Παρουσίαση της θαλάσσιας Ιεράς Οδού
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΙΕΡΑ ΟΔΟ
Πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου έλαβε χώρα στην συνεδριακή αίθουσα του εργατικού κέντρου Ελευσίνας η παρουσίαση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Θαλάσσιας ιεράς οδού Η παρουσίαση των νέων εγκαταστάσεων που παραχώρησε ο ΟΛΕ στη νέα εταιρία με την επονομασία Θαλάσσια Ιερά Οδός, αλλά και η παρουσίαση του όλου πρότζεκτ από το διευθύνων σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας Απόστολο Καμαρινάκη.
Σε αυτή την πρώτη συνάντηση έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι των εφτά δήμων από όπου θα περάσει η Θαλάσσια ιερά οδός, δηλαδή Πειραιάς, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Πέραμα, Σαλαμίνα, Χαϊδάρι, Ασπρόπυργος και Ελευσίνας. Το δήμο Χαϊδαρίου εκπροσώπησε ο Μάνος Πετούσης
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΕΥΣΙΣ
Στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΕ Απόστολος Καμαρινάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό όλης αυτής της διαδρομής μέχρι να ξεκινήσουν και επίσημα οι διαδικασίες για την θαλάσσια ιερά οδό. Επισήμανε δεν τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά τους και εξήγησε λεπτομερώς όλες τις ενέργειες που εξετάζει η νέα αυτή εταιρία προκειμένου να βάλει στον χάρτη του τουρισμού την Δυτική Αττική.
«Γεια σας και από εμένα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία όλων, είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά. Όλη αυτή η εκδήλωση που οργανώνουμε σήμερα έχει ένα σκοπό να δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε από κοινού πριν από δύο χρόνια περίπου Μιχαήλ με τον κύριο Μαρμαρινό, όταν υπήρχε η συζήτηση για να δούμε πως θα μπορούσε στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που θα είναι το 2023 η Ελευσίνα, πως θα μπορούσε να συνδεθεί η Ελευσίνα με τον Πειραιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Καμαρινάκης και συνέχισε:
«Κάναμε μία συζήτηση και πραγματικά προέκυψε μία ιδέα, η ιδέα ήταν να προχωρήσουμε λίγο περισσότερο από την έννοια μίας ακτοπλοϊκής σύνδεσης, εξάλλου ο Πειραιάς δεν απέχει και πάρα πολύ από την Ελευσίνα οδικά, όμως λείπει μία θαλάσσια σύνδεση.
Είπαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε και να βάλουμε τις βάσεις για να φτιάξουμε μία πολύ πιο διαφορετική σύνδεση, η οποία θα έχει και δρώμενα, δηλαδή θα υπάρχει κάποιο πλοίο, το οποίο θα ξεκινάει από τον Πειραιά και θα καταλήγει στην Ελευσίνα, περνώντας μέσα από τα στενά της Σαλαμίνας και αναδεικνύοντας πράγματα τα οποί9α δυστυχώς αν υπήρχαν σε άλλη χώρα, θα είχαν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες για να αναδειχθούν.
Είναι λοιπόν μία ευκαιρία να ενώσουμε εφτά πόλεις και αυτό είναι και το μότο της εκδήλωσης μας, και στην ουσία της ίδρυσης της θαλάσσιας ιεράς οδού να μπορέσει να ενώσει τις πόλεις που είναι από τον Πειραιά, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Πέραμα, Σαλαμίνα, Χαϊδάρι, Ασπρόπυργος και να φτάνει μέχρι την Ελευσίνα. Θα μπορούσε να επεκταθεί βέβαια ακόμα περισσότερο γιατί δεν τελειώνει αυτό. Θα μπορούσε να πάει, γιατί υπάρχει και μία θέληση και από τον δήμο Μεγάρων, να επεκταθεί προ τα εκεί και η θαλάσσια ιερά οδός.
