Επίκειται συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ
του Λυκούργου Χατζάκου
Μία πολύ σημαντική εξέλιξη υπάρχει σχετικά με την κατάσταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μία εξέλιξη, η οποία ανατρέπει τα σχέδια της Άγκυρας και «αδειάζει» την υπερφίαλη ρητορική της.
Προ ολίγων ωρών, όπως ανακοινώθηκε από την Λιβάνια Προεδρία, ο Πρόεδρος του Λιβάνου, κ. Michel Aun, αποδέχθηκε την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για συμφωνία περί των θαλασσίων συνόρων με το Ισραήλ.
Όπως είναι κατανοητό, μία τέτοια συμφωνία συνεπάγεται και τον συνακόλουθο προσδιορισμό ΑΟΖ, τόσο μεταξύ των δύο αυτών Κρατών, όσο και με την Κύπρο.
Η Τουρκική κυβέρνηση, έχει πλέον προ οφθαλμών, ένα ακόμη δεδομένο το οποίο περιορίζει τις μεγαλεπήβολες και στομφώδεις επιδιώξεις της.
Για το θέμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid δήλωσε: «Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα που θα ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ, θα φέρει δισεκατομμύρια στην οικονομία του Ισραήλ και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα των βόρειων συνόρων μας» και συμπλήρωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ θα συζητήσει περί της επικείμενης συμφωνίας στην αυριανή συνεδρίασή του.
Από την πλευρά του ο Λιβάνιος Πρόεδρος Michel Aun, δήλωσε ότι το σχεδίου συμφωνίας, που παρουσίασε ο Αμερικανός μεσολαβητής Amos J. Hochstein, ικανοποιεί τον Λίβανο και εξέφρασε την ελπίδα να ανακοινωθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό.
«Όλα τα αιτήματά μας έγιναν δεκτά, οι αλλαγές που είχαμε ζητήσει έγιναν. Διασφαλίσαμε τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ, βρισκόμαστε στον δρόμο προς μια ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο Eyal Hulata, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Lapid.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ηγέτης της Hezbollah, ιμάμης Nasrallah δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί. Θεωρείται, όμως, απίθανο να πάρει θέση εναντίον της συμφωνίας, παρά την πολύ μεγάλη επιρροή του Ιρανικού καθεστώτος, στον ίδιο και την οργάνωσή του.
Από ότι φαίνεται, μία ακτίνα φωτός διαλύει το σκότος στην περιοχή καθώς ολοκληρώνονται με επιτυχία οι Αμερικανικές προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος και σηματοδοτείται η καλλίτερη δυνατή εξέλιξη για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή εφ’ όσον οι δύο χώρες πλέον, δύνανται να προβούν στην διερεύνηση και συνεπαγομένη αξιοποίηση τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα οποία βρίσκονται στην περιοχή.