεσήμανε ότι προκειμένου η πόλη να βρει την παλιά της αίγλη, να αποκτήσει ταυτότητα γίνονται κι άλλες κινήσεις όπως η τριλογία η οποία είχε 450.000 θεάσεις, η ονοματοδοσία του Κέντρου Λόγου και Τέχνης σε Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, η επανατοποθέτηση της σφαίρας, οι αιωνόβιες ελιές, διότι έτσι η πόλη αποκτά τοπόσημα, διαπαιδαγωγούνται οι νέοι, μαθαίνουν την ιστορία της και διαφημίζεται η πόλη. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργηθεί και Μουσείο Θεάτρου σκιών διότι η Αγία Βαρβάρα σ’ αυτό έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα αφού άνθρωποι της πόλης μας διέπρεψαν πανελλαδικώς και παγκοσμίως στον τομέα αυτόν. Στόχος είναι η πόλη να ξαναγίνει πρότυπο και οι κάτοικοί της ξανά υπερήφανοι γι’ αυτήν.
Στη συνέχεια μίλησαν οι Αντιδήμαρχοι, εν συντομία, ο καθένας για τον τομέα του, και από την Αντιπολίτευση έμεινε μόνο ο κ. Φράγκου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του παραδέχτηκε ότι πράγματι έχει γίνει έργο στην Αγία Βαρβάρα.
Έληξε η συνεδρίαση καλώντας τους κατοίκους να μιλήσουν, να παρατηρήσουν, να προτείνουν