Δεν τελειώνει, είναι κάτι το οποίο μπορεί να ξεκινάει τώρα, αλλά έχει μία δυναμική. Είπαμε ότι γίνεται στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας, όμως δεν θα κρατήσει μόνο όσο είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα. Θα είναι μία παρακαταθήκη η οποία θα προσπαθήσουμε να είναι από εδώ και μπρος, να λειτουργήσει μία γραμμή τουριστικού, πολιτιστικού χαρακτήρα με δρώμενα, σε πλοία κατ’ εξοχήν ανοιχτού τύπου, όπου θα μπορούν έτσι με μέριμνα του κυρίου Μαρμαρινού, ο οποίος άλλωστε είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής της πολιτιστικής πρωτεύουσας να γίνουν παραστάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή επίσης και ξεναγήσεις όπου θα ζητήσουμε από κάθε δήμο για να μας δώσει στοιχεία πολιτιστικά ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να γίνει για να μπορέσουν αυτά να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα το οποίο θα υπάρχει κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
Αυτό είναι το σκεπτικό. Η διαδρομή αυτή, φτιάχνουμε εμείς τον κορμό, ο οποίος θα ξεκινήσει και θα κάνει τα εγκαίνια της πολιτιστικής πρωτεύουσας με μία τριήρη, την οποία έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα ζητήσουμε πολλούς εθελοντές κωπηλάτες, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν όλοι αυτή την διαδρομή, δεν είναι και τόσο μικρή.
Έχουμε εξασφαλίσει ένα χώρο στον φονιά, εδώ στο κέντρο του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας, όπου θα μπορεί να φιλοξενηθεί η τριήρης στο πρώτο της αυτό ταξίδι και θα παραληφθούν όλοι μετά με εκδηλώσεις που θα γίνουν από την πολιτιστική πρωτεύουσα όπου θα βλέπουν το αρχαιολογικό χώρο και όλα τα άλλα τα δρώμενα, τα οποία θα οργανωθούν και θα γίνονται με μέριμνα της πολιτιστικής πρωτεύουσας.
Από εκεί και πέρα φτιάχνοντας αυτό τον κορμό ευελπιστούμε να προσφέρετε εσείς που θα είστε τα μέλη του συμβουλίου που έχουμε φτιάξει των εφτά πόλεων, θα μπορείτε να οργανώσετε τα κλαδιά του δένδρου, τα οποία είναι δυνατότητα όταν έρχεται το πλοίο από τον Πειραιά να μπορεί να σταματήσει σε κάποια σημεία που θα ορίσετε εσείς και θα μπορέσουν έτσι να αναδείξουν, πάρα πολλά, όχι μόνο τις αρχαιότητες ή οτιδήποτε άλλο, όπως έχουμε σκεφτεί να βάλουμε και στον θρόνο του Ξέρξη να υπάρχει ένα κάτοπτρο και σε αυτό έχει μία ιδέα ο κύριος Μαρμαρινός για να μπορεί έτσι ο κόσμος όταν θα περνάει με το πλοίο να βλέπει από πού παρακολουθούσε ο Ξέρξης την ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Όμως υπάρχουν και άλλα θέματα, υπάρχουν πολιτιστικά θέματα που μπορούν να δοθούν είτε από το Πέραμα, είτε από το Κερατσίνι – Δραπετσώνα όπου πραγματικά ήθελα να πω ότι ξεκινήσαμε με τον κύριο Μαρμαρινό και κάναμε ένα οδοιπορικό σε όλους τους δήμους, όπου υπήρξε η υποδοχή, και μάλιστα μπορώ να πω ενθουσιώδης υποδοχή από όλους του δημάρχους, όσον αφορά το πώς θα μπορούσαν να αναδειχθούν σημεία ενδιαφέροντος που είναι για κάθε ένα δήμο ξεχωριστά.
Αυτά λοιπόν τα ολίγα ήθελα να πω. Το βασικό στοιχείο είναι ότι ο οργανισμός λιμένος έφτιαξε ένα μία εταιρία, η οποία ονομάζεται θαλάσσια ιερά οδός με το συμβούλιο αυτό, το οποίο σήμερα κάνουμε την αρχή. Θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις και άλλα θέματα που μπορείτε να μας στείλετε για να γίνουν διορθώσεις, γιατί είναι στα σπάργανα όλη αυτή η διαδικασία, όμως υπάρχει κάτι το εμβληματικό και το εμβληματικό είναι το κτήριο, για το οποίο έχει πάρει απόφαση ο το διοικητικός συμβούλιο του οργανισμού λιμένος Ελευσίνας να είναι δίπλα ακριβώς από όλες τις εγκαταστάσεις που θα πραγματοποιηθούν από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, δηλαδή είναι στο παλιό ελαιουργείο πάρα πολύ κοντά, είναι στην είσοδο της πρώην αμερικάνικης βάσης.
