The Queen is dead-long live the King (η Βασίλισσα απέθανε, Ζήτω ο Βασιλεύς)
Νέος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου ο Κάρολος Γ΄ .
Το Συμβούλιο Διαδοχής ανεκήρρυξε στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου και επισήμως σήμερα τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο (με την ανάρρησή του στον θρόνο τον τίτλο λαμβάνει ο διάδοχος και πρωτότοκος γιός του Καρόλου και της Νταϊάνας Ουίλιαμ), ως μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών της Κοινοπολιτείας το διάδοχο Κάρολο, ο οποίος θα Βασιλεύσει με το όνομα Κάρολος ο 3ος.
Η επίσημη τελετή ενθρόνισης καλύφθηκε πρώτη φορά από την τηλεόραση και έγινε παρουσία της βασιλικής συζύγου Καμίλα και του πρωτότοκου γιού του Καρόλου Ουΐλιαμ, ενώ, παρόντες ήσαν οι πρώην Πρωθυπουργοί και αξιωματούχοι από την πολιτική σκηνή της χώρας.
Οι κανονιοβολισμοί έκαναν γνωστό το γεγονός σε όλη την έκταση εδαφών στα οποία ο Βρετανός ηγεμόνας έχει «κράτος και εξουσία».
Στην καθιερωμένη ομιλία μετά την ενθρόνισή του, ο νέος Βασιλέας εξέφρασε την δέσμευσή του ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της μητέρας του και θα εμπνέεται από εκείνη προκειμένου να υπηρετήσει την χώρα και τους υπηκόους του Στέμματος, προσπαθώντας να πλησιάσει την ασύγκριτη αφοσίωσή της. Μεταξύ άλλων είπε:
«Ακόμα και καθώς θρηνούμε, την ευχαριστούμε γι’ αυτή την πιστή ζωή.Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς και των καθηκόντων και των βαριών ευθυνών της Κυριαρχίας που πέρασαν τώρα σε μένα. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε για την προάσπιση της συνταγματικής διακυβέρνησης και να επιδιώξω την ειρήνη, την αρμονία και την ευημερία των λαών αυτών των Νησιών και των Κοινοπολιτειακών Βασιλείων και Εδαφών σε όλο τον κόσμο. Με ενθαρρύνει βαθύτατα η συνεχής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου».
Ακολουθώντας το παραδοσιακό τυπικό, η πρώτη δημόσια ανακοίνωση της ανακήρυξης του νέου μονάρχη διαβάστηκε στον υπαίθριο χώρο του Παλατιού του Αγίου Ιακώβου από τον Βασιλιά των Όπλων, παρουσία του Κόμη Στρατάρχη (που είναι ο Δούκας του Νόρφολκ) και δύο αξιωματικών της φρουράς του Παλατιού, με τα μέλη της βασιλικής φρουράς να αποδίδουν τιμές και τα πυροβόλα στον Πύργο του Λονδίνου να αποδίδουν τιμές με σειρά κανονιοβολισμών.
Η διαδικασία περιλαμβάνει στη συνέχεια, την πραγματοποίηση της πρώτης συνεδρίασης του Privy Council (Μυστικού Συμβουλίου) με επικεφαλής τον νέο βασιλέα, ενώ ακολουθεί η δημόσια ανάγνωση της «Κύριας Διακήρυξης» από το μπαλκόνι του παλατιού του Αγίου Ιακώβου. Ταυτοχρόνως, πραγματοποιούνται χαιρετισμοί με όπλα στο Χάιντ Παρκ και στον Πύργο του Λονδίνου. Στη συνέχεια, το μεσημέρι, θα αναγνώσει την δεύτερη προκήρυξη στο Royal Exchange.
Αργότερα, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του. Το απόγευμα, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.
Η άνοδος του Καρόλου στον θρόνο συμβαίνει εντός ενός ρευστού και πολύπλοκου διεθνούς περιβάλλοντος,, αλλά και με το Η.Β. να διέρχεται την χειρότερη, ίσως, οικονομική κρίση στην ιστορία του-, με τον ανταγωνισμό των δυνάμεων να είναι ιδιαίτερα έντονος και επάλληλες δυσκολίες και κρίσεις –δημοσιονομική, υγειονομική, ενεργειακή-, να εμφανίζονται και να απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.
Ένα μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο θα πετύχει να διατηρήσει την λάμψη του θρόνου σε μία εποχή που αρκετοί –εντός και εκτός Η.Β.-, έχουν αρχίσει να επιχειρούν να «θαμπώσουν». Για την αποφυγή παρερμηνειών, να συγκρατηθεί ότι ο Κάρολος δεν είναι «λιγότερος» από την μητέρα του. Οι πρώτες κινήσεις του, μπορεί να θωρηθούν λεπτομέρειες, αλλά, δείχνουν ότι ο νέος μονάρχης έχει αντιληφθεί ότι η διατήρηση του κύρους και της ακτινοβολίας της μοναρχίας διέρχεται αναπόδραστα από την αναβάθμιση της σχέσης του με τον λαό. Δηλαδή, πως θα πρέπει ο Βασιλέας να είναι προσιτός και να υπολογίζει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του λαού στην καθημερινή δραστηριότητά του.
Προφανώς, με την σκέψη αυτή, έσπασε το πρωτόκολλο και δεν άκουσε τις υποδείξεις της φρουράς του κατεβαίνοντας από το όχημα κατά την προσέλευσή του στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και περπάτησε συνομιλώντας με τους συγκεντρωμένους πολίτες, χαιρετώντας τους (μέχρι και δέχθηκε τον ασπασμό από μία ενθουσιώδη θιασώτιδα του θεσμού).
Τέλος, όσον αφορά στην χώρα μας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Ελληνοβρετανικές σχέσεις εισέρχονται σε μία νέα περίοδο. Είναι γνωστή η αγάπη του Καρόλου προς την Ελλάδα, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της. Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί η συχνή επίσκεψή του στο Άγιο Όρος.
Ευνοήτως, ο γράφων δεν ισχυρίζεται ότι ο Κάρολος θα αφήσει ανυπεράσπιστα ή ακόμη και θα αμελήσει τα συμφέροντα και τον σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής του Η.Β. Όμως, είναι απολύτως θετικό για την Ελλάδα να υπάρχει ένα φιλελληνικό στοιχείο στην ηγεσία της χώρα εκείνης και οφείλει η Ελληνική πολιτική ηγεσία να το λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Και όταν λέμε η πολιτική ηγεσία εννοούμε όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από την τοποθέτησή τους σε σχέση με τον θεσμό.
Σήμερα, μετά από την συμπλήρωση 100ετηρίδος από το τραυματικό και απόλυτα τραγικό γεγονός της Μικρασιατικής καταστροφής, φαίνεται ότι δίδεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επουλωθεί η πληγή που άνοιξε με την δίκη στο Γουδή και την καταδίκη του Πρίγκιπα Ανδρέα –πατέρα του συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ, του αείμνηστου Φιλίππου-, σε θάνατο (κατάφερε τελευταία στιγμή προ της εκτελέσεως να διαφύγει) ως ενός εκ των υπαιτίων της καταστροφής.
Στο πολυπολικό και ρευστό διεθνές περιβάλλον, με συνεχείς οχλήσεις και απειλές, ειδικά με κάποιες από αυτές να απειλούν ευθέως την Ελλάδα, ο Βρετανικός θρόνος είναι ένας εν δυνάμει πολύτιμος σύμμαχος.
Η στέψη του Καρόλου θα γίνει μετά την εξόδιο τελετή της μητέρας του σε ειδική επίσημη τελετή.