ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ. Στο παρά πέντε τη γλίτωσε το Χαϊδάρι
Μία ακόμα φωτιά, η 8η για φέτος το Καλοκαίρι ξέσπασε χθες στο Χαϊδάρι και συγκεκριμένα στο άλσος δίπλα από το Αττικό Νοσοκομείο, όπου υπάρχουν και αθλητικές εγκαταστάσεις. Ευτυχώς η κατάσταση δεν εκτραχύνθηκε στην περιοχή, καθώς άμεση ήταν η επέμβαση των κατοίκων της περιοχής και της πυροσβεστικής, η οποία συμμετείχε στην κατάσβεση με δύο οχήματα, ενώ παρόντα ήταν και το 4Χ4 του δήμου Χαϊδαρίου, όπως επίσης και της περιφέρειας.
Μπορεί η φωτιά να έσβησε από την άμεση επέμβαση, όμως πλέον το Χαϊδάρι αντιμετωπίζει ανησυχητικά φαινόμενα εντός του οικιστικού ιστού. Ενώ είχαμε ακούσει για καθαρισμούς κοινοχρήστων χώρων, στην περιοχή υπάρχουν πολλά ξερά. Είναι άξιο αναφοράς πως οι κάτοικοι της οδού Ρίμινι, που είναι ο δρόμος που περνάει έξω από το Αττικό Νοσοκομείο, ήταν φανερά εκνευρισμένοι από το γεγονός ότι έπιασε φωτιά ακριβώς δίπλα από τα σπίτια τους και φάνηκε μία ενόχληση προς την δημοτική αρχή ότι δεν έχει φροντίσει για την πρόληψη στην περιοχή.
Κακά τα ψέματα οι καθαρισμοί κοινόχρηστων χώρων έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τον Μάρτιο, όπως και στους δήμους της Δυτικής Αττικής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιο κίνδυνο κάθε καλοκαίρι. Βλέπουμε ότι υπάρχουν μεγάλα κομμάτια μέσα σε δένδρα που έχουν μείνει ακαθάριστα. Ο δήμος τι κάνει για αυτό; Φυσικά δεν είναι μόνο η πρόληψη. Ακούσαμε από την δημοτική αρχή για τους εθελοντές. Η κυρία Χρονοπούλου που είναι υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία μίλησε για περίπου 20 εθελοντές στο δημοτικό συμβούλιο. Γιατί τόσοι λίγοι; Έχει γίνει κάποια εκστρατεία να προσελκύσει εθελοντές ο δήμος; Είναι δυνατόν να υπάρχει ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με 1600 άτομα και ο δήμος να μην έχει πάρει από αυτή την δεξαμενή τον απαραίτητο κόσμο;
Είναι δυνατόν να μένουμε πίσω στο κομμάτι του εθελοντισμού; Ας δώσουμε κάποια παραδείγματα ετοιμότητας και σχεδίων δράσης για να ακούσει και ο Χαϊδαριώτης πολίτης. Για να πάμε λοιπόν στην Ελευσίνα όπου εκεί εδρεύει ο σύλλογος εθελοντών Θριασίου Πεδίου. Ένας σύλλογος που βοηθάει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε όλη την Δυτική Αττική και μετράει δεκάδες μέλη.
Πάμε στη Μάνδρα και συγκεκριμένα στα Βίλια, όπου πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί εκεί η σχολή εθελοντών. Προχωράμε στα Μέγαρα μία γιγαντιαία περιοχή με πολλά χωράφια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ο δήμος έχει ξεκινήσει καθαρισμούς πριν από το καλοκαίρι και τεράστιο κομμάτι των Μεγάρων και της Νέας Περάμου έχει πλέον καθαριστεί πλήρως.
Συνεχίζουμε με τους καθαρισμούς οικοπέδων. Πόση έκταση σε ιδιωτικά οικόπεδα έχει καθαρίσει ο δήμος Χαϊδαρίου και τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί; Ενημερώθηκαν οι πολίτες τηλεφωνικά να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους;
Επιστρέφουμε στην Ελευσίνα και στα σχέδια ΣΑΤΑΜΕ, καθώς μαζί με τον Ασπρόπυργο είναι οι πιο επικίνδυνες περιοχές για βιομηχανικά ατυχήματα, παρόλα αυτά αρχές Ιουνίου έγιναν και σεμινάρια και για τους πολίτες, αλλά και για τους υπαλλήλους του δήμου για περιπτώσεις βιομηχανικών ατυχημάτων. Ο δήμος Χαϊδαρίου σε ποια σχέδια ΣΑΤΑΜΕ έχει μπει;
Οι πολίτες της πόλης ναι μεν γκρινιάζουν για τις φωτιές που μπαίνουν κατά καιρούς στον Ασπρόπυργο για παράδειγμα, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι περισσότερες φωτιές σβήνουν άμεσα. Στα βόρεια του Ασπροπύργου στα σύνορα με τα Άνω Λιόσια ξεκινάει το άβατο, οπότε εκεί έχουμε μία άλλη ιστορία που κανένας δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι. Εκεί μόνο η πολιτεία μπορεί να αλλάξει κάποια πράγματα.
Είναι δυστυχώς δυσάρεστο πως οι παράγοντες που έχουν βοηθήσει την περιοχή του Χαϊδαρίου στο κομμάτι των πυρκαγιών είναι ότι βρίσκεται εντός των ορίων της Αθήνας, το γεγονός ότι δεν έχει μεγάλη επιφάνεια όπως ο δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας για παράδειγμα και φυσικά ότι δεν διαθέτει μεγάλες δασικές εκτάσεις. Παρόλα αυτά μέχρι πότε θα βασιζόμαστε στην τύχη και στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής;
Δεν πρόκειται να μπούμε στην διαδικασία να σχολιάσουμε στυλιστικές επιλογές, θα ήταν αρκετά Cringe που λέει και η νεολαία αν και οι φωτογραφίες ευτυχώς ή δυστυχώς υπάρχουν από την πυρκαγιά στο Μικρό Σχιστό. Θα πρέπει να δούμε την ωμή πραγματικότητα. Η επαφή με τον πολίτη έχει χαθεί. Η δημοτική αρχή εκλέχθηκε για να υπηρετεί τον πολίτη και να κάνει τη ζωή του πιο εύκολη και προπαντός ασφαλή. Θα φτάσουμε πάλι στο σημείο οι πολίτες να λένε το γνωστό ρητό «τώρα μας θυμηθήκατε που έρχονται εκλογές;» Και φυσικά θα έχουν απόλυτο δίκιο.
Ηλ. Ηλ.