Εκεί πριν λίγο καιρό είχαμε επισκευάσει και ένα κτήριο βοηθητικό του οργανισμού και τώρα πλέον αναδεικνύουμε ένα κτήριο το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο γιατί ναι μεν το χρησιμοποιούσαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα οι ναυτοπρόσκοποι. Είχε σταματήσει να λειτουργεί λόγω του κορονοϊού που υπήρχε και που όλοι έχουμε περάσει τις συνέπειες του και ευχαριστώ και ιδιαίτερα τους ναυτοπροσκόπους, οι οποίοι κατάλαβαν τη σημασία που έχει το κτήριο αυτό. Βρήκαμε βέβαια ένα άλλο χώρο για να μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε.
Αυτό λοιπόν το κτήριο να σκεφτείτε ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν είχε επισκευαστεί. Το επισκευάσαμε και τώρα θα φτιάξουμε ούτως ώστε να δένεται με το υπάρχον ήδη επισκευασμένο κτήριο δίπλα, να μπορέσει και αυτό να σηματοδοτήσει το γεγονός ότι δίνει μία πάρα πολύ μεγάλη δυνατότητα και δυναμική η Ελευσίνας πλέον να μπορεί εκτός από τον εμπορικό της χαρακτήρα , να έχει και μία πολιτιστική χροιά. Για αυτό κάναμε και ένα συμφωνητικό αμέσως μόλις ανέλαβα τα καθήκοντα μου με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ούτως ώστε πάρα πολλές περιοχές του λιμένος να προσφέρουν την δυνατότητα ανοιχτών χώρων όπου θα μπορούσαν να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις. Ήδη γίνεται αυτό. Όλα αυτά λοιπόν συμβαίνουν για να δώσουμε ένα έμβλημα και μία δυναμική. Εκτός λοιπόν από αυτό το κτήριο βγάζουμε και για πρώτη φορά το έμβλημα της θαλάσσιας ιεράς οδού, είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε να το αναδείξουμε και να μπορέσει έτσι να γίνει και ένα σημείο αναφοράς όπου θα μπορούμε να το δίνουμε και στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που θα καταπλέουν στον Πειραιά.
Και μην νομίζετε οι περισσότεροι έχουν δει την Ακρόπολη και θέλουν να δουν κάτι καινούργιο. Εμείς λοιπόν εδώ προσφέρουμε ένα καινούργιο τουριστικό προορισμό που είναι η Ελευσίνα. Επιτέλους και η Δυτική Αττική να έχει την δυναμική που της αξίζει, σε συνδυασμό και με το εμπορικό κομμάτι και το λέω γιατί δεν απεμπολούμε την έννοια του
εμπορικού λιμένα. Από εδώ και πέρα θα ήθελα να μας κάνουν την παρουσίαση οι άνθρωποι που έφτιαξαν και το διπλανό κτήριο, επομένως υπάρχει μία συνάφεια με το κτήριο αυτό και βέβαια να σας τονίσω ότι στο κτήριο αυτό θα αναγράφονται και οι εφτά πόλεις που συνδέονται.
Γιατί είναι μία σύνδεση, δεν είναι μόνο έλευσης. Αυτό θέλουμε να το αναδείξουμε και μάλιστα έχουμε κάνει κουβέντες με τον δήμαρχο του Χαϊδαρίου και του Ασπροπύργου όπου εκεί καταλήγει και η χερσαία Ιερά Οδός, όπου θα μπορούσε να γίνουν ταυτόχρονα θέματα ανάδειξης της αρχαίας Ιεράς Οδού, η οποία υπήρχε και φυσικά ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για τους αρχαίους χρόνους. Εμείς εδώ χρησιμοποιήσαμε την έννοια της θαλάσσιας ιεράς οδού για να μπορέσουμε να δώσουμε ένα τοπόσημο που είναι κάτι το διαφορετικό.»